Τις εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό στη χώρας μας, λίγες ώρες μετά τον πρώτο νεκρό στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και ειδικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσίοδρας.

Στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο κ. Τσιόδρας για τον περιορισμό της διασποράς περιλαμβάνονται το κλείσιμο δικαστηρίων, θεάτρων, κινηματογράφων, κέντρων διασκέδασης, παιδοτόπων, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων και γυμναστηρίων σε όλη την Ελλάδα.

Στη συνέχεια, μιλώντας για τα νέα κρούσματα ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή καταγράφονται: 82 εισαγόμενα (με την πλειοψηφία τους να αφορά που συμμετείχαν στην εκδρομή στους Αγίους Τόπους), 25 κρούσματα που αποτελούν επαφές των προηγούμενων, 10 «ορφανά» κρούσματα και άλλα 15 για τα οποία διενεργείται ακόμα έρευνα. Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 117.

Έξ αυτών 34 νοσηλεύονται με τρεις να είναι πιο σοβαρά και να βρίσκονται σε ΜΕΘ.

Σημειώνεται πως αυτό που προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα αυτά τα «ορφανά» κρούσματα, αφού πρόκειται για κρούσματα που δεν είναι γνωστή η πηγή μόλυνσής τους.

Η ευχάριστη είδηση είναι πως σήμερα έλαβε εξιτήριο η μητέρα και το παιδί της που νοσηλεύονταν στη Θεσσαλονίκη.

«Έχω πληροφορίες από τα νοσοκομεία στην Αθήνα ότι τα νέα τεστ που κάνουν σε ασθενείς βγαίνουν αρνητικά και αναμένονται να θεραπευτούν και άλλοι σύντομα» είπε ο κ. Τσιόδρας και επεσήμανε πως δεν υπάρχει τεράστια διασπορά στην κοινότητα.




Πώς θα λειτουργούν τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα.

Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.


Προσοχή στην πρόληψη και τις συστάσεις των γιατρών

Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα νέα κρούσματα είναι ήπια, ενώ τόνισε πως «πρέπει να προλάβουμε».

Ξεκαθάρισε πως η πρόληψη είναι υψίστης σημασίας, αναφερόμενη στο τεστ για τον κοροναϊό, δηλώνοντας πως αν υπάρξει επαφή με κάποιον που νοσεί από τον ιό, το πρώτο βήμα είναι να μείνουμε σπίτι μας για 14 ημέρες.

Η λοιμωξιολόγος επέμεινε οι πολίτες να ακούνε τις οδηγίες των αρχών και των επιστημόνων, δίνοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή τους ασθενείς στην Αμαλιάδα οι οποίοι «θεώρησαν υπερβολή τον γιατρό που τους συνέστησε να μείνουν 14 μέρες στο σπίτι».