Τεταμένη είναι κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τελωνείου στις Καστανιές Έβρου.

Ήδη, στη νεκρή ζώνη βρίσκονται εγκλωβισμένα περίπου 400 άτομα, ανάμεσά τους και μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα, η αστυνομία ενισχύει τις δυνάμεις της στο σημείο, όπου καταφθάνουν δυνάμεις των ΜΑΤ.

Παράλληλα, έχουν προχωρήσει σε ρίψη χημικών και σε χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να αποτρέψουν την είσοδο στο ελληνικό έδαφος από τους μετανάστες.  Σύμφωνα με το βίντεο, πολλοί φορούν προστατευτικές μάσκες ή μαντήλια λόγω των χημικών. 

Κλειστό το τελωνείο στις Καστανιές


Μετά την απειλή Ερντογάν για την πολιτική ανοικτών συνόρων, σημαντικός αριθμός μεταναστών και προσφύγων άρχισε να συγκεντρώνεται στα σύνορα, με σκοπό να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος

Η Ελλάδα αμέσως αποφάσισε να αναλάβει δράση και από το πρωί της Παρασκευής και στο υπουργείο Άμυνας έγιναν πολλές συσκέψεις για αντιμετώπιση του ζητήματος.

Η Αθήνα αποφάσισε να κλείσει το τελωνείο στις Καστανιές Εβρου ενώ οι ελληνικές αρχές έχουν τοποθετήσει συρματόπλεγμα-σερπαντίνα. Παράλληλα οι αστυνομικές δυνάμεις στον συνοριακό σταθμό ενισχύονται και έχουν αυξηθεί από 80 σε 250 άτομα, από διάφορες υπηρεσίες.

Ήδη ανακλήθηκαν οι άδειες και κόπηκαν τα ρεπό των αστυνομικών στην περιοχή του Έβρου, λόγω της κατάστασης αυξημένης επιφυλακής που υπάρχει εξαιτίας των συγκεκριμένων εξελίξεων.Σύμφωνα με πληροφορίες του Evros-news.gr, τόσο οι συνοριοφύλακες που έχουν ως κύρια αποστολή την αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού όσο και οι υπόλοιποι συνάδελφοί τους, ενημερώθηκαν ότι κόβονται τα προγραμματισμένα ρεπό και ανακαλούνται όλες οι άδειες,

Στον Έβρο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ 

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να συντονίσει από κοντά τις επιχειρήσεις του στρατού, που θα προσπαθήσει να αποτρέψει την παράνομη είσοδο μεταναστών.

Παράλληλα, τρία νησιά του ανατολικού Αιγαίου επισκέπτεται εκτάκτως ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη. Ο υπουργός θα επισκεφθεί αρχικά τη Μυτιλήνη και στη συνέχεια θα μεταβεί με πλοίο ανοιχτής θαλάσσης σε Χίο και Σάμο. Ήδη με εντολή Πλακιωτάκη, οι λιμενικές αρχές και των τριών νησιών ενισχύονται από σήμερα.


Την ίδια ώρα κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα θωρακίζει τόσο τα θαλάσσια όσο και τα χερσαία σύνορά της, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε επαφή με τις ευρωπαϊκές αρχές από τις οποίες ζητούν να επέμβουν και να... νουθετήσουν τον Ερντογάν (στο πλαίσιο αυτό έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μέρκελ).

Η κατάσταση είναι πραγματικά σε τεντωμένο σχοινί, την ώρα που τα νησιά μας είναι ήδη στο "κόκκινο", ενώ και ο Έβρος φοβάται για μεγάλες ροές. Για το λόγο αυτό ενισχύονται οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Ελλάδα στον Έβρο, ενώ και στο βόρειο Αιγαίο το πολεμικό ναυτικό θα αυξήσει τις περιπολίες του.
Ελικόπτερα και δυνάμεις στρατού στα σύνορα

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις Καστανιές, κατά μήκος των συνόρων πετούν ελικόπτερα και υπάρχει μεγάλη αστυνομική δύναμη και δυνάμεις του στρατού,
Σε ετοιμότητα ταυτόχρονα βρίσκεται ο στρατός ξηράς στον Έβρο και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στο βόρειο Αιγαίο.

Ενίσχυση των δυνάμεων του λιμενικού

Πέρα από τα σύνορα στον Έβρο, από το πρωί έχουν ενισχυθεί και οι δυνάμεις του Λιμενικού που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο. Στις δυνάμεις προστέθηκαν 5 περιπολικά σκάφη και 70 άτομα προσωπικό.

Στον Έβρο ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης

Στον Έβρο μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, βρίσκεται και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στο πλαίσιο των αποφάσεων της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των μέτρων επιτήρησης των συνόρων για την αποτροπή νέων κυμάτων προσφύγων-μεταναστών, μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία.

Μέτρα παίρνει και η Βουλγαρία

Εξαιτίας των εξελίξεων και η Βουλγαρία ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας, κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία. «Έχουμε πληροφορίες για συνωστισμό (...) Ενισχύουμε στο μέγιστο τους ελέγχους στα σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος θα έχει τηλεφωνική