Κατηγορηματικός ήταν ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση των συντακτών υγείας για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού στη χώρα μας, σχετικά με τον αριθμό των θανάτων που σημειώνονται στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας θέλησε να απαντήσει, σε επιστημονικούς κύκλους που διατύπωσαν προβληματισμούς σχετικά με το ένα καταγράφονται όλοι οι θάνατοι στη χώρα, αμφισβητώντας τον αριθμό που ανακοινώνεται επισήμως για τους ασθενείς που καταλήγουν από τον κοροναϊό.  

 «Δεν φοβούμαστε την αλήθεια, ούτε την επιστημονική κριτική. Είμαστε ανοικτοί στην κριτική» τόνισε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στην καταγραφή των θανάτων.  Αν είχαμε περισσότερους θανάτους, θα είχαν καταγραφεί ήδη η αύξηση στο ειδικό σύστημα που αφορά στο σύνολο  της χώρας. Η καταγραφή των θανάτων γίνεται από τα ληξιαρχεία των δήμων της χώρας και σχεδόν σε πραγματικό χρόνο. Αφορά τους θανάτους που δηλώθηκαν κατά  την εβδομάδα αναφοράς.  

Αν υπήρχε αύξηση των θανάτων αυτή θα είχε ήδη καταγραφεί, όπως ξεκαθάρισε, καθώς η  καταγραφεί γίνεται από τα ληξιαρχεία της χώρας και τα δεδομένα στα οποία έχει πρόσβαση ο ΕΟΔΥ  αφορούν το σύνολο της χώρας.

«Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ έχει οριστεί ως διαπιστευμένος φορέας στο σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Αυτό το σύστημα συνήθως  καταγράφει και την αύξηση θανάτων σε περιόδους επιδημίας. Δεν έχει καταγράψει θανάτους ή θνησιμότητα πέρα από τα αναμενόμενα πλαίσια», διευκρίνισε χαρακτηριστικά.


ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα