Ένα νέο ισχυρό όπλο ρίχνουν στη μάχη για την αντιμετώπιση του φονικού COVID-19 στη χώρα μας το υπουργείο Υγείας και οι αρμόδιοι επιστημονικοί φορείς τις τελευταίες ημέρες. Πρόκειται για την εγχώρια μαζική παραγωγή του καρδιοπροστατευτικού φαρμακευτικού σκευάσματος, με βάση τη δραστική ουσία κολχικίνη, στην οποία προσανατολίζονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές των «Π». Παράλληλα, σκευάσματα χλωροκίνης βρίσκονται στα ελληνικά νοσοκομεία και χορηγούνται ήδη σε νοσούντες από τον νέο κοροναϊό.

O καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρης Τσιόδρας, έχει τονίσει ότι «ο κοροναϊός φαίνεται πως είναι καρδιοτοξικός. Η παρουσία γρίπης και μόνο εξαπλασίαζε τον κίνδυνο εμφράγματος. Δεν είναι γνωστό με ποιον μηχανισμό το κάνει. Ομάδα καθηγητών έχει κάνει εισήγηση για την κολχικίνη. Θα το δώσουμε και ελπίζουμε να προστατέψει τους νοσούντες. Οι έγκυες δεν φαίνεται να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο».
Τι αναφέρουν στα «Π» διακεκριμένοι επιστήμονες για το όπλο που ρίχνεται στη μάχη για την αντιμετώπιση του COVID-19
Δύο φαίνεται ότι είναι οι εναλλακτικοί τρόποι με τους οποίους ο SARS-COV2 πλήττει την καρδιά ασθενών με νόσο COVID-19 και οδηγεί σε θάνατο. Σύμφωνα με όσα εξηγεί στα «Π» ο καρδιολόγος του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Ηλίας Σιώρας, «ο πρώτος τρόπος δεν είναι διευκρινισμένος, καθώς δεν έχουμε καταλάβει ακόμη με ποιον μηχανισμό, με ποιον τρόπο ο ιός προκαλεί βλάβη στην καρδιά και προκύπτει πολύ υψηλή ζήτηση αίματος στον οργανισμό, με ταυτόχρονη πολύ ισχνή διοχέτευση αίματος. Πρόκειται για ένα κλινικό σύμπτωμα το οποίο προσομοιάζει με το γνωστό μας έμφραγμα». Ο δεύτερος τρόπος είναι όταν «ο ίδιος ο ιός προσβάλλει τον καρδιακό μυ και προκαλεί θανατηφόρα μυοκαρδίτιδα». Σύμφωνα με τον κ. Σιώρα, η πρώτη επιπλοκή εμφανίζεται, με βάση τη σχετική βιβλιογραφία, περίπου στο 7% των ασθενών με COVID-19, ενώ η δεύτερη παρουσιάζεται περίπου στο 3% αυτών. Λύση στο συγκεκριμένο, σημαντικό ζήτημα και γενικό-τερα στην αντιμετώπιση επιπλοκών από τον νέο κοροναϊό φαίνεται πως έρχεται να δώσει η κολχικίνη, ύστερα από την ελληνική μελέτη GRECCO-19, που αφορά τη μείωση της επιθετικότητας του COVID-19 με τη χορήγηση της συγκεκριμένης δραστικής ουσίας στους ασθενείς με τον νέο ιό. Στην εν λόγω έρευνα συμμετέχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων από τον χώρο της Λοιμωξιολογίας, της Καρδιολογίας, της Επιδημιολογίας και της Πνευμονολογίας. Μάλιστα, μεταξύ όσων υπογράφουν την επιστημονική πρόταση είναι και ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας.
Η κολχικίνη είναι φάρμακο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες παθήσεις και χορηγείται εδώ και χρόνια για την περικαρδίτιδα, καθώς και για να περιορίσει την έκταση του εμφράγματος, ενώ εκτιμάται ότι μπορεί να προλάβει τις σοβαρές βλάβες στην καρδιά και, ενδεχομένως, στους πνεύμονες σε ασθενείς που έχουν νοσήσει από τον νέο κοροναϊό.

ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρης Φιλίππου, στα «Π», το σημερινό απόθεμα σε φαρμακευτικά σκευάσματα κολχικίνης στη χώρα μας μπορεί να καλύψει μόλις 80.000-100.000 ασθενείς. Σημειώνεται ότι το διεθνές ερευνητικό εν-διαφέρον για τις δράσεις της κολχικίνης σε ασθενείς με νόσο COVID-19 αυξάνεται, καθώς πολλές άλλες χώρες ξεκινούν τη μελέτη της χορήγησης της ουσίας αυτής σε ασθενείς που πάσχουν από τον ιό. Συγκεκριμένα, μετά την Ελλάδα ξεκινά στον Καναδά η μελέτη COLCORONA (Colchicine Coronavirus SARS-CoV2 Trial), στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί η κολχικίνη σε 6.000 διαγνωσμένους με νέο κοροναϊό εξωνοσοκομειακούς ασθενείς, οι οποίοι θα λαμβάνουν την κολχικίνη κατ’ οίκον. Στην Ιταλία ξεκινά η μελέτη Colchicine Efficacyin COVID-19 Pneumonia, στο πλαίσιο της οποίας θα δοθεί κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς, και στη Λατινική Αμερική η μελέτη COLCOVID (ECLA PHRI COLCOVID Trial), όπου θα δοθεί η κολχικίνη επιπλέον της αντιιικής θεραπείας σε 2.500 νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις πηγές των «Π», η ελληνική φαρμακευτική εταιρεία UNI - PHARMA, η οποία έχει ήδη παρασκευάσει 800.000 δόσεις φαρμακευτικού σκευάσματος με βάση τη χλωροκίνη, έλαβε την περασμένη Πέμπτη τη σχετική άδεια από το υπουργείο Υγείας, να διανείμει δωρεάν ικανή ποσότητα δόσεων της χλωροκίνης στα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας, με βάση τη σχετική κατανομή εκ μέρους του υπουργείου Υγείας. Η δωρεάν διανομή ξεκίνησε χθες. Εξάλλου, η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη έλαβαν πρόσφατα άδεια κατεπείγουσας χρήσης από τον FDA των ΗΠΑ. Ωστόσο, αυτή η άδεια πόρρω απέχει από τη βεβαίωση ότι οι δύο δραστικές ουσίες μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά και αποτελεσματικά κατά του SARS - COV 2.

ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ

Σε κάθε περίπτωση, με μεγάλη προσοχή και για λίγες ημέρες λαμβάνουν τη χλωροκίνη οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 στην Ελλάδα, καθώς τα αποτελέσματα της χρήσης της ουσίας, κυρίως στην Κίνα, δεν είναι πανηγυρικά, ενώ στην Ιταλία δεν οδήγησε σε ανάσχεση της επιδημίας. Αυτά τονίζει στα «Π» ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Πάνος Χαλβατσιώτης, ο οποίος εκτελεί το κλινικό του έργο στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου «Αττικόν», νοσοκομείο αναφοράς για τον νέο κοροναϊό SARS-COV2. Ο κ. Χαλβατσιώτης μας εξηγεί ότι η χορήγηση της χλωροκίνης στους νοσηλευόμενους ασθενείς με νέο κοροναϊό ξεκινά με τη διάγνωση των πρώτων συμπτωμάτων και στις περιπτώσεις εκείνες στις οποίες ο ασθενής χρήζει νοσηλείας. «Τη χλωροκίνη τη χορηγούμε μαζί με το αντιβιοτικό από την αρχή της νοσηλείας», ανέφερε στα «Π». Ετσι, το τελικό πρωτόκολλο για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της χώρας μας θα περιλαμβάνει και τις δύο ουσίες, δηλαδή και τη χλωροκίνη και την κολχικίνη.

Παράλληλα, σχετικά με τα φάρμακα που προκρίνονται για την αντιμετώπιση του ιού ελέγχεται η χρήση και άλλων σκευασμάτων που έχουν αποτελεσματικότητα με βάση μοντέλα από εργαστηριακά πειράματα και προ-κρίνεται η χρήση αυτών και στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή, ένα από τα κύρια φάρμακα είναι η ρεμντεσιβίρη, όταν είναι διαθέσιμη. Μάλιστα, το αντιιικό Remdesivir, το σκεύασμα της αμερικανικής Gilead, που αναπτύχθηκε εναντίον ιών όπως ο Εμπολα, αποδείχθηκε πολλά υποσχόμενο στην αγωγή ασθενών του νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Αυξημένη η τοξικότητα του κοροναϊού

Όλες οι ιογενείς λοιμώξεις, ακόμη και η ίδια η γρίπη, εμφανίζουν τοξικότητα και στους πνεύμονες και στην καρδιά, αλλά ο νέος κοροναϊός εμφανίζει και αυξημένη και πιο έντονη τοξικότητα στα δύο αυτά όργανα. Αυτό επισημαίνει στα «Π» ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος, ο οποίος μας εξηγεί επίσης ότι 35 άτομα με COVID-19 νοσηλεύονται στον έκτο όροφο του ιδρύματος, στον οποίο διαμορφώθηκε ειδικός θάλαμος απομόνωσης για ασθενείς του νέου κοροναϊού, ενώ άλλοι 20 βαριά νοσούντες με COVID-19 είναι διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του «Ευαγγελισμού». Ο ίδιος σημειώνει ακόμη ότι καπνιστές με COVID-19 περνούν τη λοίμωξη πολύ πιο βαριά, όπως βαριά περνούν ακόμη και τα απλά κρυολογήματα και όλες τις λοιμώξεις. Είναι χαρακτηριστικό, μας εξηγεί, ότι καπνιστές ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπά-θεια (ΧΑΠ) αναρρώνουν σε επτά και όχι σε τρεις ημέρες από ένα απλό κρυολόγημα. «Φανταστείτε τι συμβαίνει, λοιπόν, με τον αυξημένης και εντονότερης τοξικότητας νέο κοροναϊό!». Ο ίδιος εκφράζει στα «Π» τον φόβο του μήπως ο «Ευαγγελισμός» χάσει ασθενείς με απλές νόσους, όπως σκωληκοειδίτιδα για παράδειγμα, «αφού όλοι έχουμε πέσει πάνω στον νέο κοροναϊό. Δεν πρέπει ο “Ευαγγελισμός” να γίνει αποκλειστικά νοσοκομείο για τον νέο κοροναϊό, αλλά να βοηθήσουν τώρα και τα στρατιωτικά νοσοκομεία και ένα ιδιωτικό νοσοκομείο πάνω στον οδικό άξονα των λεωφόρων Μεσογείων - Βασιλίσσης Σοφίας», καταλήγει.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 04 Απρίλιου