Την ανάγκη να εφοδιαστεί άμεσα το υγειονομικό προσωπικό με μέσα προστασίας επισήμανε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο νευροχειρουργός, γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών, Πάνος Παπανικολάου.

Αναφορικά με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι «οι διαθέσιμες κλίνες θα έπρεπε εδώ και χρόνια να είναι πάνω από 2.000 και όχι 560 που ήταν μέχρι πριν από τέσσερις μέρες».

«Από τις 25 Φεβρουαρίου έχουμε κρούσει ιδιαίτερο σήμα κινδύνου ως ομοσπονδία στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρώτα και κύρια για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που είναι απαραίτητες ,και την προμήθεια βέβαια του αναγκαίου εξοπλισμού, για να αναπτυχθούν όσο το δυνατών περισσότερες κλίνες ΜΕΘ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Όσον αφορά τη Γερμανία, ο γραμματέας της ΠΟΝΓ δήλωσε ότι «πρόκειται για τη χώρα με τη χαμηλότερη θνητότητα αυτή τη στιγμή αναφορικά με τα καταγεγραμμένα κρούσματα» και αυτό όπως είπε ο ίδιος «οφείλεται στο ότι η Γερμανία είναι στην κορυφή παγκοσμίως με τον δείκτη που λέει πόσα κρεβάτια ΜΕΘ είναι άμεσα διαθέσιμα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού». «Δυστυχώς αυτός ο δείκτης στην Ελλάδα είναι 40 φορές μικρότερος», υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου. Ωστόσο όπως ανέφερε «υπάρχει περιθώριο και γίνονται κάποιες κινήσεις τις 4-5 τελευταίες μέρες έστω και με μεγάλη καθυστέρηση».

«Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι πρώτον, να συνεχιστούν οι επείγουσες αυτές ενέργειες και δεύτερον να εφοδιαστεί άμεσα όλο το υγειονομικό προσωπικό με μέσα προστασίας γιατί αν οι υγειονομικοί αρρωστήσουν θα βγουν εκτός μάχης», διευκρίνισε. Αναφερόμενος στα μέσα προστασίας, εξήγησε ότι «θα είναι είτε ολόσωμες φόρμες, αδιάβροχες μιας χρήσης που προσφέρουν full face προστασία ή έστω χειρουργικές μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, αδιάβροχες ποδιές χειρουργείου μιας χρήσης και γάντια».

«Και για τα δύο επιμένουμε προς την πολιτική ηγεσία, δυστυχώς δεν έχει εισακούσει την από δέκα ημερών έκκλησή μας για επείγουσα συνάντηση και επειδή δεν έχει ανταποκριθεί αναγκαζόμαστε να εξαγγείλουμε σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας την Πέμπτη το μεσημέρι φυσικά με όλα τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να παρθούν», δήλωσε.

Την ίδια στιγμή ο κ. Παπανικολάου τόνισε ότι «πρέπει να λάβουν υπόψη τους κάποιοι πως φρόντισε η Γερμανία να είναι οχυρωμένη, που τα δέκα τελευταία χρόνια μας έφερναν εδώ μνημόνια που τα μετέφραζαν από τα γερμανικά».

«Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι τα περιοριστικά μέτρα έχουν ένα στόχο, να μην πέσουν στο σύστημα υγείας πολλά βαριά περιστατικά ταυτόχρονα», διευκρίνισε συμπληρώνοντας πως η Ομοσπονδία είχε κάνει σκληρή κριτική, διότι όπως είπε «στο κράτος γιατί δεν μπορείς να πείσεις τον πολίτη να σεβαστεί τα περιοριστικά μέτρα εάν και εσύ δεν τα εφαρμόζει όπως πρέπει αλλά a la cart».

«Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της ίδιας της κυβέρνησης που είχε βγει από 25/2 στην ολότητά της σχεδόν εφαρμόστηκε μόλις χθες το βράδυ όταν και ο πρωθυπουργός επιτέλους βαρέθηκε τα ‘’παζάρια’’ με τον Αρχιεπίσκοπο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Για τους νοσούντες, ο κ. Παπανικολάου επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν φορείς, όσοι κολλάνε νοσούν όλοι». Παράλληλα εξήγησε ότι «οι περισσότεροι εκδηλώνουν τα συμπτώματα μες το πρώτο 5πενθήμερο, από τη στιγμή που θα νοσήσουν εξακολουθούν να μεταδίδουν τον ιό για τουλάχιστον 15 ημέρες».

Εν κατακλείδι, τόνισε πως «υπάρχει τεράστια ανάγκη για ανάπτυξη όσο το δυνατόν περισσότερων κλινών εντατικής θεραπείας και άμεση ανάγκη για εφοδιασμό με μέσα προστασίας για το υγειονομικό προσωπικό με οποιοδήποτε τρόπο και οποιοδήποτε κόστος».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα