Για την κατάσταση που επικρατεί στον ξενοδοχειακό κλάδο λόγω της έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού και τις ακυρώσεις στις κρατήσεις μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Mea Culpa» με το δημοσιογράφο και βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ο πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Στράτος Βασιλικός.

Όσον αγορά τον τουρισμό, ο κ. Βασιλικός ανέφερε ότι πρόκειται για «Annus horribilis», ένα τρομακτικό χρόνο δηλαδή, συμπληρώνοντας ότι  «υπάρχει μια κατάσταση μηδενικής ζήτησης». «Μέχρι στιγμής αυτό το οποίο κάναμε από την πρώτη στιγμή σαν ξενοδοχειακό επιμελητήριο ήταν να είμαστε με επαφή με τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια υπουργεία καταρχάς προκειμένου να προφυλάξουμε την υγεία των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία αλλά και των επισκεπτών», διευκρίνισε ο ίδιος.

Σε δεύτερη φάση, ο πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος δήλωσε ότι «έχει ξεπεράσει πια την δυνατότητα αντίδρασης σε εταιρικό επίπεδο, όλες οι επιχειρήσεις προσπαθούν να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν και για την προστασία των εργαζομένων και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας αλλά όταν βρίσκεσαι σε ένα περιβάλλον μηδενικής ζήτησης αυτό μέχρι ενός σημείου μπορεί να πάει».

Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι πρόκειται για «ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο ως τέτοιο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, δεν είναι ελληνικό το πρόβλημα και μιλώντας με τους ομολόγους μου προέδρους ξενοδόχων άλλων ευρωπαϊκών χωρών βιώνουν ακριβώς τα ίδια ή χειρότερα».

«Είναι ένα συνολικό πρόβλημα και είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι και η κα Λαγκαρντ και σε επίπεδο Κομισιον περιμένουμε στις 16 του μήνα το Eurogroup να δώσει τη δυνατότητα στα ευρωπαϊκά κράτη να μη μετρήσουν τα μέτρα ως κρατικές ενισχύσεις, να μην μετρήσουν στις αποδόσεις τις ετήσιες με τις οποίες ελέγχονται τα κράτη άρα έχει πάρει το μήνυμα η Ευρώπη και πάμε αυτό να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και κλαδικά.», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακόμη υπογράμμισε πως «κανένας δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογίσει το βάθος της κρίσης, κανένας δεν μπορεί να υπολογίσει το μέγεθος της κρίσης αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι κάποια μέτρα τα οποία θα βοηθήσουν τα ξενοδοχεία και συνολικά τις τουριστικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουν μια γερή αναπνοή μέχρι να αξιολογήσουμε το πρόβλημα και να δούμε ποια θα είναι τελικά τα μέτρα».

«Είναι δεδομένο κατά την άποψή μου ότι μιλάμε για μια χαμένη τουριστική χρονιά και τα μεγέθη είναι τεράστια», ανέφερε χατακτηριστικά.
Επιπρόσθετα ο κ. Βασιλικός δήλωσε ότι «οι μεγάλοι tour operators έχουν ξεκινήσει να αναστέλλουν όλες τις συμφωνίες που υπάρχουν». Παράλληλα τόνισε ότι «από τη στιγμή που έχει χαρακτηριστεί από τον ΠΟΥ ως πανδημία πια δεν ισχύει τίποτα άρα αυτή τη στιγμή είμαστε στον αέρα».

«Όταν η Lufthansa ανακοινώνει ακύρωση 32 χιλιάδων πτήσεων μόνο για τον Απρίλιο αυτά είναι πράγματα τα οποία δεν έχουν γίνει ποτέ, ούτε μετά τους δίδυμους πύργους δεν γίναν τέτοια πράγματα άρα πρέπει να μας προβληματίσει και να προετοιμαστούμε για κακά σενάρια» εκτίμησε ο ίδιος. «Από εκεί και πέρα πιστεύουμε και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε κάποια στιγμή να μπορέσουμε να ανατρέψουμε», κατέληξε.