Κοροναϊός στην Ελλάδα: Στους 73 οι ασθενείς - Κλείνουν ΚΑΠΗ και σχολεία - Τι θα γίνει με τους χαμένους μισθούς
φγηφγη
Ελλάδα

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Στους 73 οι ασθενείς - Κλείνουν ΚΑΠΗ και σχολεία - Τι θα γίνει με τους χαμένους μισθούς

Η σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού στην Ελλάδα προκαλέι αναστάτωση με τους ειδικούς ωστόσο να ζητάνε ψυχραιμία και πρόληψη. 
Με εντατικό ρυθμό συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών των 73 επιβεβαιωμένων ασθενών με νόσο Covid-19 στη χώρα μας, παράλληλα με την εφαρμογή μιας σειράς στοχευμένων μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού.

Οι ειδικοί του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) πραγματοποιούν με εντατικό ρυθμό την αναζήτηση των επαφών των 73 ασθενών που έχουν επιβεβαιωθεί προκειμένου να διατηρηθεί η αδρή εικόνα που έχουν σχηματίσει για τη δυναμική του κορωνοϊού στις πληττόμενες περιοχές της Ηλείας, Αχαΐας, Ζακύνθου, αλλά και στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε δραστικά μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς από τα 45 κρούσματα που είχαν καταγραφεί μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, εχθές έφτασαν τα 73.
Όλα χαρακτηρίστηκαν επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών.

Η συντριπτική πλειονότητα των θετικών περιστατικών εκδηλώνει ήπια συμπτώματα και βρίσκεται σε κατ’ οίκον απομόνωση. Όσα περιστατικά νοσηλεύονται είναι σε νοσοκομεία της Αττικής, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου σηκώνει στην παρούσα φάση το μεγαλύτερο βάρος των ασθενών. Σε αυτό νοσηλεύονται 15 ασθενείς, οι 13 στις κλινικές που έχουν μετατραπεί σε κλινικές αποκλειστικά για ασθενείς με νόσο Covid-19 και οι δυο στη Μονάδα Αρνητικής Πίεσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Μονάδα εκτός από τον 66χρονο, που αποτέλεσε και το πρώτο εισαγόμενο κρούσμα από το Ισραήλ - όταν ο άνθρωπος νόσησε, ανέφερε το ιστορικό του ταξιδιού, αλλά η χώρα δεν υπήρχε στις οδηγίες προς τους επαγγελματίες υγείας και τα νοσοκομεία ως περιοχή συνεχιζόμενης μετάδοσης του κορωνοϊού- βρίσκεται και ένας άλλος ασθενής τις τελευταίες δυο ημέρες ο οποίος παρουσίασε επιπλοκές.

Στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς. Στο Αττικόν νοσηλεύονται δύο ασθενείς και στο Σωτηρία πέντε.

Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα όπως φαίνεται θα αρχίσουν να δίδονται και τα πρώτα εξιτήρια καθώς συμπληρώνονται για αρκετούς ασθενείς το διάστημα των 14 ημερών που κατά τους επιδημιολόγους μπορεί να μεταδοθεί ο κορωνοϊός. Όπως έχει εξηγήσει ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, κ. Σωτήρης Τσιόδρας, το ιικό φορτίο των ασθενών ελέγχεται με δύο διαδοχικές εξετάσεις οι οποίες πρέπει να είναι αρνητικές, ενώ η παρακολούθηση τους θα συνεχιστεί και μετά το εξιτήριο.

Τα προληπτικά μέτρα

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις το τελευταίο 48ωρο της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες καθώς και συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, αποφασίστηκαν μια σειρά από προληπτικά μέτρα που σε αυτή τη φάση, όπως επισήμανε ο κ. Τσιόδρας, στοχεύουν κυρίως στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από πιθανή εξάπλωση της νόσου.

Στο πλαίσιο αυτό τίθενται σε ισχύ από σήμερα τα εξής:

· Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

· Αναστολή οποιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

· Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

· Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν πριν από τη λήξη τους.

O δήμος Αθηναίων ανακοίνωσε πως από σήμερα και για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι Λέσχες Φιλίας του Δήμου θα παραμείνουν κλειστές.

