Κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού,  που θα καθορίσει και τον χρόνο της άρσης των περιοριστικών μέτρων,  χαρακτήρισε την Μεγάλη Εβδομάδα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για την εξέλιξη του ιού στη χώρα μας.

 Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε: «Οι επιλογές μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρες. Να δείξουμε σύνεση τα επόμενα 24ωρα. Φέτος το Πάσχα θα το περάσουμε στο σπίτι με τους ανθρώπους που μένουμε μαζί. Ούτε στους συγγενείς θα πάμε, ούτε στους φίλους. Μην καταστρέψουμε τις τελευταίες ώρες όλα αυτά που καταφέραμε με πολύ προσπάθεια και πολλές στερήσεις  όλες αυτές τις μέρες».

Όχι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων

 Για άλλη μια φορά ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε με έμφαση ότι δεν πρέπει να ρισκάρει κανείς  αυτό το Πάσχα και να μετακινηθεί σε σπίτια συγγενών και φίλων. Επανέλαβε ότι «δεν επιτρέπονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων το Πάσχα».

Και υπογράμμισε: «Φέτος το Πάσχα είναι διαφορετικό. Μην κάνουμε τέτοια σχέδια. Μην μαζευτεί η γειτονιά σε ταράτσες και πυλωτές» τόνισε.

Κλειστά τα κοιμητήρια

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά την Μεγάλη Παρασκευή όλα τα κοιμητήρια της χώρας θα μείνουν κλειστά. Ο υφυπουργός έκανε έκκληση προς τους πολίτες να μην επιχειρήσουν εκείνη την ημέρα να επισκεφθούν τα κοιμητήρια και να τηρήσουν αυστηρά την απαγόρευση. «Ας  προσευχηθούμε για τους αγαπημένους μας από το σπίτι μας. Θα έχουμε καιρό όταν τελειώσει όλο αυτό να πάμε να ανάψουμε τα καντιλάκια στους αγαπημένους μας που μας λείπουν. Κι εκείνοι θα ήθελαν να είμαστε υγιείς όλοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή στο ωράριο καταστημάτων

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς έκανε και σχετική αναφορά και στο θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων την Μεγάλη Εβδομάδα. Όπως υπογράμμισε την Μεγάλη Παρασκευή, όσα καταστήματα θα λειτουργήσουν σύμφωνα με το νόμο, θα λειτουργήσουν για έξι ώρες. Συγκεκριμένα ανέφερε πως θα είναι ανοιχτά από τις 13:00 έως τις 19:00 το απόγευμα.

Επίσης ανακοίνωσε ότι  το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε στην προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας τριών λαϊκών αγορών.

Αρνητικά τα δείγματα από οικισμούς Ρομά

 Αρνητικά βγήκαν τα 326 δείγματα που ελήφθησαν από τους οικισμούς Ρομά σε Δροσερό Ξάνθης και Τόπειρο Ροδόπης, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. 


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα