Έρευνα για νέο κύκλωμα διαφθοράς στην ΕΛ.ΑΣ., το οποίο είχε βάση στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, πραγματοποιούν δικαστικές Αρχές, αλλά και οι «αδιάφθοροι» της Αστυνομίας. Ηδη με κάθε μυστικότητα υπάρχουν μετακινήσεις δύο-τριών ύποπτων διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών της Αττικής και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια με ανώτερους αξιωματικούς.

Πρόκειται για την έκτη φορά την τελευταία πενταετία που επιχειρείται να σπάσει «απόστημα» στο εσωτερικό της Αστυνομίας με διοικητές αστυνομικών τμημάτων ή άλλων κρίσιμων υπηρεσιών να πωλούν μεθοδικά «προστασία» σε εκατοντάδες λέσχες, οίκους ανοχής, κυκλώματα λαθρεμπορίας κ.λπ. και να λειτουργούν σαν εισπρακτικός μηχανισμός. Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα για τέτοιο κεντρικό σύστημα επίορκων αστυνομικών επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πραγματοποιηθεί από την ΕΥΠ και ο σχετικός φάκελος, με περισσότερα από 100 CD απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών, έχει σταλεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς, με άγνωστη εξέλιξη.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και πολιτικά πρόσωπα ενημερώθηκαν για την εμπλοκή αξιωματικών κεντρικής, αλλά και περιφερειακής υπηρεσίας της πρωτεύουσας, που ασχολούνται με τη δίωξη του εγκλήματος, σε «προστασία» κυκλωμάτων τζόγου και σωματεμπορίας. Οι πληροφορίες, οι καταγγελίες αλλά και οι παρακολουθήσεις από άλλους αστυνομικούς δεν άφηναν πολλά περιθώρια αμφισβήτησης. Για έναν εξ αυτών φαίνεται να διαπιστώθηκε ότι διατηρούσε επαφές με υπόπτους για συμμετοχή στο κύκλωμα με τα ποτά «μπόμπες», που εξαρθρώθηκε προ μίας εβδομάδος από την Οικονομική Αστυνομία και ζημίωνε το ελληνικό Δημόσιο με 810.000 ευρώ. Συνολικά για αυτή την υπόθεση συνελήφθησαν 14 άτομα.

Κάποιοι βασικοί ύποπτοι για συμμετοχή στη λαθρεμπορία αλκοολούχων ποτών και σε άλλα αδικήματα διαπιστώθηκε ότι ήταν τακτικοί «επισκέπτες», τους τελευταίους μήνες, αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας και φέρονται να διατηρούσαν σχέσεις με αξιωματικούς, που κίνησαν υποψίες για συμμετοχή τους. Για τα ευρήματα αυτά από τις έρευνες φαίνεται να υπήρξαν διαρκείς ενημερώσεις ανώτατων υπηρεσιακών παραγόντων της Κατεχάκη, που αποφάσισαν μέχρι νεωτέρας τη «δυσμενή» μετάθεση αυτών των αξιωματικών.

ΜΥΣΤΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Σημειώνεται ότι πολλές φορές, για προφανείς λόγους... αυτοπροστασίας, η ΕΛ.ΑΣ. μεταθέτει και αδρανοποιεί -χωρίς δημοσιότητα- αστυνομικούς για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες και μόνον ότι εμπλέκονται σε παρανομίες. Παράλληλα, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει ειδικό «μυστικό» ηλεκτρονικό αρχείο με καταγγελίες σε βάρος ανώτερων και ανώτατων στελεχών, πολλές από τις οποίες στο παρελθόν δεν είχαν ερευνηθεί διεξοδικά. Νυν στελέχη της Κατεχάκη αναφέρουν ότι «επί ΣΥΡΙΖΑ είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις ένα κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ.ΑΣ., που είχε παρουσιασθεί για πρώτη φορά από την έρευνα του εισαγγελέα Γιώργου Γεράκη την περίοδο 1998-1999, είχε περιορισθεί σε μεγάλες χρονικές περιόδους, αλλά την τελευταία πενταετία γιγαντώθηκε.

Πολλοί αναφέρουν ότι κεντρικό ρόλο σε αυτό το κύκλωμα ενδεχομένως έχουν απότακτοι αστυνομικοί, που προχωρούσαν σε «στρατολογήσεις» διοικητών αστυνομικών τμημάτων αλλά και αρμόδιων -για τον έλεγχο λεσχών, οίκων ανοχής, μπαρ κ.λπ.- κεντρικών υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. Ταυτόχρονα, υπάρχουν καταγγελίες και ερευνάται η λειτουργία κεντρικού εισπρακτικού μηχανισμού και «μαύρων» ταμείων. Ανώτατα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι επί ΣΥΡΙΖΑ το κύκλωμα αυτό είχε γιγαντωθεί, είχε... μπει στα γραφεία ανώτατων αξιωματούχων, είχε προσβάσεις παντού και επηρέαζε μεγάλο τμήμα των κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η δράση αυτού του δομικού τελικά κυκλώματος διαφθοράς είχε καταγγελθεί τουλάχιστον 7-8 φορές με σχετικές αναφορές κυρίως στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. Όμως, οι περισσότερες είχαν αρχειοθετηθεί με την αιτιολογία ότι «δεν μπορούν να βρεθούν αποδεικτικά επιβαρυντικά στοιχεία». Σε μια μεθοδική έρευνα, συγκεκριμένα την άνοιξη του 2016, από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., είχαν πραγματοποιηθεί κατ’ οίκον έρευνες σε σπίτια 6-7 διοικητών αστυνομικών υπηρεσιών, αλλά και ιδιωτών, χωρίς όμως να βρεθούν επιβαρυντικά στοιχεία.

Την ίδια περίοδο, 2016-2018, προκύπτουν πληροφορίες για μεθοδική παρακολούθηση ύποπτων αξιωματικών για συμμετοχή σε αυτό το κύκλωμα από την ΕΥΠ, που έχει δικό της «Μεγάλο Αδελφό», δηλαδή σύστημα τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Η έρευνα εστιάστηκε σε περίπου 6-7 υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν θητεία στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, σε αστυνομικές υπηρεσίες του κέντρου της Αθήνας και σε άλλες, τα οποία είχαν ύποπτο ρόλο και πιθανές επαφές με «συστήματα» προστασίας. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας ήταν υπό στενή παρακολούθηση και δύο ιδιώτες που είχαν αναφερθεί και στην υπόθεση Γεράκη και δολοφονήθηκαν την τελευταία διετία.

Το ηχογραφημένο υλικό από αυτές τις υποκλοπές απομαγνητοφωνήθηκε αρχικά από την Οικονομική Υπηρεσία αλλά και από τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ. και το υλικό αυτό αποστέλλεται σταδιακά στην Εισαγγελία Διαφθοράς.