Την ίδια ώρα που η πανδημία του κοροναϊού έχει εκθέσει τις ηγεσίες πολλών αν όχι των περισσότερων χωρών παγκοσμίως, το πρακτορείο Bloomberg παρουσιάζει ένα αποθεωτικό ρεπορτάζ για την Ελλάδα αλλά και την κυβέρνησή της για τους τρόπους που χειρίστηκε τον κοροναϊό.
«Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ οι πολιτικοί περίμεναν πάρα πολύ καιρό πριν πάρουν τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία των πολιτών τους» σημειώνει το ρεπορτάζ.

«Η Ελλάδα ήταν μια αξιοσημείωτη - και ίσως εκπληκτική - εξαίρεση σε αυτή την τάση. Η κυβέρνηση επέβαλε σοβαρά μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης σε πολύ προγενέστερο στάδιο της επιδημίας σε σχέση με άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης. Προς το παρόν, αυτή η ταχεία αντίδραση βοήθησε την Ελλάδα να αποφύγει την τραγική κρίση της υγειονομικής περίθαλψης που αντιμετωπίζουν τα πλουσιότερα κράτη» γράφει για τον τρόπο που επέλεξε η ελληνική κυβέρνηση να χειριστεί την πανδημία.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο δημοσίευμα, ο Τάκης Παππάς, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε την ταχύτητα της αντίδρασης στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα μη βασικά καταστήματα μόνο τέσσερις ημέρες μετά την αναφορά του πρώτου Covid-19 θανάτου. Αντίθετα, η Ιταλία και η Ισπανία το έκαναν μετά από 18 και 30 ημέρες, αντίστοιχα. Η απαγόρευση της μη ουσιαστικής κίνησης στην Ελλάδα ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά - ταχύτερα από ό, τι σε οποιαδήποτε από τις δύο άλλες χώρες.»


Καταγραφηbloomberg



Το ρεπορτάζ μάλιστα προχωρά σε ανάλυση όσων θετικών έφερε αυτή η πρώτη και άμεση αντίδραση της χώρας μας: «Αυτές οι πρώτες ενέργειες μείωσαν την πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της χώρας. Στα μέσα Μαρτίου, το ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) θα μπορούσε να υπολογίζει μόνο σε 605 μονάδες εντατικής θεραπείας, εκ των οποίων μόνο 557 λειτουργούσαν λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Ελλάδα έχει πληθυσμό άνω των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Αυτός είναι ο χειρότερος λόγος από αυτόν της Ισπανίας, ο οποίος ξεκίνησε με 4.400 ΜΕΕ για πληθυσμό σχεδόν 47 εκατομμυρίων και έχει κατακλυστεί από περιπτώσεις κοροναϊού.

Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ιδιαίτερα ξεκάθαρη. Παρόλο που η Ιταλία έπρεπε να υιοθετήσει μέτρα κλειδώματος νωρίτερα, οι πολιτικοί μπορούν να υποστηρίξουν ότι ήταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που αντιμετώπιζαν αυτή την πρωτοφανή πρόκληση. Η ισπανική κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, είχε το πλεονέκτημα του χρόνου, αλλά έμεινε μακριά, επιτρέποντας μαζικές εκδηλώσεις, όπως διαδηλώσεις και ποδοσφαιρικούς αγώνες, να εμφανιστούν μέχρι και 26 ημέρες μετά τον πρώτο θάνατο Covid-19.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταγράψει μόνο 1.955 υποθέσεις και 86 θανάτους - δηλαδή 188 περιπτώσεις και 8 θανάτους ανά εκατομμύριο ανθρώπους. Η Ισπανία έχει 3.261 περιπτώσεις και 326 θανάτους ανά εκατομμύριο και η Ιταλία έχει αντίστοιχα 2.375 και 302 άτομα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει κάνει λιγότερες από τις μισές δοκιμές (ανά εκατομμύριο άτομα) όπως η Ισπανία και λιγότερο από το ένα τέταρτο της Ιταλίας , αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η πίεση στο σύστημά της υγειονομικής περίθαλψης είναι συγκρίσιμη με αυτή που υφίστανται οι τελευταίες δύο χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση αναφέρει επίσης ότι έχει προσλάβει 4.200 νέους γιατρούς και αυξήθηκε κατά το ήμισυ του αριθμού των ΜΕΘ, γεγονός που θα βοηθήσει να περιοριστεί η επιδείνωση της εστίας.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναδειχθεί ως φωνή λογικής στη διεθνή σκηνή. Για παράδειγμα, χτύπησε τον πρόεδρο της Βραζιλίας Jair Bolsonaro επειδή αρνήθηκε τη σοβαρότητα της πανδημίας. Το σύνολο του ελληνικού πολιτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του κυρίου κόμματος της αντιπολίτευσης Syriza, αντέδρασε με ψυχραιμία - μια πολύ διαφορετική εικόνα σε σύγκριση με την πικρή μάχη που εμφανίστηκε στην Ισπανία. Και ο ελληνικός πληθυσμός φαίνεται να έχει μεγάλη προσοχή στο σεβασμό των κανόνων κλειδώματος, εν μέρει ως αποτέλεσμα των απότομων ποινών της κυβέρνησης για μη συμμόρφωση.
Είναι πιο ανησυχητικό το τι θα μπορούσε να συμβεί στην οικονομία της Ελλάδας. Η πανδημία έρχεται σε μια ιδιαίτερα σκληρή εποχή για την Αθήνα. Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, τα πράγματα έφτασαν τελικά σε καλό δρόμο. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας, κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές του 2019, με εντολή να αποκαταστήσει τη διεθνή αξιοπιστία και να ανατρέψει την οικονομία. Οι επενδυτές συρρέουν στην Ελλάδα αναζητώντας αποδόσεις και ευκαιρίες, καθιστώντας το Χρηματιστήριο Αθηνών την καλύτερη απόδοση στον κόσμο πέρυσι.

Αυτός ο κόσμος δεν μπορούσε πλέον να κοιτάξει μακριά. Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει το ένα πέμπτο της συνολικής παραγωγής της χώρας και θα υποφέρει άσχημα εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίσουν το καλοκαίρι. Οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν πάνω από το 80% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας (εξαιρουμένης της χρηματοδότησης) αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα με προμήθειες, ρευστότητα και πωλήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου πόσο γρήγορα η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στην εκδήλωση, η χώρα θα μπορούσε να επανέλθει στα πόδια της νωρίτερα από άλλες. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους γύρους ποσοτικής χαλάρωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να συμπεριλάβει ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων ύψους 750 δισ. Ευρώ, το οποίο αποσκοπεί στην υποστήριξη της οικονομίας της ευρωζώνης καθ 'όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Επίσης, χαλάρωσε τους κανόνες της, έτσι ώστε οι τράπεζες να μπορούν να τοποθετούν το ελληνικό δημόσιο χρέος ως ασφάλεια όταν αναλαμβάνουν ρευστότητα από τις κεντρικές τράπεζες. Αυτές ήταν σοφοί αποφάσεις και θα παράσχουν πρόσθετη σταθερότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές της χώρας.

Μάλιστα το αποθεωτικό δημοσίευμα για την Ελλάδα ολοκληρώνεται λέγοντας πως «για χρόνια η Ευρώπη παρατηρούσε την Ελλάδα να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για εκείνη. Για πολλούς λογους. Όμως σε αυτή την πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να περπατήσει με ψηλά το κεφάλι της».