Απύρετη και σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται για δεύτερη μέρα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ η 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη που διαγνώστηκε – πρώτη - με τον κοροναϊό.

Η ασθενής θα παραμείνει νοσηλευόμενη σε απομόνωση για 14 ημέρες, σύμφωνα με το διεθνές θεραπευτικό πρωτόκολο λαμβάνοντας την ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή, ενώ βάσει των επιστημονικών δεδομένων για τον χρόνο επώασης του ιού που αγγίζει πια και τις 27 ημέρες, θα χρειαστεί και μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ να παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

Υπενθυμίζεται πως η ανακοίνωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στην Ελλάδα έγινε χθες Τετάρτη από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον ιό, καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών του υπουργείου Υγείας ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: «Επιβεβαιώθηκε η πρώτη περίπτωση της νόσου στην Ελλάδα. Πρόκειται για Ελληνίδα 38 ετών, ταξιδιώτισσα από πληττόμενη περιοχή της βόρειας Ιταλίας». Η γυναίκα, επιχειρηματίας στον χώρο της μόδας στην πόλη της Θεσσαλονίκης και εκλεγμένη διαμερισματική σύμβουλος του δήμου, είχε επισκεφθεί το Μιλάνο για την εμπορική έκθεση Fashion Week (όπως και εκατοντάδες άλλοι Έλληνες) και επέστρεψε αεροπορικώς με πτήση της Ryanair την περασμένη Κυριακή.

Λόγω συμπτωμάτων που την έκαναν να θορυβηθεί (Δείτε εδώ ποια είναι τα συμπτώματα του κοροναϊού) με δική της πρωτοβουλία και ακολουθώντας τις οδηγίες που δίνουν οι υγειονομικές αρχές, επικοινώνησε πρώτα τηλεφωνικώς με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στη συνέχεια πήγε στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ (ένα από τα 13 νοσοκομεία αναφοράς για τον κορωνοϊό). Αφού ανέφερε τη συμπτωματολογία και το ταξιδιωτικό ιστορικό της στην Ιταλία στο προσωπικό των ΤΕΠ, ελήφθη γενετικό υλικό το ποίο απεστάλη στο ειδικό εργαστήριο αναφοράς του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Η ασθενής μεταφέρθηκε στον θάλαμο αρνητικής πίεσης του ΑΧΕΠΑ, όπου και παραμένει νοσηλευόμενη, μετά τη διαπίστωση ότι έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό COVID-19.

Διαβάστε επίσης: Τι πρέπει να κάνουν οι Έλληνες που επιστρέφουν από Ιταλία 
Διαβάστε επίσης: Απαντήσεις για όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εξετάζονται όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη

Ήδη, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, εντοπίστηκαν όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη, τόσο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της την Κυριακή από την Ιταλία στη Θεσσαλονίκη αλλά και μέχρι τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο.

Συγκεκριμένα γίνεται ιχνηλάτηση επαφών -με βάση ειδικό αλγόριθμο- της 38χρονης από το ταξίδι της προς την Ελλάδα, μέχρι και τη στιγμή που εισήχθη στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν οι επιβάτες που κάθονταν δύο σειρές θέσεων μπροστά, πίσω, αριστερά και δεξιά από τη θέση που καθόταν η ασθενής, καθώς επίσης η οικογένεια και οι άνθρωποι που ήρθαν σε στενή επαφή μαζί της όταν επέστρεψε από την Ιταλία.

Οι παραπάνω άνθρωποι ειδοποιούνται, ενημερώνονται, και τίθενται σε επιτήρηση της υγείας τους, έτσι ώστε αν εμφανίσουν συμπτώματα να διαγνωστούν γρήγορα και να τεθούν σε απομόνωση για διάστημα 14 ημερών. Δεν συνίσταται να ταξιδεύουν, ούτε να έχουν κοινωνικές επαφές.
Απολυμάνθηκε το δημαρχείο Θεσσαλονίκης

Το δημαρχείο είχε επισκεφθεί η 38χρονη την Δευτέρα, όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα για όλους όσοι ήταν στο κτίριο και απολυμάνθηκε όλο το δημαρχείο.

Μεταξύ αυτών που εξετάστηκαν ήταν και ο ίδιος ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ συστάσεις σε όλους όσους ήταν μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου δόθηκαν από τηλεφώνου. Τους ζητήθηκε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν να έρθουν σε επαφή με άτομα που βρίσκονται στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου». Επίσης, ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν εντός του κτηρίου.
Κλειστό το Δημοτικό σχολείο που φοιτά το παιδί της 38χρονης

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Υγείας και Παιδείας κλειστό παραμένει σήμερα για προληπτικούς λόγους το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοιτά το παιδί της 38χρονης..
Εξετάζονται πολλά ύποπτα κρούσματα στην βόρεια Ελλάδα

Από χθες εξετάζονται και άλλα ύποπτα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που αφορούν κυρίως ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία με τα αποτελέσματω των ελέγχων να είναι αρνητικά. Στο πλαίσιο αυτό, αρνητικό στον κορονοϊό ήταν κρούσμα στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο καθώς και ακόμη ένα κρούσμα στο ΑΧΕΠΑ.

Καμπάνια ενημέρωσης και επικαιροποίηση οδηγιών για τις χειρουργικές μάσκες

Ωστόσο καίριας σημασίας για την ορθή διαχείριση της κατάστασης είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.
Περαιτέρω κατ' εντολή του υπουργού Υγείας ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επικαιροποίησε τις οδηγίες αναφορικά με τη χρήση της χειρουργικής μάσκας.

Σύμφωνα με αυτές:
  • Μάσκες θα πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να φορούν όσοι ασθενείς έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και εάν και εφ’ όσον θα πρέπει να επισκεφθούν για να λάβουν ιατρική συμβουλή ή βοήθεια:
  • Νοσοκομεία (δημόσια ή ιδιωτικά)
  • Κέντρα Υγείας
  • ΤΟΜΥ, ΠΕΔΥ
  • Μάσκες ΠΡΕΠΕΙ να φορούν υποχρεωτικά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό που υποδέχεται ασθενείς με συνάχι ή συμπτώματα γρίπης, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας κ.λπ.
  • ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να φορούν μάσκα οι υγιείς.
Η κυβέρνηση έχει ζητήσει οι νέες προμήθειες και οι νέες εισαγωγές μασκών που γίνονται στη χώρα, να πηγαίνουν στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας και όχι στα φαρμακεία.

Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποιεί κι αυτός εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της λοίμωξης από τον κορωνοϊό. Στο πλαίσιο αυτό έχει εκδώσει φυλλάδια και αφίσες σχετικά με τα ατομικά μέτρα προστασίας, ενώ έχει αποστείλει στα μέλη του οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού.