Με δεδομένο ότι ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, η Αστυνομία εκπονεί σχέδιο για κυλήσουν όλα «ομαλά» την περίοδο του Πάσχα.

Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ. ΑΣ περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους στα διόδια, σε σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων αλλά και σε δρόμους που οδηγούν σε επαρχία.

Αυστηροί είναι ήδη οι έλεγχοι στα διόδια της Ελευσίνας, συνεχείς και εντατικοί, ενώ τα πρόστιμα για τους παρβάτες έχουν διπλασιαστεί.

Κανένα όχημα δεν μπορεί να τα διαπεράσει χωρίς την ένδειξη των απαραίτητων δικαιολογητικών, αλλά και του Ε1 σε περιπτώσεις μόνιμης κατοικίας.

Στους παράδρομους της παλαιάς εθνικής οδού, η κατάσταση είναι ίδια, με τους ελέγχους να έχουν αυστηροποιηθεί. Είναι αδύνατο να περάσει κάοπιος από τον παράδρομο χωρίς να επιδείξει τις βεβαιώσεις του.

Έλεγχοι θα γίνονται και σε λιμάνια, όπου οι μετακινήσεις επιτρέπονται σε όσους έχουν μόνιμη κατοικία εκτός Αττικής.

Θα επιστρατευτούν μάλιστα και drones για την καλύτερη επόπτευση των μέτρων.

Drones, κιάλια νυχτερινής όρασης και ελικόπτερα

Είναι χαρακτηριστικό, πως η ΕΛ.ΑΣ, ετοιμάζει ειδικά μέτρα καθώς πέρα από τα κλειστά διόδια, δεν αποκλείουν την προσπάθεια κάποιων να φύγουν προς την επαρχία από παλιούς δρόμους της Περιφέρειας. Γι' αυτό, όπως ανέφερε ο ΣΚΑΪ, η αστυνομία ετοιμάζεται να επιστρατεύσει ακόμη και κιάλια νυχτερινής όρασης σε κρίσιμα σημεία διέλευσης προς τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα, άλλα και στις παρακαμπτήριες οδούς.

Εκτός των άλλων, η ΕΛ.ΑΣ θα επιστρατεύσει και drones που θα παρακολουθούν την κίνηση στους δρόμους, καθώς και δύο ελικόπτερα, με την πυροσβεστική να συνεισφέρει πιθανότατα στην επιχείρηση. Από την στιγμή που δεν επαρκεί εκ των πραγμάτων το προσωπικό και ο στόλος της Αστυνομίας για να ελέγξει την κίνηση σε όλη την Ελλάδα τις ημέρες αυτές, με τα drones θα γίνεται η ενημέρωση για το τι συμβαίνει στο έδαφος. Ακόμη θα επιστρατευτούν και μπάρες νερού σε συγκεκριμένα σημεία.

Διπλασιασμός των προστίμων και αφαίρεση πινακίδων

Για τα νέα μέτρα σχετικά με τις μετακινήσεις, μίλησε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενώ και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτό που έχουμε πετύχει.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «η μάχη συνεχίζεται και ο Απρίλιος είναι ένας πολύ σημαντικός μήνας». Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στην ανάγκη να παραμείνουμε στο σπίτι μας ιδιαίτερα τις ημέρες του Πάσχα. Για το σκοπό αυτό ανακοίνωσε νέα μέτρα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά από τις 18: 00 σήμερα το απόγευμα στα διόδια, αλλά και στις εθνικές οδούς, καθώς σε σημεία από και προς τα αστικά κέντρα η ΕΛΑΣ καθιστά σημεία ελέγχων.

Εντολή αντίστοιχη, σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά έχει πάρει και το λιμενικό. Αεροδρόμια και ΚΤΕΛ θα μπορούν να μεταφέρουν τους κατοίκους οι οποίοι σύμφωνα με το εκκαθαριστικό τους θα ταξιδεύουν στο τόπο καταγωγής τους, χωρίς να μπορούν να επιστρέψουν.

Τα μέτρα θα είναι σε ισχύ μέχρι τις 27 Απριλίου, ενώ όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά θα υπάρχουν και αυστηρά πρόστιμα ύψους 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων.

Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε και την αναστολή των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών από και προς τα νησιά.