Το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται σε επιφυλακή και προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του κοροναϊού στα δικαστήρια όλης της χώρας.

 Αυτό επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, εξηγώντας πως ήδη η πολιτική ηγεσία έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

 Σε κάθε περίπτωση τονίζουν πως δεν πρέπει να επικρατήσει ο πανικός. Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως άμεσα απεστάλη από το υπουργείο Δικαιοσύνης αίτημα στον υπουργό Υγείας με κοινοποίηση στον ΕΟΔΥ για τα συνιστώμενα μέτρα ενώ παράλληλα ζητήθηκε από την ηγεσία της Δικαιοσύνης να λάβει όλα τα προληπτικά μέτρα προστασίας που εισηγούνται δημόσια οι ειδικοί.

 Επίσης, από τον Γενικό Γραμματέα, Πάνο Αλεξανδρή, ζητήθηκε εγγράφως η έκδοση σχετικής εγκυκλίου γα τα μέτρα πρόληψης ειδικά για τα δικαστήρια και την Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου.

 Επισημαίνεται πως η καθαριότητα και η απολύμανση των δικαστηρίων αποτελεί αρμοδιότητα των διοικήσεων τους. Από την πλευρά του υπουργείου, κατά πληροφορίες, εστάλη εγκύκλιος του υπουργού Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνου Τσιάρα, σχετικά με τις ανάγκες καθαριότητας και απολύμανσης των δικαστηρίων, με την οποία διευκρινίζεται πως για  όσες διοικήσεις δικαστηρίων δεν επαρκούν οι σχετικές πιστώσεις οφείλουν να αποστείλουν άμεσα αίτημα προκειμένου να εγκριθούν πρόσθετα κονδύλια.

 Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για την ενημέρωση των δικαστικών λειτουργών και των δικαστικών υπαλλήλων έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου σχετικό link του ΕΟΔΥ με τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων και επιδημιολόγων

 Επίσης, κατά πληροφορίες, μελετάται, με εντατικούς ρυθμούς, η εκπόνηση σχεδίων νομοθετικών παρεμβάσεων για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας της δικαιοσύνης και κρίσιμων δικαστικών υπηρεσιών στην περίπτωση περεταίρω επιδείνωσης της κρίσης.

 

 

Μέτρα περιορισμού της κίνησης  έχουν ληφθεί και εντός του κεντρικού κτιρίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.