Οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική και νομική αποδυνάμωση της Τουρκίας στον διεθνή στίβο ήδη ξεκίνησαν. Προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, με συνέντευξή του στους «Financial Times» «ξεμπρόστιασε» την Αγκυρα για τις δολιότητές της στον Εβρο και στο Αιγαίο, την ίδια ώρα που το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυπτε με ντοκουμέντα ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας οργάνωσαν το «γιουρούσι» στον Εβρο.

Οι πτήσεις των τουρκικών μαχητικών F16 πάνω από τον Εβρο και οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊρλού, με απειλές «επανόδου» στον Εβρο φανέρωσαν τον εντονότατο εκνευρισμό της Αγκυρας, που χάνει διαρκώς διπλωματικούς πόντους στην Ευρώπη εξαιτίας των εκβιασμών της στο Μεταναστευτικό και της στήριξης που παρέχει στους τζιχαντιστές της Λιβύης.
Η Αθήνα τώρα καλείται να πάρει μέρος σε εξελίξεις που επηρεάζουν την πολιτική σταθερότητα της Ε.Ε.

Ο πρωθυπουργός προτίθεται τώρα να προωθήσει στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο της Ε.Ε. τις ελληνικές θέσεις, προκειμένου να κινητοποιήσει τους Ευρωπαίους για τη λήψη μέτρων απέναντι στον πολεμοχαρή Ερντογάν. Παράλληλα, η Αθήνα οργανώνει ένα πλαίσιο νομικών «παρεμβάσεων» στον ΟΗΕ για την κατάδειξη της έκνομης, εκτός Διεθνούς Δικαίου, συμπεριφοράς της Τουρκίας στη Μεσόγειο, με αιχμή τη συμφωνία ΑΟΖ με την Τρίπολη.
Η κυβέρνηση δεν παραγνωρίζει, βέβαια, ότι όλες οι παρανομίες και οι θαλάσσιες «βόλτες» των Τούρκων αποτελούν και μέσα πίεσης προς την Αθήνα και τη Λευκωσία για «πολιτική συμφωνία» στο Κυπριακό. Αλλά σημασία έχει τώρα για την ελληνική διπλωματία ότι στην παρούσα φάση η Αγκυρα είναι δραστήρια στην προσπάθειά της να παρουσιάσει διεθνώς μια «τουρκική» ΑΟΖ, απέναντι στην Ελλάδα, που στο πεδίο αυτό έχει μείνει «πίσω», με τη φίλη και σύμμαχό της Αίγυπτο να μη συνεργάζεται με την κυβέρνηση του κ. Κυρ. Μητσοτάκη σε θετικό πνεύμα.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΟ

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει σήμερα ενώπιόν της και μια νέα σοβαρή πρόκληση, που βγαίνει μέσα από την «καρδιά» της Ευρωπαϊκής Ενωσης: την υπέρ των ελληνικών συμφερόντων εμπλοκή της στη σύγκρουση Βορρά Νότου.

Με αφορμή το ζήτημα του ευρωομολόγου, η Γερμανία μαζί με Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία αρνούνται να δεχθούν τη λογική της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης απέναντι στον Νότο της Ε.Ε., που δέχεται σκληρά οικονομικά πλήγματα από τις επιπτώσεις του κοροναϊού. Ο Κ. Μητσοτάκης συνυπέγραψε το αίτημα των Νοτίων μαζί με Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Ιρ λανδία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο και Σλοβενία. Η υπόθεση αυτή φέρνει πρώτη φορά τόσο έντονα στο προσκήνιο το «χάσμα» μεταξύ της «γερμανικής» Ευρώπης του Βερολίνου και Ευρωπαϊκού Νότου. Εως τώρα η Γερμανία είχε καταφέρει να μπλοκάρει τις προσπάθειες των Γάλλων να ευθυγραμμιστούν με Ρώμη και Μαδρίτη σε ένα μέτωπο περιορισμού της γερμανικής ισχύος. Τώρα για πρώτη φορά Ιταλοί και Ισπανοί σε κοινή πλεύση καλούν τη Γαλλία του Μακρόν να παίξει τον ρόλο της απέναντι στη Γερμανία και τη βόρεια «αυλή» της. Η Αθήνα, που μπήκε στην ομάδα των «9» στις 27 Μαρτίου, τώρα καλείται να πάρει μέρος σε εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν από διάφορους δρόμους την πολιτική σταθερότητα της Ε.Ε. Η μετά κόπου ισχύουσα έως πρότινος «ισορροπία» Γερμανίας- Νότου ακυρώνεται τώρα. Στο υπουργείο Εξωτερικών εκτιμάται ότι η Αθήνα δεν έχει περιθώρια να μείνει «ουδέτερη» στη συνέχεια και ότι πρέπει να πάρει καθαρή θέση σε αυτόν τον ενδοευρωπαϊκό «πόλεμο» που ξεκινά σήμερα στους κόλπους της διχασμένης από καιρό Ε.Ε.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήδη σε περίοδο στενών σχέσεων με τον Γάλλο πρόεδρο, ανοίγεται σε ένα διπλωματικό μέτωπο στο οποίο θα παιχθεί και θα δοκιμαστεί, ενδεχομένως σε αποφασιστικό βαθμό, η αντοχή του ευρωπαϊκού οικοδομήματος των «27».

Η μάχη των «9» με το Βερολίνο οδηγεί την κυβέρνηση στην ανάγκη πολιτικής προετοιμασίας για δραματικές, ίσως, εξελίξεις μέσα στη χρονιά.

Για τον πρωθυπουργό, κ. Κυρ. Μητσοτάκη, η υπόθεση παρουσιάζει δυσκολίες. Η Αθήνα, πιεσμένη οικονομικά, με αιτήματα στήριξης και αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους και με βαρύ το φορτίο της ανάσχεσης των μεταναστευτικών ροών και της τουρκικής πίεσης, πρέπει να κινηθεί με συμμαχίες στα πεδία των Νοτίων της Ε.Ε. Με αντιπάλους των «9» το Βερολίνο και τη Γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν, ο πόλεμος που άρχισε θα είναι σκληρός και για την Αθήνα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα προτιμούσε να μην έρθει σε σύγκρουση με το Βερολίνο, λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ένας βετεράνος διπλωμάτης, αλλά δεν μπορεί παρά να εύθυγραμισθεί με τον πρόεδρο Μακρόν, που, πέραν των άλλων, είναι στρατηγικός σύμμαχος της Ελλάδας στη Μεσόγειο.