Θετικά είναι τα πρώτα δείγματα για την τήρηση των μέτρων, καθώς από το πρωί οι δρόμοι είναι άδειοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν βγει από τα σπίτια τους. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι στον Κηφισό, τη Συγγρού αλλά και την Κηφισίας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ που βρέθηκε ανήμερα του Πάσχα στο Κέντρο Διαχείρισης Οδικής Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής, οι δρόμοι ήταν άδειοι.

Το Κέντρο Διαχείρισης Οδικής Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής καταγράφει μέσω των 218 καμερών, την κυκλοφορία στους κεντρικούς οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου, που σήμερα είναι σχεδόν μηδενική.

Να σημειωθεί ότι από τις 21:00 του Μεγάλου Σαββάτου έχουν τεθεί σε εφαρμογή οι νέοι αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις, με τον διπλασιασμό των προστίμων, ώστε να αποτραπούν οι επισκέψεις στα σπίτια συγγενών και φίλων. 

Στόχος των αρχών είναι να μην υπάρξουν συναθροίσεις σε σπίτια και εξοχικά, όπου δεν θα τηρούνται οι αποστάσεις και να παραμείνουν όλοι στα σπίτια τους, γι' αυτό τα μέτρα της Αστυνομίας εστιάζονται κυρίως στην αποτροπή της μετακίνησης από τα αστικά κέντρα σε άλλες περιοχές, των συγκεντρώσεων σε σπίτια, πάρκα και υπαίθριους χώρους.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

Μπλόκα σε πόλεις και εθνικές οδούς

Από το πρωί έχουν στηθεί μπλόκα εθνικές οδούς, ακόμη και περιφερειακούς δρόμους που οδηγούν σε παραλιακές και εξοχικές περιοχές ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παράνομη μετακίνηση.

Και μπορεί η Κυριακή του Πάσχα να είναι συνδεδεμένη με τα χωριά και τα νησιά μας, προκειμένου να περάσουμε αυτές τις ημέρες με συγγενείς μας, ωστόσο το φετινό Πάσχα είναι διαφορετικό και αυτό δεν πρόκειται να γίνει.

Η πλειοψηφία των Αθηναίων είναι στα σπίτια της, και πλέον η ΕΛ.ΑΣ. με συνεχείς περιπολίες που διενεργεί ελέγχει το μέτρο της απαγόρευσης συνάθροισης σε αυλές και κήπους για το ψήσιμο του παραδοσιακού οβελία.

Οι Αρχές έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι φέτος δεν μπορούμε να επισκεφθούμε φίλους και συγγενείς για το πασχαλινό τραπέζι και για το λόγο αυτό ελέγχονται εξονυχιστικά και οι έξοδοι με τον κωδικό Β4, δηλαδή για την παροχή βοήθειας σε άτομο που έχει ανάγκη.

Το ψήσιμο του οβελία δεν απαγορεύεται, απαγορεύεται όμως η συνάθροιση πολλών ατόμων σε αυλές και πιλοτές καθώς και οι μετακινήσεις σε σπίτια φίλων και συγγενών.

Τι θα γίνει με την πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας των ΙΧ

Τις προηγούμενες ημέρες, υπάρχουν διαρροές σχετικά με μία πιθανή πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των ΙΧ για την Κυριακή του Πάσχα.

Ωστόσο αυτό το σενάριο απομακρύνθηκε καθώς τα στοιχεία των προηγούμενων ημερών σχετικά με την έξοδο των Αθηναίων ήταν άκρως ενθαρρυντικά.

Η έξοδος των Αθηναίων προς την επαρχία ήταν της τάξης του 13% – 15% σε σχέση με πέρσι (8% των οχημάτων – σε σχέση με πέρσι- ανεχώρησαν προς Κόρινθο, το 19% προς Λαμία) ο βαθμός παραβάσεων στα διόδια δεν ξεπερνά το 0,5% κι η κατάσταση στα σουπερμάρκετ και τις εκκλησίες είναι ελεγχόμενη, με παρεμβάσεις από αστυνομικούς της ΔΙΑΣ κι άλλων υπηρεσιών.

Βάσει αυτών, οι Αρχές εκτιμούν ότι δεν υπήρξαν επικίνδυνες αποκλίσεις στα περιοριστικά μέτρα και δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα πιο αυστηρά μέτρα.

Στους δρόμους 5.000 αστυνομικοί

Στους δρόμους αυτές τις ημέρες βρίσκονται συνολικά 5.000 αστυνομικοί σε όλη τη χώρα και οι έλεγχοι για την εφαρμογή των μέτρων γίνονται ακόμη και με drone.

Μάλιστα την Κυριακή του Πάσχα δεν αποκλείεται να διενεργηθούν έλεγχοι ακόμη και σε ταράτσες, με την παρουσία εισαγγελέων.

Επιτήρηση πάρκων

Ειδικά για την Κυριακή προβλέπεται επίσης η επιτήρηση πάρκων και άλλων περιοχών που συνήθως καταφεύγουν οι κάτοικοι των πόλεων για βόλτες, όπως είναι στην Αττική το Ζάππειο, το Πεδίο του Άρεως, ο λόφος του Φιλοπάππου, το Τατόι κ.λπ.

Για το σκοπό αυτό θα χρησιμοποιηθούν τα drone και τα ελικόπτερα της Αστυνομίας, που παράλληλα θα επιτηρούν και μέσα στις πόλεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κλοπών, διαρρήξεων με στόχο τα κλειστά καταστήματα, καθώς και άλλων έκνομων ενεργειών, για την τήρηση της Ασφάλειας.

Πρόστιμα – «φωτιά» και αφαίρεση πινακίδων

Σημειώνεται ότι από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, όπως έχει ανακοινωθεί, αυστηροποιούνται ακόμα περισσότερο τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 και έως και τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα (προς Τρίτη) έχει επεκταθεί σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχεται σαρωτικά και ενδελεχώς σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Καταχρηστική και παραπειστική της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.