Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο Άλκης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας, Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

«Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι η ανοσία που αποκτούμε είναι η χημική ανοσία και η κυτταρική ανοσία. Δεν είναι απαραίτητο να συνδέουμε την ανοσία με την αύξηση των αντισωμάτων. Άλλωστε σύμφωνα με μελέτες, τα άτομα που είχαν ελαφρά συμπτώματα είχαν και μικρό επίπεδο αντισωμάτων», σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

«Σε κάποια νοσήματα, όπως η ιλαρά, η ανοσία είναι εφ’ όρου ζωής. Στους άλλους κορωνοϊούς δεν υπάρχει ανοσία εφ’ όρου ζωής. Σε βάθος χρόνου θα ξέρουμε πόση ανοσία κάνουμε στον κορωνοϊό. Περνώντας ο καιρός και αρρωσταίνοντας ένα μέρος του πληθυσμού αποκτάται ανοσία. Τυχόν νέα επιδημικά κύματα λογικά θα είναι πολύ πιο μικρά», πρόσθεσε.

«Για τις επιφάνειες βγαίνουν συνέχεια δεδομένα. Τα πειραματικά δεδομένα δεν πρέπει να τα σχετίζουμε με την πραγματικότητα. Η μεταδοτικότητα είναι δύσκολο ίσως να μετρηθεί. Αν το μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν κάνει υψηλού επιπέδου αντισώματα δεν μπορούμε να τα μετρήσουμε. Όλοι κάνουν αντισώματα, αλλά σύμφωνα με μελέτες εξαρτάται και από το βαθμό νόσησης. Ένας που νόσησε βαριά κάνει περισσότερα αντισώματα», τόνισε ο ίδιος.

«Ελπίζω πως δεν θα έχουμε δυσκολία να πάμε για μπάνιο το καλοκαίρι. Πιστεύω ότι θα υπάρξει μια ελάφρυνση των μέτρων, και πιστεύω, αν όχι τον Ιούνιο, τότε Ιούλιο - Αύγουστο θα μπορέσουμε να έχουμε μια δραστηριότητα», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.