Στα parapolitika.gr δημοσιεύθηκε άρθρο με τίτλο «Πρόστιμο 375.000 ευρώ σε «Δημοκρατία» και Φιλιππάκη για συκοφαντία του Σάμπυ Μιωνή», το οποίο αναφερόταν στο πρόσωπο της πολιτικής επικαιρότητας και συγκεκριμένα, τον κ. Σ. Μιωνή, προς τον οποίο υποχρεώθηκε η ιδιοκτήτρια των εφημερίδων «Δημοκρατία» και «Espresso», καθώς και ο εκδότης της Ι. Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Α. Τάρκας και Α. Καψάμπελης να καταβάλει ως αποζημίωση το ποσό των 375.000 ευρώ.

Απαντώντας στο ανωτέρω δημοσίευμα, κοινοποιήθηκε Εξώδικη Διαμαρτυρία της παραπάνω εταιρείας και του Ι. Φιλιππάκη, η οποία αναφέρει «[…] Είναι ψευδές ότι το κείμενο της απόφασης που δημοσιεύσατε αποτελεί απόφαση αγγλικού δικαστηρίου που επιβάλλει χρηματική ποινή εις βάρος μου, της εταιρείας που εκπροσωπώ και των δημοσιογράφων που συνεργάζονται με την εφημερίδα μας για συκοφαντικά δημοσιεύματα εναντίον του Σάμπυ Μιωνή. Η αλήθεια είναι […] ότι τα έγγραφα που δημοσιεύσατε αποτελούν πιστοποιητικό υπολογισμού δικαστικών εξόδων […] επομένως καμιά δικαστική απόφαση δεν έφερε στο φως της δημοσιότητας η ιστοσελίδα σας, πολλώ δε μάλλον κάποιας που, όπως ψευδώς αναφέρεται, να εξέτασε την ουσία δικαστικής υπόθεσης μετά την παραβίαση κάποιου συμβιβασμού επιδικάζοντας αποζημίωση και δικαιώνοντας το Σάμπυ Μιωνή».

Με λίγα λόγια, ο κ. Φιλιππάκης και η εταιρεία του, ισχυρίζεται τα 375.000 ευρώ που υποχρεώθηκε να καταβάλλει στον κ. Μυωνή από το αγγλικό δικαστήριο, δεν ήταν «αποζημίωση» αλλά «έξοδα» και ότι δεν «δικαιώθηκε» ο κ. Σάμπης Μιωνής. Όμως, από την κατάθεση του ανωτέρω επιχειρηματία στην Προανακριτική Επιτροπή για τη Novartis, ο οποίος έκανε σαφή αναφορά σε υπέρ του «αποζημίωση» αλλά και από τις δημοσιογραφικές πληροφορίες που έρχονται καθημερινά στο φως της δημοσιότητας σε σχέση με τις δικαστικές περιπέτειες του κ. Φιλιππάκη και εκτός Ευρώπης, είναι πασιφανές ότι το ανωτέρω χρηματικό ποσό αφορούσε όχι μόνο δικαστικά έξοδα, αλλά και αποζημίωση υπέρ του Σάμπυ Μιωνή, κατόπιν ακριβώς παραβίασης συμφωνητικού συμβιβασμού των μερών από την εφημερίδα του Ι. Φιλιππάκη, το οποίο είχε επακολουθήσει της προσφυγής του γνωστού επιχειρηματία στα δικαστήρια του Λονδίνου και το οποίο, μεταξύ άλλων, απαγόρευε κάθε αναφορά στο πρόσωπο του επιχειρηματία από τα μέσα του Ι. Φιλιππάκη. Άλλωστε, είναι παγκοσμίως γνωστό ότι ο ηττημένος σε μία δίκη καταβάλλει την δικαστική δαπάνη του νικητή και εν προκειμένω του κ. Μυωνή. Βεβαίως, τα ανωτέρω αποδεικνύονται και από τα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, από το σκεπτικό των Άγγλων δικαστών της αποφάσεως με στοιχεία Neutral Citation Number: [2017] EWCA Civ 1194 - Case No: A2/2015/0106, κατόπιν της προσφυγής του κ. Μυωνή εις βάρος του Ι. Φιλιππάκη και των συνεργατών του, προκύπτει ότι πράγματι, ενώ αρχικώς ήρθαν σε εξώδικο συμβιβασμό ώστε να, στη συνέχεια παραβίασαν την συμφωνία με επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα εις βάρος του κ. Μιωνή, έχοντας όμως ήδη εμμέσως, παραιτηθεί του δικαιώματος της αποδείξεως της βασιμότητας των αρχικών δημοσιευμάτων που προκάλεσαν την αγωγή του κ. Μιωνή! Συνεπεία της παραβιάσεως της «χάρτινης» υποσχέσεως του Ι. Φιλιππάκη να μην συκοφαντήσει ξανά τον κ. Μυωνή, οι δικαστές, με την διάταξή τους με αριθμό A2/2015/0106 HQ 13D03108 της 31-07-2017 εξέδωσαν εκ νέου δικαστική απόφαση με την οποία υποχρέωσαν τον Φιλιππάκη (και τους συνεργούς-συνεργάτες του), επ’απειλή έως και φυλάκισης ή κατάσχεσης της περιουσίας τους, όπως απέχουν από κάθε δημοσίευση ή αναφορά στον Μυωνή και την οικογένειά του (πλην των εκεί αναφερόμενων εξαιρέσεων), ενώ παρέπεμψαν την υπόθεση σε ανώτερο Δικαστήριο, προκειμένου ακριβώς να κριθεί το ύψος της ζημίας που προκλήθηκε στον κ. Μιωνή, από την παραβίαση της συμφωνίας, επιδικάζοντας εις βάρος τους και δικαστικά έξοδα. Συνεπώς, πράγματι υποχρεώθηκε σε αποζημίωση του κ. Μυωνή ο Ι. Φιλιππάκης και πράγματι δικαιώθηκε, πολλαπλώς από ό,τι φαίνεται, ο κ. Μυωνής στην εν λόγω αντιδικία.

