Την επίδραση των περιοριστικών μέτρων στον έλεγχο της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως αυτή αποτυπώνεται σε ανάλυση του βρετανικού Imperial College, εξηγεί ο καθηγητής του London School of Economics (LSE) Ηλίας Μόσιαλος, με ανάρτησή στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρεται στον σημαντικό παράγοντα της έγκαιρης λήψης περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, υπογραμμίζοντας πως «οι πιο σημαντικές επιπτώσεις στη μείωση της διασποράς της νόσου ήταν το κλείσιμο των σχολείων και το lockdown που ακολούθησε αρκετές ημέρες μετά».

Σύμφωνα με τα γραφήματα που παρουσιάζονται στην ανάλυση του Imperial College αποδεικνύεται πως απάντηση για τους μειωμένους θανάτους σε σχέση με την παρουσία λοίμωξης από κορονοϊό –βάσει ενός αλγόριθμου τον οποίο χρησιμοποιούν- αποτελούν οι παρεμβάσεις των αρμοδίων αρχών.

Παρεμβάσεις, που ξεκίνησαν από τον περιορισμό στο σπίτι όσων εμφάνιζαν κάποια συμπτώματα, το κλείσιμο των σχολείων, την επιβολή τήρησης αποστάσεων σε καταστήματα όπως σούπερ μάρκετ μέχρι την απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων και τον περιορισμό μετακινήσεων.

«Για να αποκτήσουμε διαίσθηση ότι αυτό είναι αποτέλεσμα δεδομένων και όχι απλώς συνέπεια πολύ περιορισμένων παραδοχών μοντέλων, παρουσιάζουμε προβλέψεις για τη θνησιμότητα σε γραμμική κλίμακα. Σε αυτή την κλίμακα μια γραμμή που καμπυλώνεται κάτω από μια γραμμική τάση είναι ενδεικτική της επιβράδυνσης στην ανάπτυξη της επιδημίας» επισημαίνει η ανάλυση του Imperial College.

Δείτε την ανάρτηση του κ. Μόσιαλου:


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα