Νέα επεισόδια σημειώθηκαν χθες στον Έβρο, στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν συγκεντρωθεί από την πλευρά της Τουρκίας επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος.

Τα επεισόδια, σημειώθηκαν μία μέρα μετά την επίσκεψη στον Έβρο προκειμένου να διαπιστώσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή, των επικεφαλής των τριών κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παράλληλα χθες αίσθηση προκάλεσε βίντεο το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από επίσημες πηγές και στο οποίο διακρίνεται η τουρκική αστυνομία να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές (πολυβομβιδοβόλο ή κανονάκι) καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Όπως φαίνεται καθαρά, πρόκειται για διμοιρία της τουρκικής αστυνομίας που βρίσκεται 40 μέτρα από τα σύνορα. Μέσα σε 15 δευτερόλεπτα διακρίνονται 4 Τούρκοι αστυνομικοί υπό την καθοδήγηση του επικεφαλής να εκτοξεύουν 4 φορές χημικά προς την ελληνική πλευρά.

4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου

Όπως έγινε γνωστό, χθες μέσα σε ένα 12ωρο, από τις 06:00 το πρωί έως τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στην περιοχή του Εβρου συνελήφθησαν 11 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων προέρχονται από το Αφγανιστάν. Παράλληλα, εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Για τις 4,5 ημέρες από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 18.00 το απόγευμα της Τετάρτης τα σωρευτικά δεδομένα είναι τα ακόλουθα: Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 32.423 περιπτώσεις, ενώ έχουν συλληφθεί 231 άτομα.