Διαφορετική είναι η φετινή ημέρα πένθους για την Χριστιανοσύνη, Μεγάλη Παρασκευή, με την αποκαθήλωση και την ταφή του Ιησού Χριστού.

Λόγω της έξαρσης του κοροναϊού δόθηκαν εντολές από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδας Συμεών προς όλους τους ιερείς να τηρηθούν τα μέτρα στο ακέραιο και οι πόρτες των εκκλησιών να είναι κλειστές.

Ωστόσο σύμφωνα με το lamiareport.gr, νωρίς το μεσημέρι όταν ο ιερέας τελείωσε την αποκαθήλωση και πήγε να βγει από το ναό, έξω τον περίμεναν περίπου 20 πιστοί, οι οποίοι, μόλις άνοιξε την πόρτα ο ιερέας, μπήκαν στο ναό αγνοώντας τις εκκλήσεις του ιερέα και του επιτρόπου.

Αμέσως στο σημείο κλήθηκε η αστυνομία, ενώ ενημερώθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Συμεών.

Οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους πιστούς και η πόρτα ξανάκλεισε χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο.

Μάλιστα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα, ειδικά σήμερα πολλοί ιερείς και επίτροποι βρέθηκαν σε δύσκολη θέση κάνοντας τον αστυνομικό, αφού πολλοί ήταν εκείνοι που αγνοώντας τις οδηγίες και τα μέτρα θέλησαν να προσκυνήσουν στον Επιτάφιο.

«Εμείς δεν μπορούμε να έχουμε ρόλο αστυνομικού. Σήμερα θα έπρεπε έξω από την Μητρόπολη και άλλους κεντρικούς ναούς να υπάρχει ένας αστυνομικός ώστε να μην αναγκαζόμαστε να ερχόμαστε σε αντιπαράθεση εμείς με τους πιστούς. Εφαρμόζουμε τις αυστηρές εντολές του Μητροπολίτη μας και όλα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, αλλά ο δικός μας ρόλος δεν είναι κατασταλτικός….» έλεγε ένας από τους ιερείς στο LamiaReport.

Κάλεσμα για «ντου»
Σημειώνεται ότι εδώ και μέρες στη Λαμία άγνωστοι καλούσαν σε «ντου» στις εκκλησίες, με αφίσες σε διάφορα σημεία της πόλης.

«Μεγάλη Εβδομάδα Ανάσταση! Εισβολή στις εκκλησίες. Όλοι μαζί… αλλιώς σκλαβιά» ήταν το μήνυμα σε μια από τις αφίσες. «Ανοικτή Εκκλησία, ελεύθερη Θεία Κοινωνία, Ανάσταση για όλους» έγραψε μια άλλη. Και η τρίτη έγραφε: «Οι Εκκλησίες χτίστηκαν με τα λεφτά του λαού! Θα μπούμε μέσα και θα κλειδώσουμε απέξω τους άθεους!».

Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Ανοικτός έμεινε – για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα – ο Ιερός Ναός του Αγίου Θωμά στους Αμπελόκηπους Αττικής, στην πλατεία του Αγιού Θωμά στο Λαϊκό Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα οι πιστοί να προσέλθουν κατά μόνας για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν.

Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής, συγκεκριμένα, οι πολίτες σχημάτισαν μικρές ουρές στον προαύλιο χώρο του ναού, περιμένοντας τη σειρά τους, προκειμένου να εισέλθουν στο εσωτερικό της εκκλησίας.

Στο εσωτερικό, όπως αναφέρει το sputniknews.gr , οι πιστοί άναψαν κεριά, προσκύνησαν και φίλησαν τις εικόνες αλλά και τον Επιτάφιο. Παρών ήταν και ιερέας.

.

Το ίδιο συνέβη και στη Θεσσαλονίκη στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στην οδό Γαβριηλίδη στην Καλαμαριά. Και εκεί ένας ιερέας έλεγχε να μην γίνει συνωστισμός.