«Δεν είναι χρήσιμο να μπαίνουμε σε διαδικασία test αν τα test δεν είναι αξιόπιστα και αυτό γιατί υπάρχουν διάφορα test αντισωμάτων που γνωρίζουμε ότι δεν έχουν την ίδια αξιοπιστία με τα μοριακά test», διευκρίνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο αναπληρωτής πρόεδρος ιατρικής Σχολής Αθηνών, αναπληρωτής καθηγητής Καρδιολογίας, κος Γεράσιμος Σιάσος, μίλησε.

«Από εκεί και πέρα το να κρίνουμε την στρατηγική που ακολουθεί ο ΕΟΔΥ θα έλεγα να την κρίνουν εκ του αποτελέσματος και το αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή είναι ότι η Ελλάδα τα καταφέρνει πολύ καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στα test για τον κοροναϊό, ο κ. Σιάσος.

«Η καμπύλη της Ελλάδας είναι από τις καλύτερες καμπύλες που συναντάμε σε όλες τις χώρες που έχουν δεχτεί κρούσματα άρα εκ του αποτελέσματος βγαίνει το συμπέρασμα ότι η στρατηγική που έχει επιλέξει ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ μάλλον είναι σωστή», τόνισε επίπρόσθετα.

Αναφορικά με τους καρδιοπαθείς και τον κοροναϊο, ο κ. Σιάσος ανέφερε ότι «από τις πρώτες μελέτες είδαμε ότι τα άτομα που έπασχαν από παθήσεις της καρδιάς είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά και να οδηγηθούν σε μια ΜΕΘ ή να έχουν δυσμενή κατάληξη». «Άρα η πιο ευπαθής ομάδα πληθυσμού είναι όσοι έχουν νόσους της καρδιάς», υπογράμμισε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος ιατρικής της Σχολής Αθηνών, σημείωσε ότι «αποδείχτηκε από τις μελέτες ότι το 60% όσων πέθαναν είχαν βλάβη στην καρδιά τους άρα αυτή η νόσος που αρχικά πιστεύαμε ότι ήταν μια νόσος των πνευμόνων φαίνεται ότι προκαλεί και μυοκαρδιακή βλάβη».

«Ο περιορισμός των μετακινήσεων, ο περιορισμός των επαφών, η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να προστατευτούμε αυτή τη στιγμή από την στιγμή που δεν έχουμε το κατάλληλο φάρμακο ή το κατάλληλο εμβόλιο για να εμποδίσουμε τον ιό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Ο ιός αυτός εγκαθίσταται μέσα στον οργανισμό μας μέσω της αναπνευστικής οδού άρα ποτέ τα χέρια δεν θα πρέπει να τα φέρνουμε στο πρόσωπο. Συνεχώς πλένουμε τα χέρια μας και δεν ερχόμαστε σε επαφή άτομα», κατέληξε ο καθηγητής καρδιολογίας.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα