«Δεν είναι το συνηθισμένο και δεν θέλω να φοβίσω κανέναν αλλά δεν είναι κανείς άτρωτος για αυτό πρέπει να θυμόμαστε και να προσέχουμε τους εαυτούς μας και όλους τους γύρω μας γιατί μπορεί να μην έχουμε τίποτα και να το μεταφέρουμε. Πρέπει ο καθένας μας να προσέχει τους γύρω του σαν να είναι ασθενής».

Αυτό ήταν το σημαντικό μήνυμα που ήθελε να περάσει μεταξύ άλλων στους συμπολίτες μας, η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη.
Αναφορικά με τους νεότερους ηλικιακά ασθενείς που νοσηλεύονται, η κα Γκάγκα υπενθύμισε ότι «ο κινέζος γιατρός που χάθηκε, που ήταν ο πρώτος που είπε για τα νέα, ήταν νέος άνθρωπος».

«Στο Σωτηρία λειτουργούμε ήδη τέσσερα τμήματα και σιγά-σιγά θα λειτουργήσουνε όλα», διευκρίνισε η διευθύντρια πνευμονολογικής. «Έχουμε ένα πλάνο, τα πράγματα προχωράνε λογικά. Νομίζω ότι οι άρρωστοι αισθάνονται ότι είμαστε εδώ μαζί τους, κρατάμε όλες τις προφυλάξεις για να μην κινδυνεύσει κανείς», εξήγησε η Μίνα Γκάγκα.

Παράλληλα σημείωσε ότι πρόκειται «για κάτι καινούργιο που για όλους μας είναι άγνωστο». «Ακολουθούμε τους κανόνες με πάρα πολύ σφιχτά πρωτόκολλα για να είναι όλοι ασφαλείς γύρω μας, και το προσωπικό και οι δικοί μας και οι ασθενείς. Κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας και βέβαια ακολουθούμε και την αγωγή που μπορεί να λάβει από τις μελέτες που βγαίνουν», τόνισε συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι «αυτή τη στιγμή ακολουθούμε τη γαλλική μελέτη που φαίνεται ότι είναι η πιο εμπεριστατωμένη».

Για την αλλαγή στην καθημερινότητα και το πόσο πρέπει να αλλάξεις τις καθημερινές σου συνήθειες σε μια τέτοια περίπτωση που είναι μολυσματική και δυνητικά θανατηφόρα, η Μίνα Γκάγκα υπογράμμισε ότι «είναι μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και στον τρόπο που λειτουργούμε καθημερινά».

Δηλαδή, όπως είπε η ίδια, «υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι τρόποι πως θα ντυθούμε, πως θα μπούμε στο θάλαμο, πως θα κάνουμε την εξέταση, πως θα βγάλουμε τα ρούχα μας και θα τα βγάλουμε προστατευμένα για να μην μολύνουμε το περιβάλλον, όλη αυτή η ιστορία είναι πολύ διαφορετική και πολύ πιο χρονοβόρα από ότι ήταν μέχρι τώρα η καθημερινότητα μας».

Εν κατακλείδι, η γιατρός τόνισε ότι «να προσέξουμε τα μέτρα είναι πάρα πολύ σημαντικά, ακόμα και μες το σπίτι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί και εμείς είμαστε εδώ». «Αν μπει κάποιος καραντίνα τώρα ακόμα και αυτό το διάστημα των 7 ημερών, των 14 ημερών να είμαστε προσεκτικοί ακόμα και μες τα σπίτια μας είναι σημαντικό», υπογράμμισε.