Μετά τους δικηγόρους, την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και οι δικαστικοί υπάλληλοι, ζητούν με υπόμνημα τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης την άμεση λήψη μέτρων και την αναστολή των εργασιών των δικαστικών υπηρεσιών για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. 

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας ζητάει να ληφθούν άμεσα αντίστοιχα μέτρα με αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για το ίδιο χρονικό διάστημα που ισχύει η αναστολή και στα σχολεία.

Παράλληλα ζητούν να ληφθούν μέτρα πρόληψης για τους εργαζόμενους (Δικαστές, Δικαστικούς Υπαλλήλους, Δικηγόρους) και τους πολίτες, που εξαιτίας προθεσμιών, θα είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στα Δικαστήρια, κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής των εργασιών.

Επίσης, οι δικαστικοί υπάλληλοι της Αθήνας αποφάσισαν να αναστείλουν από αύριο 12-3-2020 όλες τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει. 

Την ίδια στιγμή, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων επισημαίνει πως «τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν την κατάλληλη χρονική στιγμή είναι υπόθεση του αρμόδιου Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και δεν είναι νοητό να υποδεικνύονται από μεμονωμένα άτομα που δεν διαθέτουν ειδικές γνώσεις επιτείνοντας έτσι τη σύγχυση και τον πανικό».

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων απέστειλε  έγγραφο στον ΕΟΔΥ, κοινοποιούμενο στους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας.

Σε αυτό η ΕΔΕ κάνει υπόμνηση των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στα δικαστήρια (αθρόα παρουσία χιλιάδων πολιτών, ανάγκη φυσικής παρουσίας που δεν υποκαθίσταται με εξ’ αποστάσεως εργασία, έλλειψη αντισηπτικών και στοιχειωδών μέσων ατομικής υγιεινής). 

Επίσης, η ΕΔΕ εκφράζει την ανησυχία που επικρατεί για την πιθανότητα εξάπλωσης του κορωνοϊού στα δικαστήρια της χώρας υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες και δηλώνουν τη διάθεσή της ΕΔΕ για χορήγηση όλων των δεδομένων που άπτονται της λειτουργίας των δικαστηρίων και θα συμβάλουν στο έργο του ΕΟΔΥ, καθώς και για την υπεύθυνη διαβίβαση των οδηγιών του Οργανισμού προς τα μέλη της.