«Αυτό που κάνουμε τώρα που όλοι μαζί μέσα στο σπίτι στερούμε βιολογικό έδαφος στον ιό, είναι μια εκκλησιαστική πράξη άρα δεν κλείνουμε την εκκλησία, κάνουμε πράξη αυτού που μάθαμε στην εκκλησία», σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Black Out» με το δημοσιογράφο Χρήστο Μυτιλινιό, ο αρχιμανδρίτης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και Dr Γενετικής μηχανικής, Δημήτριος Καλημέρης.

Αναφορικά με την πανδημία του κοροναϊού, ο Αρχιμανδρίτης Καλημέρης ανέφερε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να φτάσει η Ελλάδα τα 3.000 κρούσματα, δεχόμαστε την επίθεση του κορονοϊού η οποία σίγουρα θα διαρκέσει δύο μήνες αλλά το μοναδικό όπλο που έχουμε αυτή τη στιγμή στα χέρια μας για να τον αντιμετωπίσουμε, το μόνο εργαλείο που έχουμε, είναι να στερήσουμε από τον κοροναϊο το βιολογικό του έδαφος που είναι αυτή τη στιγμή ο ανθρώπινος πληθυσμός». «Και αυτό γίνεται όταν μένουμε στο σπίτι μας και να αποφεύγουμε τον συγχρωτισμό», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Δεν υπάρχει τίποτα άλλο που θα μπορούσε να περιορίσει τον ιό έτσι το να μένουμε στο σπίτι δεν είναι μια διαδικασία απομόνωσης και αδράνειας αλλά είναι μια μαχητική θέση γιατί έτσι του στερούμε το βιολογικό του έδαφος», εξήγησε παράλληλα ο Αρχιμανδρίτης.

«Ο μόνος τρόπος που έχει ο ιός να επιβιώσει είναι να παρασιτεί εις βάρος των ανθρωπίνων κυττάρων, αναπαράγεται μέσα από τα ανθρώπινα κύτταρα όταν δεν βρίσκει αυτό το βιολογικό έδαφος τότε θα καταπέσει ο πληθυσμός του και θα εξαφανιστεί αυτή η μορφή που έχει πάρει έκταση πανδημίας», συμπλήρωσε.
Ακόμη ο Αρχιμανδρίτης Καλημέρης σημείωσε ότι «ο ιός αυτός ανήκει στην μεγάλη οικογένεια των κοροναϊών όπου είναι κυρίως ιοί ζώων βέβαια και πολλοί ανθρώπινοι ιοί που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα» και πρόσθεσε ότι «το 30% του κοινού κρυολογήματος ανήκει σε κοροναϊούς».

Επιπρόσθετα εξήγησε ότι «ο ιός αυτός έχει μια πολύ μεγάλη γκάμα και ένα πολύ μεγάλο ρεπερτόριο βιολογικών στόχων, ξεκινάει από το κοινό κρυολόγημα του ανθρώπου, προκαλεί τη γαστρεντερίτιδα ή την περιτονίτιδα στις γάτες και φτάνει μέχρι την ηπατίτιδα στις φάλαινες».

«Ο συγκεκριμένος ιός ο οποίος προκαλεί την πανδημία την οποία βιώνουμε προέρχεται από τις νυχτερίδες. Ήταν ασυμπτωματικός στις νυχτερίδες και μια μετάλλαξη που έγινε στο γενετικό του υλικό του έδωσε τη δυνατότητα να περάσει στους ανθρώπους», διευκρίνισε ταυτόχρονα.

Το μυστικό της επιθετικότητας του ιού όπως είπε ο ίδιος, «βρίσκεται στη μεγάλη συγγένεια που έχει αναπτύξει ο ιός με τον υποδοχέα του που βρίσκεται στα ανθρώπινα κύτταρα». «Είναι πολύ παραγωγικός, αν φέρουμε ένα παράδειγμα, 100 ιϊκά σωματίδια προσκολλώνται και τα 100 στο κύτταρο ενώ στους άλλους ιούς και στις άλλες ιϊκές λοιμώξεις ο ιός προσδένεται στο κύτταρο αλλά με μικρή ή μεσαία συγγένεια με τον υποδοχέα», εξήγησε ο Αρχιμανδρίτης Καλημέρης.

Την ίδια στιγμή εξήγησε ότι «αυτός ιός έχει αναπτύξει υψηλή συγγένεια με τον ανθρώπινο υποδοχέα με συνέπεια όλο το ιϊκό φορτίο να μεταφέρεται μέσα στο κύτταρο για αυτό είναι επιβαρυντικός, τόσο λοιμογόνος και τόσο επιθετικός». «Αυτή η μετάλλαξη που έγινε από αυτό τον ασυμπτωματικό ιό των νυχτερίδων τον μετέτρεψε σε μια φονική μηχανή λόγω της μεγάλης συγγένειας που έχει αναπτύξει με τον ανθρώπινο υποδοχέα», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις θεωρίες συνωμοσίας που ακούγονται για τον κοροναϊό, υπογράμμισε ότι «ο ιός αυτός κάνει αυτές τις πανδημίες, όπως και η πρώτη πανδημία του 21ου αιώνα οφείλεται σε έναν κοροναϊό, στον SARS».

«Αυτή η μετακίνηση από είδος σε είδος είναι χαρακτηριστικό του κορονοϊού, δεν θα μπορούσα να υιοθετήσω αυτή την θεωρία περί συνωμοσίας γιατί είναι μέσα στη δυναμική του γενετικού του υλικού να υφίσταται έντονες μεταλλάξεις οι οποίες άλλες φορές τον ανεβάζουν πολύ ψηλά στην επιθετικότητα και στη λοιμογόνο δράση και άλλες φορές τον καταβιβάζουν σε πολύ ήπιες ιογενείς λοιμώξεις», εξήγησε παράλληλα.

Ερωτηθείς για την ραγδαία εξάπλωση του ιού στις Ιταλία και Ισπανία, ο Αρχιμανδρίτης δήλωσε πως «αν το δούμε από γενετική άποψη ίσως μπορούμε να το αποδώσουμε σε μια γενετική ποικιλομορφία, σε έναν γενετικό πολυμορφισμό ο οποίος υπάρχει στην περιοχή της Ιβηρικής χερσονήσου και της Ιταλικής χερσονήσου». Σύμφωνα με τον ίδιο «χαρακτηριστικό των λαών εκείνων, είναι ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα στον υποδοχέα του ιού που του δίνει ακόμα μεγαλύτερη συγγένεια με τον ιό».

Μεταξύ άλλων ο Αρχιμανδρίτης δήλωσε: «Όπως ξέρουμε με ένα επίχρισμα στόματος υπάρχουν εταιρείες οι οποίες μας λένε ακριβώς την εθνική μας καταγωγή. Πόσο % Γερμανοί, πόσο % Έλληνες, πόσο % Ιταλοί είμαστε. Υπάρχει λοιπόν στο DNA και μια εθνική ταυτότητα. Οι άνθρωποι διαφέρουν μεταξύ τους από άτομο σε άτομο αλλά διαφέρουν και από λαό σε λαό από γενετική άποψη. Μέσα από το DNA μπορούμε να διακριβώσουμε την εθνική καταγωγή ενός ανθρώπου άρα και στην Ιταλία ίσως κάποιος γενετικός πολυμορφισμός έχει κάνει τον υποδοχέα ακόμα πιο συγγενή προς τον κοροναϊό».

«Σε μια πρώτη ανάγνωση ακούγεται αυτό στιγματιστικό, αντιθέτως σε μια δεύτερη προσέγγιση μπορούμε να πούμε ότι δείχνει ακριβώς την οικουμενικότητα του κάθε ανθρώπου γιατί ο κάθε άνθρωπος ανήκει σε μια ευρύτερη κοινότητα ανθρώπων και δεν είναι εγκλωβισμένος μέσα στην ατομικότητά του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Δηλαδή, όπως είπε, «ο εθνικός χαρακτήρας που έχει το DNA του, η εθνική του καταγωγή και τα ποσοστά που έχει από κάθε διαφορετική καταγωγή δείχνει ότι ο άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος του κόσμου». «Αλλά λέμε ότι υπάρχει και μια τέτοια ερμηνεία από γενετική άποψη, κάποιος ίσως γενετικός πολυμορφισμός που ενδημεί στην περιοχή της Ιταλίας κάνει τον ιό πιο φιλικό ακόμα προς τον υποδοχές», υπογράμμισε συμπερασματικά.

