Εκτός απροόπτου, πιθανότατα και εντός της ημέρας, αναμένεται  η έκδοση της προβλεπόμενης κοινής υπουργικής απόφασης για προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων της χώρας, λόγω   του κορωνοϊού.

Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων αφορά την εκδίκαση των    υποθέσεων, εκτός ορισμένων  εξευρέσεων (αυτόφωρα, κ.λπ.), ενώ  θα λειτουργούν κανονικά οι γραμματείες των δικαστηρίων.

Αναλυτικότερα, σε εκτέλεση της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τα κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κοροναϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του (Εφημερίδας της Κυβερνήσεως τεύχος Α΄, φ. 44, της 11.3.2020) αναμένεται  μέσα στο επόμενο διάστημα η έκδοση κοινής    απόφαση των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την πανελλαδική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναστέλλεται προσωρινά η λειτουργία όλων των δικαστηρίων και όλων των βαθμών, εκτός από:

1)      Τα αυτόφωρα που θα λειτουργήσουν κανονικά,

2)      Των υποθέσεων εκείνων που οι κατηγορούμενοι συμπληρώνουν το 18μήνο, με συνέπεια να αποφυλακιστούν και

3)      Των υποθέσεων εκείνων που επέρχεται παραγραφή των αδικημάτων.

Επίσης, το μέτρο της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων δεν θα καταλαμβάνει τους δικαστικούς υπαλλήλους και τις γραμματείες των δικαστηρίων, που θα λειτουργούν κανονικά.

Την ίδια στιγμή, την αναστολή της λειτουργίας όλων των διοικητικών δικαστηρίων ζητάει η Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Συγκεκριμένα η Ένωση Διοικητικών Δικαστών ζητά σε επιστολή της προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα «προς αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού, ο οποίος μάλιστα χθες χαρακτηρίστηκε από τον Π.Ο.Υ. ως πανδημία» να αποφασιστεί άμεσα η αναστολή των εργασιώνόλων των Διοικητικών Δικαστηρίων της Χώρας.

Συγκεκριμένα, οι διοικητικοί δικαστές επιςημαίνουν πως «Πρακτικά πρέπει να οριστεί ότι αφενός οι υποθέσεις όλων των δικασίμων αναβάλλονται αυτεπαγγέλτως, αφετέρου αναστέλλονται, αντίστοιχα με το χρόνο αναστολής των εργασιών των διοικητικών δικαστηρίων, όλες οι προθεσμίες (από το νόμο ή από το δικαστήριο) για την κατάθεση ενδίκων βοηθημάτων και μέσων, σχετικών εγγράφων, νομιμοποιητικών στοιχείων και υπομνημάτων.

Εύλογη εξαίρεση μπορεί να περιλάβει α) την εξέταση αιτημάτων προσωρινών διαταγών ή άλλων μέτρων προσωρινής δικαστικής προστασίας, αντιρρήσεων κατά της κράτησης αλλοδαπών και παρατάσεων κράτησης και β) εξαιρετικά επείγουσες υποθέσεις τακτικής διαδικασίας. Η κρίση για τον εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα των τελευταίων να ανήκει στον πρόεδρο του δικαστηρίου κατόπιν αιτήματος του ενδιαφερόμενου που θα υποβάλλεται δύο ημέρες πριν τη δικάσιμο.Είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης για να βοηθήσουμε στην εξειδίκευση της σχετικής έκτακτης ρύθμισης»