Η δημοσκόπηση της Interview  για τα μέτρα του κοροναού και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη χώρα, μας επιτρέπει να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.

Οχι μόνο για τα μέτρα, αλλά και για τους έλληνες πολίτες, τουλάχιστον με βάση το διόλου αμελητέο δείγμα των 800 ερωτηθέντων.
Σύμφωνα λοιπόν με τη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στο διάστημα 9 με 12 Μαρτίου –και πριν και μετά, δηλαδή, την απόφαση για το κλείσιμο των σχολείων– το 89% των πολιτών τάσσεται υπέρ της γενικευμένης αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων και των πανεπιστημίων.

Τέσσερις στους πέντε (80%) δήλωσαν όπως γράφει το protagon, ότι μείωσαν τις εξόδους τους στα εστιατόρια και τις καφετέριες. Ενα 78% περιόρισε τις μετακινήσεις του ενώ το 71% τάσσεται υπέρ της αναβολής της Θείας Κοινωνίας. Επίσης, το 62% των ερωτηθέντων θεωρεί πως τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι στιγμής για την πανδημία είναι αρκετά για να σταματήσουν την εξάπλωσή της, ενώ το 38% εκτιμά πως χρειάζονται και άλλα. Ενδιαφέρον ωστόσο έχει και ένα άλλο εύρημα: το 67% των ερωτηθέντων απάντησε ότι γνωρίζει πώς προέκυψε ο κορονοϊός και μάλιστα ένα 30% (τρεις στους δέκα Ελληνες δηλαδή) ανέφερε πως ο κορονοϊός δραπέτευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια.
Φαίνεται πως οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν απήχηση σε ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρώτη σφυγμομέτρηση της εταιρείας για τον κορονοϊό, ο περιορισμός των μετακινήσεων είναι μία πραγματικότητα για το 78% των ερωτώμενων, αντίθετα δεν περιόρισε τις μετακινήσεις του το 22%. Το 80% μείωσε τις εξόδους του σε εστιατόρια και καφετέριες, σε αντίθεση με το 20% που δεν πήρε τέτοια μέτρα, ενώ το 75% παραδέχεται πως η πανδημία έχει μειώσει γενικότερα τις κοινωνικές επαφές. Το 90% δεν έχει σκεφτεί ή δεν έχει προβεί, μέχρι στιγμής, σε ηλεκτρονική αγορά των προϊόντων που συνήθως προμηθεύεται από σούπερ μάρκετ, εύρημα το οποίο -σύμφωνα με την εταιρεία που διενήργησε τη δημοσκόπηση- φαίνεται πως διαψεύδει τις μεμονωμένες εικόνες περί «πανικού» από την πλευρά των καταναλωτών προκειμένου να στοκάρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Αντίθετα, πολύ μεγαλύτερη σπουδή επέδειξαν οι πολίτες στην προμήθεια- αναζήτηση ιατρικών μασκών, καθώς το 52% έχει πράξει κάτι τέτοιο, έναντι του 48% που απαντά όχι/μάλλον όχι.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμαίνεται και η προμήθεια αντισηπτικού υγρού/μαντηλάκια, καθώς έχει αγοράσει ή αναζητήσει το 82% των ερωτώμενων. Όσον αφορά το κλείσιμο των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, το 89% το θεωρεί σωστό ως μέτρο, ενώ το 11% υπερβολικό. Για το ενδεχόμενο εργασίας από το σπίτι, το 70% απαντά πως η απασχόλησή του απαιτεί φυσική παρουσία και το 30% ότι δύναται να εργαστεί και από την οικία του.

Την ίδια στιγμή, το 71% τονίζει πως όταν βρεθεί το εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού θα το κάνει, έναντι του 29% που δεν θα ήθελε. Υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας και υιοθέτησης προληπτικών μέτρων αποδεικνύεται όσον αφορά και την προφύλαξη ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς το 75% πραγματοποιεί λιγότερες επισκέψεις και έχει περιορίσει την επαφή των παιδιών με τις γιαγιάδες και τους παππούδες.

Στην ερώτηση «θα αναβάλατε τη μετάληψη (Θεία Κοινωνία) λόγω κοροναϊού;», το 71% απαντά ναι/μάλλον ναι και το 29% όχι/μάλλον όχι. Τέλος, στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά σε δείγμα 800 ατόμων στο χρονικό διάστημα 9-12 Μαρτίου 2020, το 37% απάντησε πως ο κορονοϊός ξεκίνησε από την Κίνα και τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της, το 33% είπε πως δεν γνωρίζει και δεν απάντησε για τους λόγους της πανδημίας, ενώ το 30% ανέφερε πως ο κορονοϊός δραπέτευσε από εργαστήριο για να προκληθεί παγκόσμια αστάθεια. Πηγή: Protagon.gr