Συστάσεις δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και προς τα κολυμβητήρια, ιδίως σε ό,τι αφορά την αυστηρή τήρηση όλων των όρων υγιεινής, αλλά και τη διασφάλιση της ποιότητας του νερού.

Ποια σχολεία θα κλείσουν προληπτικά

Κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα Δευτέρα προληπτικά πολλά σχολεία της χώρας λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Λόγω των νέων δεδομένων που προκύπτουν συνεχώς και της διαρκούς επικαιροποίησης των μέτρων που λαμβάνονται προληπτικά για τον κορωνοϊό, οι πολίτες καλούνται να επισκέπτονται τακτικά την ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ώστε να ενημερώνονται σχετικά με τις σχολικές μονάδες των οποίων η λειτουργία αναστέλλεται προσωρινά. Το υπ. Παιδείας εξετάζει το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως διδασκαλίας με τη χρήση τεχνολογίας στα σχολεία ενώ το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δηλώνει έτοιμο να βοηθήσει με την τεχνογνωσία του στα θέματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης της χώρας λόγω κορωνοϊού σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης που θα την χρειαστεί.

Ηδη έχουν δοθεί οδηγίες για την αναπλήρωση των χαμένων ωρών διδασκαλίας στα σχολεία που παρέμειναν κλειστά. Επίσης καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες 14 ημερών από την ημερομηνία επιστροφής τους από πληττόμενες περιοχές. Ειδικότερα η εγκύκλιος προβλέπει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι για τους/τις μαθητές/τριες που επέστρεψαν από πληττόμενες περιοχές με SARS-CoV-2, όπως αυτές αναφέρονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, όπως επικαιροποιείται κάθε φορά, με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών, καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται απουσίες δεκατεσσάρων (14) ημερών, από την ημερομηνία επιστροφής τους, εφόσον προσκομίσουν στη σχολική μονάδα άμεσα τα σχετικά ταξιδιωτικά έγγραφα». Επίσης ορίστηκε από την κρατική προεδρία της ΕΕ τηλεδιάσκεψη των υπουργών Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ για την Πέμπτη προκειμένου να συντονίσουν οι υπουργοί τις δράσεις τους απέναντι στον κορωναιο και τις επιπτώσεις τους στην εκπαίδευση. καθώς και προτάσεις αντιμετώπισης ζητημάτων που έχουν ανακύψει, και να ανταλλάξουν καλές πρακτικές (π.χ. αναφορικά με την αναστολή λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών, μεθόδους κάλυψης της εκπαιδευτικής ύλης).

Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η λειτουργία των σχολείων θα αναστέλλεται κατά περίπτωση, και όχι οριζόντια, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων κορωνοϊού. Αναφορικά με τις εκπαιδευτικές μονάδες κάθε βαθμίδας, συνεχίζεται η προληπτική αναστολή λειτουργίας, που εφαρμόζεται ανά περίπτωση σε συγκεκριμένες μονάδες, ανάλογα με τα ευρήματα που προκύπτουν από την ιχνηλάτηση επαφών, που πραγματοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Αποφασίστηκε η αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.Τα μέτρα ισχύουν από σήμερα Δευτέρα , και θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.Σύμφωνα με τα ισχύοντα έως τώρα σε περίπτωση απώλειας διδακτικών ωρών, η αναπλήρωση τους εξασφαλίζεται με τους ακόλουθους τρόπους α) αξιοποίηση των σχολικών εορτών με την παράλληλη πραγματοποίηση των εορτών και των μαθημάτων,β) περιορισμός των εργάσιμων ημερών των πολυήμερων εκδρομών και γ)περικοπή περιπάτων και εκδρομών.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστά για 15 ημέρες θα μείνουν τα σχολεία σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ισχύουν τα εξής:

Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020 θα παραμείνει κλειστό το ΕΠΑΛ Επανωμής (Θεσσαλονίκη)

Μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020 θα παραμείνει κλειστό το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Θα παραμείνουν κλειστά τα εξής σχολεία:

1. 1ο Πειραματικό Λύκειο Αθηνών

2. Λεόντειο λύκειο Πατησίων

3. 1ο ΓΕΛ Γλυφάδας

4. 1ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

5. 19ο Νηπιαγωγείο Περιστερίου

6. 5ο Δημοτικό Περιστερίου

7. 14ο Γυμνάσιο Περιστερίου

8. 11ο Λύκειο Περιστερίου

9. 4ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου

10. 4ο ΓΕΛ Χαϊδαρίου

Μέχρι τις 17 Μαρτίου 2020 θα παραμείνουν κλειστά τα εξής σχολεία:

1. 2ο Νηπιαγωγείο Μενεμένης

2. 3ο Γυμνάσιο με λυκειακές τάξεις Μενεμένης

3. 3ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

4. 5ο Διαπολιτισμικό Δημοτικό Σχολείο Μενεμένης

Επίσης από σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία:

1. 1ο ΓΕΛ Βριλησσίων

2. 13ο ΓΕΛ Περιστερίου

3. 2ο ΓΕΛ Γλυφάδας

4. 2ο Γυμνάσιο Γλυφάδας

5. 49ο ΓΕΛ Αθηνών

6. Εκπαιδευτήρια Νέα Γενιά Ζηρίδη

7. American Community Schools

8. Ελληνογερμανική Σχολή Αγ. Παρασκευής

9. 2ο Γυμνάσιο Γέρακα

10. 9ο Δημοτικό Γλυφάδας

11. 5ο Γυμνάσιο Πετρούπολης

12. 9ο Δημοτικό Αλίμου

13. ΓΕΛ Θρακομακεδόνων

14. 1ο Γυμνάσιο Καισαριανής

15. 4ο ΓΕΛ Γαλατσίου

16. 6o Δημοτικό Βριλησσίων

17. Γερμανική Σχολή Αθηνών (όλες οι βαθμίδες)

18. 2ο Δημοτικό Πειραιά

19. Ράλλειο ΓΕΛ Θηλέων Πειραιά

20. Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά

21. 6ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

22. 1ο ΓΕΛ Γαλατσίου

23. 2ο ΓΕΛ Γαλατσίου

24. 2ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

25. 1ο ΕΠΑΛ Γαλατσίου

26. 3ο ΓΕΛ Γαλατσίου

27. 40ο Γυμνάσιο Αθηνών

28. 22ο ΓΕΛ Αθηνών

29. 20ο ΓΕΛ Αθηνών

30. 5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου

31. Καλλιτεχνικό Λύκειο Αθηνών

32. 9ο Δημοτικό Δάφνης

33. 2ο Δημοτικό Διονύσου

34. ΓΕΛ Ιστιαίας (Εύβοια)

Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο, 363 δείγματα βγήκαν αρνητικά, σε όλη τη χώρα. Αναλυτικά:

203 στην Αττική
68 στην Αχαΐα
44 στη Θεσσαλονίκη
27 στην Ηλεία (Αμαλιάδα)
3 στα Ιωάννινα
3 στην Πτολεμαΐδα
3 στο Άργος
2 στα Χανιά
2 στην Κέρκυρα
2 στην Κεφαλλονιά
και από 1 σε Τρίπολη, Σάμο, Καλαμάτα, Ζάκυνθο, Χαλκίδα, Ηράκλειο

Τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη εργαζομένων κι επιχειρήσεων από τον κορoναϊό

Την πρώτη δέσμη οικονομικών μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορρωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα (6/3, 12:30) τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.

Τα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν σήμερα δεν θα περιλαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις αλλά αποκλειστικά διευκολύνσεις για τις αποπληρωμές εισφορών και ΦΠΑ σε συγκεκριμένους κλάδους.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρηθεί ψυχραιμία και όχι πανικός, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ενώ απαραίτητη κρίνεται και η συνδρομή της Ευρώπη, μετά το προγραμματισμένο για την επικείμενη Δευτέρα (16/3) Eurogroup.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν εντός της ημέρας αφορούν εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επαγγελματίες στις περιοχές εκείνες όπου με κρατική εντολή έχει σταματήσει η λειτουργία συγκεκριμένων επιχειρήσεων.
Μέτρα κατά περίπτωση

Τα οικονομικά μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση θα ανακοινώνονται κατά περίπτωση,θα αφορούν στοχευμένες ομάδες κατοίκων και επιχειρήσεων και δεν θα είναι οριζόντια.

Αναφορικά με την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ να λειτουργεί ως μέτρο έμμεσης τόνωσης τις ρευστότητας).

