Τη στιγμή που παρατηρούνται ελλείψεις σε φάρμακα σε χώρες της Ευρώπης όπως στη Γερμανία και στην Ιταλία, η Ελλάδα έχει επαρκή αποθέματα φαρμάκων χάρη στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Αυτό τόνισε ο κ. Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) σε συνέντευξη που παραχώρησε την Παρασκευή 10 Απριλίου στον ANT1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του Γιώργου Παπαδάκη.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ «στην Ελλάδα έχουμε επάρκεια φαρμάκων για τους επόμενους 5 μήνες και σήμερα καλύπτονται οι ανάγκες 3 εκατομμυρίων Ελλήνων», ενώ προσέθεσε πως «τα ελληνικά φάρμακα μπορούν να καλύψουν το 75% των αναγκών που προκύπτουν στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια νοσοκομειακή περίθαλψη».

Σχετικά με την παραγωγή αντισηπτικών διαλυμάτων, ο κ.Δέμος αποκάλυψε πως «οι εταιρείες μέλη της ΠΕΦ έκαναν δωρεά στο κράτος πολλούς τόνους οινόπνευμα, που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή αντισηπτικών».

Ερωτηθείς για την πιθανότητα εύρεσης θεραπείας και διάθεσής της στην Ελλάδα, υπογράμμισε πως η θεραπεία «είναι θέμα χρόνου να βρεθεί» και διαβεβαίωσε πως «στην Ελλάδα μπορεί να καλυφθεί η παραγωγή της θεραπείας», ενώ υπογράμμισε πως «οι ελληνικές φαρμοκοβιομηχανίες είναι έτοιμες να διαθέσουν τις εγκαταστάσεις τους για την παραγωγή οποιασδήποτε θεραπείας βρεθεί».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε πως «πάρα πολλοί θεωρούν πως αυτή τη περίοδο οι φαρμακευτικές εταιρείες κάνουν χρυσές δουλειές» και προσέθεσε πως «κάτι τέτοιο δεν ισχύει», γιατί όπως εξήγησε «οποιαδήποτε υπέρβαση στη φαρμακευτική δαπάνη την πληρώνουμε με επιστροφή τζίρου στο τέλος της χρονιάς μέσω του clawback». Καταλήγοντας ο κ.Δημήτρης Δέμος ανέφερε πως « θα ήθελα να γνωρίζει ο κόσμος, πως στην ουσία τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα προσφέρονται δωρεάν από τις φαρμακευτικές εταιρείες»