Αναφορικά με μέτρα πρόληψης που πάρθηκαν από το ελληνικό κράτος, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο παθολόγος - Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σπαντιδέας δήλωσε ότι «το αν τα πήραμε σωστά ή δεν τα πήραμε σωστά αν θέλετε μπορούμε να συγκρίνουμε τα αποτελέσματα των μέτρων που πήραμε εμείς στη χώρα μας με τα μέτρα τα οποία καθυστέρησαν να πάρουν άλλες χώρες».

«Δείτε τι έγινε στην Ιταλία, τι έγινε στην Ισπανία, τι γίνεται στην Αμερική κατά συνέπεια εκ του αποτελέσματος μπορεί κανείς να βγάλει συμπεράσματα εάν τα μέτρα αυτά πάρθηκαν σωστά, έγκαιρα και σε βαθμό τουλάχιστον που ήταν αποτελεσματικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος .

Για την επόμενη μέρα και την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο παθολόγος σημείωσε ότι «η ομάδα που επεξεργάζεται, προτείνει και εφαρμόζει τα μέτρα έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα απλώς μένει να μας το ανακοινώσουν». «Εμείς μέχρι τώρα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ...», τόνισε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι στο ενδεχόμενο δεύτερου κύματος κοροναϊού το Φθινόπωρο θα παρθούν αντίστοιχα μέτρα με τα σημερινά, ο κ. Σπαντιδέας υπογράμμισε ότι «αν θα υπάρχει δεύτερο κύμα επανάκαμψης του ιού θα είμαστε σε τελείως διαφορετική κατάσταση δηλαδή ένα μεγάλο σημαντικό ποσοστό πληθυσμού θα έχει ανοσοποιηθεί γιατί θα έχει μολυνθεί από τον ιό, κατά συνέπεια ένα μεγάλο ποσοστό δεν θα μπορεί να είναι φορείς ή να μεταδώσουν τη νόσο». «Και δεύτερον θα έχουμε καταλήξει ποια φάρμακα θα είναι αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του ιού και επίσης θα βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο τουλάχιστον μέχρι τον χειμώνα για την ανάπτυξη του εμβολίου», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν πρέπει να εξακολουθήσουν να ισχύουν τα μέτρα ελέγχου στους εισερχόμενους και εξερχόμενους από τη χώρα όταν περάσει η κρίση της νόσου, απάντησε ότι «όσο υπάρχει το πρόβλημα αυτό και είναι σε μεγάλο βαθμό είμαστε υποχρεωμένοι να παίρνουμε κάποια μέτρα τουλάχιστον για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της πανδημίας».

«Εάν η νόσος σε παγκόσμιο επίπεδο μπει σε μια ύφεση δηλαδή δούμε ότι σε όλες τις χώρες τα περιστατικά είναι περιορισμένα και υπάρχει κατά κάποιο τρόπο υπάρχει μια σταθεροποίηση τα μέτρα αυτά σιγά –σιγά θα χαλαρώσουν και δεν θα υπάρχει η ανάγκη πολύ στενής παρακολούθησης των εισερχομένων και των εξερχομένων από τη χώρα», επισήμανε.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα