«Χρειάζεται ψυχραιμία, ο πανικός είναι ότι το χειρότερο στην παρούσα φάση», τόνισε μιλώντας για τον κορονοϊό στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με τη δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσακρής σημείωσε ότι «πρέπει συντονισμένα να πάρουμε τα μέτρα όπως πρέπει να τα πάρουμε και όσο μπορούμε να τα πάρουμε ώστε όσο μπορούμε να περιορίσουμε την πιθανότητα εισόδου και διασποράς στη συνέχεια στη χώρα μας».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «όσο επιβραδύνουμε την είσοδο και όσο μειώσουμε τις πιθανότητες διασποράς θα είναι τόσο το καλύτερο». «Πρέπει συντονισμένα, με ψυχραιμία να παίρνουμε τα μέτρα και στις πύλες εισόδου και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να είναι ενήμερο ώστε έγκαιρα να μπορεί να ανιχνευτεί κάποιο έκτακτο περιστατικό», συμπλήρωσε.

Για τη μεταφορά του ιού από την Κίνα στην Ιταλία ανέφερε πως «αυτό είναι ένα ερωτηματικό αλλά μεγαλύτερη σημασία έχει έτσι όπως εξελίχτηκε και είχαμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα πολύ μεγάλη διασπορά στην Ιταλία και αυτό πιθανόν έχει να κάνει με κάποιο ασθενή ο οποίος ήταν υπερμεταδοτικός».
Ακόμη σημείωσε ότι «ενώ συνήθως από έναν ασθενή ο ιός μεταδίδεται σε δύο ή τρεις άλλους ασθενείς εδώ φαίνεται να μεταδόθηκε σε παραπάνω από 20 άτομα και για αυτό είχαμε την πολύ γρήγορη εξάπλωση στην Ιταλία».

«Φαίνεται ότι ο ιός έχει ήδη αποκτήσει ''τροπισμό'' με τα ανθρώπινα κύτταρα ώστε να μπορεί πολύ εύκολα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο», εξήγησε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα δήλωσε ότι «πρέπει να θυμίσουμε ότι ο ιός ανιχνεύεται και οι ενδείξεις που υπάρχουν φαίνεται ότι μπορεί να μεταδοθεί και στο χρόνο επώασης δηλαδή πριν εκδηλώσει κάποιος συμπτώματα, επίσης ανιχνεύεται ο ιός τις πρώτες μέρες της νόσου, πριν προλάβουμε να πάρουμε τα μέτρα πρόληψης λοιμώξεων».

«Όπως επίσης ανιχνεύεται και σε ασυμπτωματικούς ασθενείς όλα αυτά τα στοιχεία συνηγορούν στη μεγάλη δυνατότητα μεταδοτικότητας που έχει ο ιός και το πόσο δύσκολο είναι να περιορίσει κανείς την εξάπλωσή του», κατέληξε.