Τόσο το μέτρο αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων όπως και άλλα δυνητικά μέτρα δεν αναμένεται να ληφθούν με οριζόντιο τρόπο αλλά σε τρία στάδια, εφόσον κριθεί απαραίτητο:

– Εάν ληφθούν αναγκαστικά μέτρα, για παράδειγμα εάν ανασταλεί με εντολή της Αρχής η λειτουργία κλειστών χώρων ψυχαγωγίας, τότε εκεί θα κατευθυνθούν και τα πρώτα μέτρα στήριξης (πχ για παροχή ρευστότητας ή στήριξης στους εργαζομένους κ.α. )

– Σε κλάδους ή περιοχές που θα κριθεί πως δέχονται πλήγμα. Μέχρι τώρα πάντως στις τελευταίες δέκα μέρες δεν έχουν προκύψει τέτοια στοιχεία.

– Σε εθνικό επίπεδο και συνολικά για την οικονομία εφόσον υπάρξει έξαρση της επιδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη όπου εξετάστηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, σε οικονομικό επίπεδο για τον κοροναϊό.

Κατά τη σύσκεψη επαναξιολογήθηκε η κατάσταση, ενημερώθηκαν οι υπουργοί για τις εξελίξεις και παρουσιάστηκαν από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Τουρισμού προτάσεις που θα συγκροτούν ένα ενιαίο, συνεκτικό και συνολικό κυβερνητικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Μέσα στο «γκρίζο» τοπίο που διαμορφώνεται και στη χώρα μας από τον κοροναϊό, το ενθαρρυντικό είναι ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κύμα ακυρώσεων στον τουρισμό.

Παράγοντες του ξενοδοχειακού κλάδου ανέφεραν ότι θα ετοιμάσουν προτάσεις, τις οποίες θα παρουσιάσουν σε νέα συνάντηση την επόμενη εβδομάδα και εν όψει του Eurogroup της 16ης Μαρτίου και του ενδεχόμενου μηχανισμού έκτακτης υποστήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Προσέθεσαν ότι είναι πρόωρη ακόμη μια εκτίμηση για τις απώλειες στον κλάδο, αν και, όπως είπαν, δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων για τους τουριστικούς προορισμούς. Κατ’ αυτούς, τέλος, «κλειδί» θεωρείται η αλλαγή του τρόπου ακυρώσεων, έτσι ώστε να διευκολύνεται ο πελάτης με την επιστροφή της προκαταβολής.

Το Eurogroup θα κρίνει τα μέτρα στήριξης

Η συνεδρίαση του Eurogroup την επόμενη Δευτέρα θα κρίνει πολλά, καθώς θα δείξει πώς θα κινηθούν οι Ευρωπαίοι, δηλαδή αν θα αποφασίσουν κοινά μέτρα στήριξης των οικονομιών ή θα παραπέμψουν στις εθνικές κυβερνήσεις. Ως «μαξιλάρι» αυτήν τη στιγμή προβάλλει η προβλεπόμενη ρήτρα του Συμφώνου Σταθερότητας για τις έκτακτες καταστάσεις, όπου οι δαπάνες δεν συνυπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Είναι, όμως, προφανές ότι η συγκεκριμένη ρήτρα για μια τέτοιου μεγέθους οικονομική βόμβα, μοιάζει ασαφής και ανεπαρκής, καθώς οι όποιες τέτοιες δαπάνες θα εξετάζονται εκ των υστέρων αν πληρούν τα κριτήρια εξαίρεσης.

Με αυτό το δεδομένο, το ελληνικό οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να προβληματίζεται, ειδικά αν η κατάσταση ξεφύγει επιδημιολογικά, τόσο εντός όσο κι εκτός των συνόρων, αφού σε μια τέτοια περίπτωση πέρα από τη διαταραχή στην εσωτερική οικονομία (ζήτηση, κατανάλωση, απασχόληση), το πλήγμα στον Τουρισμό θα είναι βαρύ.

Aποδοχή Cookies

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies της Google ή/και άλλων παρόχων διαφήμισης για την παροχή των υπηρεσιών του, για την εξατομίκευση διαφημίσεων και για την ανάλυση της επισκεψιμότητας. Η Google κοινοποιεί πληροφορίες σχετικά με την από μέρους σας χρήση αυτού του ιστότοπου. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Διαβάστε περισσότερα