Να κλείσει τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία εξετάζει η Ελλάδα.

Η κίνηση να κλείσουν τα χερσαία σύνορα εξετάζεται ως μια εύλογη και αιτιολογημένη αντίδραση στην κίνηση των Τούρκων να ανοίξουν τα σύνορα επιτρέποντας ελεύθερη διέλευση προς τη χώρα μας.

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Μαζί του είναι ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Με τη σειρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη.

Ήδη,  έχει διακοπεί η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου.

Το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε, στις 11:00 το πρωί της Παρασκευής, λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών-προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα και μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό πότε θα ανοίξει.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Υπενθυμίζεται ότι Τούρκος αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται είχε αναφέρει στο Reuters ότι «η Τουρκία δεν θα εμποδίσει τους πρόσφυγες να φτάσουν στην Ευρώπη από ξηράς ή μέσω θαλάσσης από την περιοχή του Ιντλίμπ».

«Τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριακοί φύλακες», όπως ανέφερε το Reuters, «διατάχθηκαν να σταματήσουν να τους εμποδίζουν, μετά την έκτακτη στρατιωτική σύσκεψη που έκανε στην Αγκυρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν» η οποία έγινε μετά την επίθεση του συριακού καθεστώτος από αέρος στην Ιντλίμπ η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 33 Τούρκων στρατιωτών.



Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Μέρκελ για προσφυγικό και κοροναϊό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του mega και τον Γιάννη Χρηστάκο, αντικείμενο της επικοινωνίας ήταν οι εξελίξεις και η διασύνδεση της πολύ σοβαρής υπόθεσης αντιμετώπισης του κορονοϊού σε σχέση με το πολύ επίσης σημαντικό θέμα του προσφυγικού.

Οι πρώτες πληροφορίες λένε ότι μετά την απόφαση Ερντογάν για τα ανοιχτά σύνορα, υπάρχει αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για εξαίρεση από συγκεκριμένους περιορισμούς που περιλαμβάνουν οι συνθήκες για το μεταναστευτικό, ώστε να μπορέσει η χώρα να πάρει πιο αυστηρά μέτρα, αφού ο κίνδυνος να γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση είναι πλέον μεγάλος.