Βεβαίως, προκαλεί εντύπωση ότι από όλα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την κατάθεση του κ. Μυωνή στην Προανακριτική Επιτροπή για την σκευωρία της Novartis και κυρίως, τις βαρύτατες εις βάρος του ιδίου, των συνεργατών του και του πρ. Υπουργού Παπαγγελόπουλου, ο κ. Φιλιππάκης επέλεξε να ασχοληθεί με τον νομικό χαρακτηρισμό της αποζημίωσης που κλήθηκε να καταβάλει. Θα προτείναμε λοιπόν στον -προφανώς πανικόβλητο- κ. Φιλιππάκη, αντί να αποστέλλει αβάσιμα εξώδικα με νουθεσίες, να κάνει οικονομία δυνάμεων και χρημάτων, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί όχι μόνο στις αξιώσεις του κ. Μιωνή, αλλά, κυρίως, στις ποινικές υποθέσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπος μετά την κατάθεση μήνυσης από την πλευρά Μιωνή κατά των:
  1. Δημητρίου Παπαγγελοπούλου, πρώην Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης
  2. Ιωάννη Φιλιππάκη, εκδότη της εφημερίδας "Δημοκρατία”
  3. Αλεξάνδρου Τάρκα, δημοσιογράφου και
  4. Γιάννας Παπαδάκου, δημοσιογράφου
για τα εγκλήματα:
α) της απόπειρας εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος,
β) της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ("συμμορίας")
γ) της συνέργειας σε απόπειρα εκβίασης σε βαθμό κακουργήματος και
δ) της δωροληψίας πολιτικού αξιωματούχου".

Δείτε: τις αποφάσεις του αγγλικού δικαστηρίου που αποδεικνύουν το δημισίευμα του parapolitika.gr καθώς και το εξώδικο Φιλιππάκη.

apofasi2_2

apofasi3_2


Δείτε ολόκληρη την απόφαση του δικαστηρίου



Δείτε και τη δεύτερη απόφαση του αγγλικού δικαστηρίου

aggliko1

aggliko2

aggliko3

aggliko4

exodiko1
exodiko2
exodiko3
exodiko4
exodiko5
Δείτε το εξώδικο