Τρία έγιναν τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα. Τα δυο είναι στην Θεσσαλονίκη, η 38χρονη γυναίκα και ο 9χρονος γιος της και το τρίτο στην Αθήνα.

Το περιστατικό της Αθήνας αφορά μια γυναίκα 40 ετών που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία , ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η γυναίκα επισκέφθηκε πρώτα ιδιωτικό θεραπευτήριο και από εκεί την παρέπεμψαν στο Αττικόν που είναι και νοσοκομείο αναφοράς.

Την ανακοίνωση έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, επικεφαλής της επιτροπής λοιμοξιολόγων του υπουργείου Υγείας, σε έκτακτη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα πρόκειται για νεαρή γυναίκα, η οποία είχε ταξιδέψει σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας. Όπως ανέφερε, η γυναίκα νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Αθήνας, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες πληροφορίες, επικαλούμενος προσωπικά δεδομένα. «Είναι καλά στην υγεία της», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην ίδια έκτακτη συνέντευξη τύπου, ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλα τα καρναβάλια και οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στη χώρα, λόγω του κορωνοϊού.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού αρκετές άλλες χώρες ματαίωσαν τις αποκριάτικες εκδηλώσεις.



    Συναγερμός στην Θεσσαλονίκη

Σε ύψιστο συναγερμό έχουν τεθεί οι υγειονομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη την χώρα  καθώς είναι θετικό στον κορωνοϊό και το παιδί της 38χρονης, η οποία είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο.

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας που υπεγράφη αργά χθες το βράδυ, το 105ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο πηγαίνει το παδί παρέμεινε κλειστό, σήμερα Πέμπτη. Το παιδί τις προηγούμενες ημέρες είχε πάει κανονικά στο σχολείο του, στη συνέχεια όμως εμφάνισε ήπια συμπτώματα. Σήμερα γίνεται στο σχολείο απολύμανση.

Η γυναίκα, επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος του δήμου, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εμπορική έκθεση Fashion Week (όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες) και επέστρεψε αεροπορικώς με πτήση της Ryanair την περασμένη Κυριακή.

Με δική της πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν οι υγειονομικές αρχές, επικοινώνησε πρώτα τηλεφωνικώς με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια πήγε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό). Αφού ανέφερε τη συμπτωματολογία και το ταξιδιωτικό ιστορικό της στην Ιταλία στο προσωπικό των ΤΕΠ, ελήφθη γενετικό υλικό το οποίο απεστάλη στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ασθενής μεταφέρθηκε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ, όπου και παραμένει νοσηλευόμενη, μετά τη διαπίστωση ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19.