Περισσότερο από δύο εβδομάδες έχουν συμπληρωθεί από την ημέρα που στη χώρα μας επιβλήθηκε η απαγόρευση κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Όπως είναι λογικό και αναμενόμενο, το μεγάλο ερώτημα που βασανίζει τους περισσότερους δεν αφορά κάτι άλλο από το πότε θα δούμε τα μέτρα αυτά να χαλαρώνουν.

Ορόσημο για να φανεί πότε θα αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων για τον κορονοϊό, θεωρείται η 27η Απριλίου, η ημερομηνία έως την οποία έχουν επεκταθεί μέχρι τώρα τα μέτρα.

Τότε, αν δεν έχει αλλάξει κάτι προς το χειρότερο, αναμένεται να ανακοινωθεί το πρώτο χρονικό ορόσημο άρσης κάποιων μέτρων εντός του Μαΐου, αλλά και ποια θα είναι αυτά.

Η ημερομηνία θεωρείται ορόσημο και γιατί αφενός θα έχει συμπληρωθεί ένας μήνας καραντίνας και αφετέρου γιατί θα έχει περάσει η κρίσιμη περίοδος του Πάσχα όπου για πρώτη φορά οι πολίτες θα πρέπει να το περάσουν στα σπίτια τους.

Η άρση των μέτρων πάντως δεν αναμένεται να ανακοινωθεί τότε, ωστόσο από τις 27 Απριλίου θα ξεκινήσει ο σχεδιασμος αυτού που όλοι περιμένουμε. 

Πάντως φαίνεται πως δεν είναι σαφής ο τρόπος ακόμη με τον οποίο θα γίνει σταδιακή άρση των μέτρων και γενικότερα της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Πριν μερικές μέρες και σύμφωνα με δημοσιεύματα υπήρξαν σκέψη ώστε η άρση των μέτρων να γίνει με την εξής σειρά:

Πρώτα κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας, στη συνέχεια άνοιγμα των σχολείων και τελευταία η άρση των λουκέτων στα μαγαζιά.

Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι σίγουρο αν θα ισχύσει, καθώς η ακριβής σειρά θα αποφασισθεί πολύ σύντομα.

Πέτσας για κοροναϊό: Από το Μάιο η σταδιακή, μακρόσυρτη άρση των μέτρων

Την ίδια ώρα τις προϋπόθέσεις άρσης των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Ο κ. Πέτσας επισήμανε την ανάγκη να μην υπάρξει «εφησυχασμός μέχρι τις 27 Απριλίου» σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων, προκειμένου «να μπορέσουν να σχεδιάσουν οι ειδικοί μέτρα που θα οδηγήσουν σε σταδιακή και μακρόσυρτη απόσυρση των περιοστικών μέτρων».

Ως προς αυτό, ανέφερε ότι «καμία οικονομία δεν μπορεί να είναι έξι μήνες σε καραντίνα γιατί θα καταρρεύσει».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι στην κυβέρνηση εξεταζόταν τα σενάρια αυστηροποίησης του αριθμού τον μετακινήσεων αλλά και τον χρονικό περιορισμό τους, ενώ ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να αυξηθούν τα πρόστιμα ή να υπάρξει μεγαλύτερη επιβάρυνση σε όσους είναι υπότροποι.



Επιπλέον, ο κ. Πέτσας, τόνισε ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι ενόψει Πασχα.

Σε ότι αφορά την επιτήρηση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, απέρριψε το ενδεχόμενο να συνδράμει ο στρατός σε αυτά, ενώ σχετικά με την Αστυνομία που επιτηρεί την εφαρμογή τους, ανέφερε πως «δεν είναι θέμα αστυνομοκρατίας, αλλά ατομική ευθύνης, να ακολουθούνται τα μέτρα».

Τέλος σε σχετικά με τις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης από το Eurogroup, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι «θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει τα κράτη-μέλη να έχουν πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση. Το θέμα είναι να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να είναι σαφές το μήνυμα ότι η Ευρώπη ενωμένη αντιμετωπίζει τα προβλήματα και κάνει ότι χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τα κοινά προβλήματα».

