Στα 103 αυξήθηκαν τα θύματα στη χώρα μας από τον κοροναϊό, καθώς αργά το απόγευμα της Μ. Τετάρτης έφυγε από την ζωή μια 57χρονη γυναίκα που νοσηλεύονταν στο ΑΧΕΠΑ. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 22 νέα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει στα 2192.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε 1 νέος θάνατος με τον συνολικό αριθμό των νεκρών στην Ελλάδα να φτάνει τους 102. Ωστόσο, λίγο αργότερα προστέθηκε και ο θάνατος της 57χρονης. 

Διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 72 ασθενείς, ενώ έχουν βγει από την εντατική 29 ασθενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μαθηματικό μοντέλο από Χάρβαρντ προβλέπει νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες.

«Χωρίς εμβόλιο και επιτυχείς θεραπείες, τότε τα μέτρα θα είναι το κρίσιμο στοιχείο μέχρι να υπάρξει ανοσία» είπε, τονίζοντας πως χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τα επόμενα 2 χρόνια.

«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη για τη μαζική παραγωγή» πρόσθεσε, επικαλούμενος τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αξιωματούχοι του οποίου επεσήμαναν πως δεν αναμένεται σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών.

Η επόμενη ημέρα

Για την επόμενη φάση, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι πρόωρο να μιλάμε για τη στρατηγική μετάβαση στην επόμενη φάση.

«Δεν υπάρχει μαγική συνταγή για μετάβαση στην επόμενη φάση. Απαιτούνται αυστηρές αποφάσεις, όπως η τήρηση των αποστάσεων. Παντού δυσκολίες, παντού αποφάσεις, παντού υγιεινή» είπε.

Τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται σταδιακά, πρόσθεσε συμπληρώνοντας πως όλες οι χώρες κάνουν μικρά βήματα, με πάρα πολύ αυστηρούς κανόνες.

Χαρδαλιάς: Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ξεκαθάρισε πως για την ημέρα του Πάσχα ισχύει ό,τι και για τις άλλες ημέρες. «Ο κοροναϊός δεν ξέρει από Πάσχα».

Δήλωσε δε πως ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν δικαιολογείται καμία άλλη μετακίνηση πλην αυτών που επιτρέπονται και πως σε καμία περίπτωση δεν προβλέπονται οι επισκέψεις σε συγγενείς και φίλους.

Απαντώντας σε ερωτήσεις που δέχεται συχνά για το αν η πολιτεία θα στείλει την αστυνομία σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα ανήμερα του Πάσχα πρόσθεσε πως η αστυνομία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει όπου παραβιάζονται οι νόμοι.

«Το αρνί θα το ψήσουμε ή μόνοι μας στο σπίτι ή στο φούρνο της γειτονιάς» τόνισε.

Υπενθύμισε δε πως μπορούν οι πολίτες να επισκέπτονται τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους και τόνισε πως δεν θα πρέπει να θέτουμε σε κίνδυνο σε καμία περίπτωση τους εαυτούς μας και τους γύρω μας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα