Στα 119 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κοροναϊού στο πλοίο που βρίσκεται σε καραντίνα αρόδου στα ανοιχτά του Πειραιά ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε την δραματική αύξηση των κρουσμάτων στο πλοίο Ελ. Βενιζέλος, που αναμένεται να αγκυροβολήσει στον Πειραιά, σε συγκεκριμένο σημείο στο λιμάνι όπου του δόθηκε ειδική άδεια.

Στο πλοίο τα κρούσματα έφτασαν στον αριθμό τους 119, από 20 που ήταν χθες, γεγονός που καθιστά το Ελ. Βενιζέλος υγειονομική βόμβα.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς θα υπάρξει η κατάλληλη ιατρική υποστήριξη, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην περίπτωση που θα χρειαστούν νοσηλεία.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως το πλοίο θα ελλιμενιστεί αργότερα την Πέμπτη σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τους 380 επιβαίνοντες του πλοίου, 119 βρέθηκαν θετικοί στον ιό, 259 αρνητικοί και 2 θα χρειαστεί να ξανακάνουν εξετάσεις καθώς τα δείγματά τους ήταν ακατάλληλα.

Για όσους ναυτικούς βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες επαναπατρισμού τους σταδιακά εντός των επόμενων 36 ωρών αφού μεταφερθούν πρώτα σε ξενοδοχεία στην Αθήνα.

Οι θετικοί στον κοροναϊό θα παραμείνουν σε καραντίνα στο πλοίο για 14 μέρες. Την Πέμπτη, κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήρε δείγματα από τις επιφάνειες και τα κλιματιστικά του πλοίου.

Το χρονικό του αποκλεισμού

Το πλοίο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου από το Τσεσμέ της Τουρκίας για την Ισπανία, όπου προοριζόταν να λειτουργήσει ως πλωτό ξενοδοχείο.

Στις 23 Μαρτίου η Τουρκία αρνήθηκε την επιστροφή του και έδεσε στα ανοικτά του Πειραιά.

Η Πολιτική Προστασία είχε ξεκινήσει διαδικασίες για τον επαναπατρισμό για τα 383 μέλη του πληρώματός του, ανάμεσά τους και 34 Έλληνες.

Ωστόσο, μία μέρα πριν την οριστικοποίηση του σχεδίου αυτού, στις 29 Μαρτίου ήρθαν τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις που είχαν γίνει στο πλήρωμα και ένας 73χρονος ναυτικός Ελβετικής καταγωγής βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό.

Ο 73χρονος είχε ήδη μεταφερθεί στο Γενικό Κρατικό Ναίκαιας από τις 28 Μαρτίου.

Συνολικά, 20 άτομα από τα 27 άτομα που εξετάστηκαν πάνω στο πλοίο βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό και μπήκαν σε απομόνωση.

Στις 31 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και στο υπόλοιπο πλήρωμα του πλοίου και τα αποτελέσματα αναμένονται