Την αρμοδιότητα της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής να εξετάσει τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και να εκδώσει ένταλμα βίαιης προσαγωγής αναγνωρίζει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και επόπτης της εισαγγελίας Διαφθοράς Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Να εφαρμοστεί για την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων η υπουργική απόφαση που προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εξέταση των προστατευομενων μαρτύρων παραπέμπει ο εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, απαντώντας στο χθεσινό αίτημα μελών της Προανακριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση σε αυτή οι προστατευόμενοι μάρτυρες σε κάθε στάδιο της έρευνας μπορούν να εξετάζονται μόνο με τη χρήσης ηλεκτρονικών ή οπτικοακοθστοξών μέσων προκειμένου να διασφαλιστούν οι όροι της προστασίας τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ακόμα και έαν εκτελεστούν τα εντάλματα βίαιης προσαγωγήςπου εχουν εκδοθεί για τους προσυατευόμενους μάρτυρες αυτοί θα καταθέσουν με τη χρήση των ηλεκτρονικών μετρών προστασίας.

Σε ό, τι αφορά τπ αίτημα τουΣΥΡΙΖΑ με το ποιο ζητούσε παρέμβαση του εισαγγελέα ΑΠ στην εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των προσυατευπμεν. μαρτύρων π κ. Μπρακουμάτσος με έγγραφο του ενημερώνει ότι αποκλειστικά αρμόδιοι για το θέμα αυτό είναι τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά τυχόν ποινικες ευθύνες Παπαγγελόπουλου.

«Δεν επεισερχόμεθα σε θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής αναφορικά με τη κλήτευση, την εξέταση τον υπό καθεστώς προστασίας τελούντων μαρτύρων και την έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής» αναφέρει.

Τα σενάρια για να βγουν οι κουκούλες

Εντός της ημέρας αναμένεται και η απάντηση του Αρείου Πάγου στο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, για μη εκτέλεση των «παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιας προσαγωγής των προστατευόμενων μαρτύρων».

Τρία είναι το σενάρια που εξετάζονται για το πως θα βγει η «κουκούλα»

Πρώτον, από την εισαγγελία διαφθοράς και τον εποπτεύοντα εισαγγελέα αυτεπαγγέλτως, αν κριθεί ότι οι μάρτυρες δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να είναι σε καθεστώς προστασίας.

Δεύτερον, έπειτα από αίτημα της προανακριτικής. Την απόφαση, όμως, παίρνει και πάλι ο εισαγγελέας διαφθοράς και ο εποπτεύων εισαγγελέας

Τρίτον, εφόσον ληφθεί απόφαση να εξεταστούν με πρόσωπα που έχουν φωτογραφηθεί ότι βρίσκονται πίσω από αυτή την ιδιότητα και έχουν ήδη καταθέσει στην προανακριτική.