Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ελλάδα αλλά και για το πότε θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης, τοποθετήθηκε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή “Secret” με το δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο, ο καθηγητής Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας.

Για τα νούμερα των κρουσμάτων, ο κ. Κουρέτας δήλωσε: «Εγώ προσπαθώ να μιλήσω λίγο περισσότερο από αυτά που λέει η επιτροπή που κάνει εξαιρετική δουλειά, απλώς πάω λίγο παραπέρα σε νούμερα. Ας πούμε ότι το κάθε κρούσμα σημερινό σε 5 μέρες, 4.8 για την ακρίβεια, θα δώσει 2 κρούσματα αν κάνετε αυτή την άσκηση με δεδομένο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι 1,32 περίπου- στην Ιταλία ήταν 1,5 έχει πάει στο 1,2- θα δούμε περίπου που θα φτάσουμε περίπου τη Μεγάλη βδομάδα. Θα φτάσουμε περίπου στις 15-20 χιλιαδες γύρω στα μέσα Απριλίου, αυτο λένε τα μαθηματικά με το καλό μοντέλο! Αν κάνετε την άσκηση την επομενη Δευτέρα θα είμαστε 1.200 κρούσματα».

Ακόμη ο καθηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «αν σε δυο μέρες είναι τελείως διαφορετικά τα νούμερα μπορεί να πάρουμε άλλα μέτρα». Παράλληλα εξήγησε ότι «η καμπύλη των κρουσμάτων εκτιμάται κάθε μέρα».

«Όταν βλέπετε την Τετάρτη να κλείνουν τα σχολεία και την Πέμπτη στη Λάρισα να είναι γεμάτες οι καφετέριες και να πηγαίνουν στο δρόμο οι άνθρωποι σαν να είναι σε διακοπές, δεν έχει λογική αυτό το πράγμα και σημαίνει ότι δεν έχουμε καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης», επισήμανε ο κ. Κουρέτας τονίζοντας ότι «τώρα θα το καταλάβουμε τώρα».

Αναφερόμενος στα μέτρα που πάρθηκαν, υπογράμμισε ότι «το πιο δραστικό μέτρο είναι η απαγόρευση». «Μπορεί να γίνει, δεν το αποκλείω», διευκρίνισε ο ίδιος.

«Την κλίση της καμπύλης θα την ξέρουμε μετά τα μέτρα περίπου στα τέλη της εβδομάδας και περίπου σε 15 με 20 ημέρες από σήμερα θα έχουμε μια εικόνα πολύ καλύτερη αλλά σίγουρα είμαστε στη φάση την επιθετική αυτή τη στιγμή και πρέπει χθες να είχαν κλείσει οι εκκλησιές», εξήγησε ο καθηγητής, εκφράζοντας παράλληλα ότι ευελπιστεί να γίνει και σήμερα αυτό. «Νομίζω ότι πρέπει να γίνει αλλιώς να τις κλείσει η κυβέρνηση», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση, απάντησε ότι «εάν όλα πάνε καλά και καταλάβει τα μέτρα αυτά ο κόσμος και βοηθήσει πιστεύω γύρω στο Πάσχα θα έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα της καμπύλης και πιστεύω ότι με το Μάιο σιγά –σιγά αυτά τα πράγματα θα ηρεμούν». Επιπρόσθετα εκτίμησε ότι «γύρω στα μέσα με τέλη Μαïου θα πάμε σε μια πολύ καλή φάση», ωστόσο όπως είπε ο ίδιος «αυτή τη στιγμή είμαστε στη χειρότερη».

Τέλος, για τις ΜΕΘ ο κ. Κουρέτας δήλωσε ότι «είναι σχεδόν 600» και συμπλήρωσε πως «είμαστε από τους τελευταίους στην Ευρώπη και δεν είναι όλες αυτές για τον κοροναϊό».

«Γι’ αυτο και προσπαθούμε να φοβίσουμε, με την καλή έννοια, τον κόσμο για να μην έρθει όλο αυτό το πράγμα σε μικρό χρονικό διάστημα, να έρθει σε πολύ πιο απλωμένο χρόνο για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε», κατέληξε.




ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΑΪΟ

Πόσο διαρκεί η επώαση του ιού και πότε εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα
Πώς γίνεται η διάγνωση και πώς μεταδίδεται;
Πού πρέπει να καλέσετε εάν παρουσιάσετε συμπτώματα
Τι κάνουμε αν ένα μέλος της οικογένειας εμφανίσει συμπτώματα