Για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού, ανέφερε ότι «οι κατευθύνσεις που έχει επιστήμη για να αντιμετωπίσει τον ιό είναι τρεις, φάρμακα, μονοκλωνικά αντισώματα και εμβόλιο». «Τα φάρμακα όπως έχουμε ακούσει που χρησιμοποιούνται τώρα είναι αντιϊκα φάρμακα και ένα κοκτέιλ αντιϊκών φαρμάκων ίσως μπορεί να βοηθήσεις τους ασθενείς όταν βρίσκονται μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο και δεν υπάρχει πλέον άλλη εναλλακτική δυνατότητα αλλά αυτά είναι γενικά φάρμακα, δεν είναι εξειδικευμένα για τον ιό», διευκρίνισε.

«Ήδη σχεδιάζονται φάρμακα πολύ εξειδικευμένα για τον κοροναϊό μέσα από μια μέθοδο που ο ιός έρχεται σε αλληλεπίδραση με εκατομμύρια χημικές ενώσεις και από αυτές επιλέγουμε τις πιο δραστικές», εξήγησε προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη».

«Υπάρχουν τα μονοκλωνικά αντισώματα τα ποία είναι μια διαδικασία η οποία δεν είναι για μαζική παραγωγή, είναι πολύ δύσκολη η μαζική παραγωγή μονοκλωνικών αντισωμάτων. Θα χρησιμοποιηθούν όμως και αυτά όταν θα μπορέσουν να παραχθούν», συμπλήρωσε.

«Το εμβόλιο είναι η πραγματική ριζική λύση απέναντι στον ιό», τόνισε ο Αρχιμανδρίτης Καλημέρης». «Έχει παραχθεί το εμβόλιο, στην Αμερική η βιοτεχνολογική εταιρεία moderna σε συνεργασία με το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ χρησιμοποιήσει ένα εμβόλιο το οποίο η εταιρεία Moderna το έχει φτιάξει για τον ιό «της αναπνευστικής δυσχέρειας της Μέσης Ανατολής και έχει μεγάλη συγγένεια με τον convid-19», σημείωσε.

«Αυτό το εμβόλιο δίνεται σε 45 εθελοντές οι οποίοι λαμβάνουν την πρώτη φάση του εμβολίου, μέσα σε 6 εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πρώτη δόση και μετά από 28 ημέρες θα πάρουν και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και μετά θα εκτεθούν στον ιό και αναλόγως θα δούμε την επιτυχία του εγχειρήματος του εμβολίου. Αυτοί οι άνθρωποι θυσιάζονται για την ανθρωπότητα, πόσο μεγάλη θυσία κάνουν σε σχέση με τη δική μας θυσία που είναι να παραμείνουμε στο σπίτι μας. Έχουμε εμβόλιο στα χέρια μας ...υπάρχει το εμβόλιο, δοκιμάζεται», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς αν το εμβόλιο της γρίπης και της πνευμονίας προστατεύει από τον ιό, απάντησε ότι «προστατεύει από παράπλευρες επιπτώσεις δηλαδή αν κάποιος έχει κάνει αυτά τα εμβόλια δεν κινδυνεύει όταν θα προσβληθεί από τον κοροναϊό να πάθει συγχρόνως και γρίπη ή και πνευμονιόκοκκο». «Τον προστατεύει από συννοσηρότητες, από παράπλευρές νοσηρότητες, δεν λειτουργεί προστατευτικά απέναντι στον ιό ο οποίος χρησιμοποιεί τελείως διαφορετικό μηχανισμό από τον ιό της γρίπης», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τα μέτρα που λήφθηκαν για τις εκκλησίες, επισήμανε ότι «η εκκλησία θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σε αυτή την απόφαση». «Η έννοια κλείνω τις εκκλησίες είναι μια έννοια βλάσφημη και ανακριβέστατη», δήλωσε. «Η εκκλησία έχει εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στη συλλογικότητα, στο να λειτουργούν συλλογικά. Αυτή η συνάθροιση της Κυριακής, η ευχαριστιακή σύναψη αυτό διδάσκει στον άνθρωπο ότι πρέπει πάντα να λειτουργεί συλλογικά», πρόσθεσε.

«Αυτό που κάνουμε τώρα που όλοι μαζί μέσα στο σπίτι στερούμε βιολογικό έδαφος στον ιό, είναι μια εκκλησιαστική πράξη αυτό που κάνουμε τώρα άρα δεν κλείνουμε την εκκλησία, κάνουμε πράξη αυτού που μάθαμε στην εκκλησία. Έτσι λοιπόν ήταν λάθος η εκκλησία να ακολουθήσει την απόφαση του πρωθυπουργού ενώ έπρεπε να προηγηθεί», κατέληξε.