Σύμφωνα με την ομογενειακή ηλεκτρονική εφημερίδα της Βιέννης «Ήφαιστος» του Γιώργου Στρειν, Έλληνα Αιγυπτιώτη που ζει χρόνια στην Βιέννη.

Κατέστη δυνατή χάρη και στις άοκνες προσπάθειες της ίδιας της Πρέσβεως της Ελλάδας στην Αυστρία, κυρίας Αικατερίνης Κόικα.

Επρόκειτο, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, για Έλληνες εποχικούς εργαζομένους στον κλάδο του τουρισμού στα ομόσπονδα κρατίδια του Τυρόλου και του Vorarlberg, -οι οποίοι βρέθηκαν αποκλεισμένοι λόγω της αυστηρής καραντίνας που επέβαλαν οι αυστριακές αρχές-, καθώς και αριθμό ελλήνων από γειτονικές χώρες (Τσεχία, Σλοβακία).

Διευκολύνθηκαν επίσης άτομα ανήκοντα σε ευπαθείς ομάδες, που επιθυμούσαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών των ελληνικών αρχών.

Με την πολύτιμη συνδρομή και των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, στις 20:35 ώρα Κ.Ε. της Τετάρτης 1ης Απριλίου, αναχώρησε από τον Διεθνή Αερολιμένα της Βιέννης ειδική πτήση της Aegean Airlines, με τη πτήση A3 4701 με το ολοκαίνουργιο Airbus 320 neo, μεταφέροντας πίσω στην Ελλάδα 74 Έλληνες πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαναπατριζόμενοι υποχρεούνται, άμα τη αφίξει τους στην Ελλάδα, να τεθούν σε υποχρεωτικό αυτοπεριορισμό (καραντίνα) για διάστημα 14 ημερών, σύμφωνα με τις ισχύουσες έκτακτες διατάξεις που εφαρμόζονται για τους Έλληνες όπως και για όλους τους άλλους πολίτες κρατών- μελών της Ε.Ε., που εισέρχονται στη χώρα. Το κόστος της επιχείρησης επαναπατρισμού αναλαμβάνει η ελληνική πολιτεία.