Δριμεία κριτική ασκεί η γερμανική εφημερίδα Die Zeit στο Βερολίνο για τη στάση του όσον αφορά την αποδοχή φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων από την Ελλάδα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να υποδεχθεί 50 προσφυγόπουλα από την Ελλάδα. Γιατί τόσο λίγα; Γνωρίζουμε την απάντηση. Όλοι γνωρίζουν την απάντηση» εκτιμά η αρθρογράφος της Zeit και επισημαίνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τις προηγούμενες δεκαετίες αυτή η χώρα υποδέχθηκε εκατομμύρια ανθρώπους, στο τέλος κατάφερε να ενσωματώσει ακόμη και μία χρεοκοπημένη δεύτερη Γερμανία. Πέτυχαν όλα αυτά. Χόρτασαν όλοι αυτοί. Από οικονομικής απόψεως δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην φέρουμε όσα περισσότερα προσφυγόπουλα μπορούμε ή ακόμα και όλα».

«Το να παίρνουμε 50 παιδιά είναι τόσο εξευτελιστικό, που είναι σαν να μην παίρνουμε κανένα» καταλήγει το σχόλιο της αρθρογράφου.

Από την πλευρά του το Spiegel Online τονίζει ότι «δώδεκα παιδιά από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο έχουν ήδη φτάσει στο Λουξεμβούργο. Το Σάββατο άλλα 50 παιδιά αναμένεται να ταξιδέψουν από την Αθήνα στη Γερμανία. Μετά την άφιξή τους στην Κάτω Σαξονία θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων, πριν διαμοιραστούν σε πόλεις και κοινότητες».