Πελώνη: Μέρα ορόσημο η 27η Απριλίου, θα κοιτάξουμε τότε την επόμενη μέρα

Από την πλευρά της η Αριστοτέλια Πελώνη, αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, μίλησε στην εκπομπή «LIVE NEWS» για τα σχέδια της κυβέρνησης ενόψει Πάσχα αλλά και για το πότε θα αρχίσουμε να βλέπουμε την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος κυρία Πελώνη, μίλησε στο MEGA για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επόμενες πολύ κρίσιμες εβδομάδες καθιστώντας σαφές ότι τυχόν αυστηροποίηση των μέτρων θα στοχεύει στις μικρές μειοψηφίες που δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα.

«Όσα έχουμε καταφέρει είναι προϊόν, συλλογικής προσπάθειας, δεν μπορούν να αποδώσουν τα μέτρα αν η πλειοψηφία δεν συμμορφωθεί και η πλειοψηφία έχει συμμορφωθεί», τόνισε αρχικά.

«Τα μέτρα είναι σκληρά, δεν είναι εύκολο για κανέναν, αλλά είναι απαραίτητη η θυσία για να έχουμε αυτά τα αποτελέσματα που έχουμε έως τώρα», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείσα για το σχέδιο της κυβέρνησης για τις επόμενες εβδομάδες: «Αυτή η προσπάθεια από κάποιες μειοψηφίες βάλλεται.

Σχέδια υπάρχουν, κάθε μέτρο πριν ληφθεί εξετάζεται πολύ σοβαρά. Δεν λαμβάνουμε τις αποφάσεις από μόνοι μας. Δεν είναι τιμωρητικά τα μέτρα.

Τα σχέδια λήψης μέτρων για τους παραβάτες ενόψει Πάσχα

Εφόσον χρειαστεί, θα γίνει, η αύξηση του προστίμου. Είναι ένα από τα σχέδια που βρίσκονται στο τραπέζι. Αυτό είναι ένα διαφορετικό Πάσχα, ο κόσμος πρέπει να το καταλάβει.

Εφόσον χρειαστεί θα αυξηθεί το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση. Η εικόνα είναι ικανοποιητική, στόχος ήταν να καθυστερήσει και να μειωθεί η διασπορά του ιού. Τα μέτρα αποδίδουν, πρέπει να τα τηρήσουμε για να γίνει επιπέδωση της καμπύλης.

Για την επόμενη ημέρα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι: «Η 27η Απριλίου είναι μια μέρα ορόσημο, μετά θα κοιτάξουμε πως η ζωή θα μπει σε μια κανονικότητα»

Γεραπετρίτης: Σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη

Σύμφωνα, δε, με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνουν «είτε αυστηροποίηση του προστίμου είτε γεωγραφικούς περιορισμούς όπου υπάρχουν εστίες επιμόλυνσης (καραντίνα) είτε περαιτέρω περιορισμούς στο εύρος των εξόδων με έμφαση στον περιορισμό κίνησης εκτός έδρας των ανθρώπων είτε περαιτέρω αυστηροποίηση πτήσεων από το εξωτερικό για να μην υπάρχουν επιπλέον κίνδυνοι».

Όπως εξήγησε «το ότι μπορούμε να έχουμε έγκαιρη διάγνωση για κάποιον που έχει μολυνθεί δεν σημαίνει ότι εκεί τελειώνει η δουλειά του κράτους. Ακολουθεί η ιχνηλάτηση και αυτή έχει πάει πολύ καλά από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αλλά εάν υπάρξει αύξηση κρουσμάτων τότε θα αυξηθεί γεωμετρικά η δυσκολία. Εκεί νομίζω ότι απέτυχε το σύστημα Ιταλίας και Ισπανίας».

Ο υπουργός Επικρατείας πάντως έκανε λόγο για ένα «μεγάλο επίπεδο συμμόρφωσης» προσθέτοντας ότι «εάν συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο συμμόρφωσης, θεωρώ ότι σταδιακά θα απεγκλωβιστούμε από αυτόν τον εφιάλτη».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα