Η πολυσυζητημένη πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για την απέλαση μεταναστών από την Ισπανία προς το Μαρόκο, αφορά οικονομικούς μετανάστες και χερσαία σύνορα. Αυτό ξεκαθάρισε μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΕΔΔΑ, Λίνος Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

«Η απόφαση αυτή, αφενός μεν κατακρίθηκε από ορισμένους, αφετέρου επαινέθηκε υπερβολικά από άλλους», είπε ο κ. Σισιλιάνος, απαντώνας σε ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που έβγαλε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Θεωρώ ότι και οι κατακρίνοντες και οι θριαμβολογούντες ξεκινάνε από λάθος βάση, διότι το Euronews, από το οποίο ξεκίνησαν όλα, έδωσε μια λάθος πληροφορία, ότι δηλαδή, οι δύο προσφεύγοντες ήταν αιτούντες άσυλο. Λάθος. Κανένας από τους δύο προσφεύγοντες δεν ήταν αιτούντες άσυλο. Ήταν και οι δύο οικονομικοί μετανάστες», συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Επιπλέον σημείωσε ότι «δεν είναι μια επαναστατική απόφαση», αλλά «μια απόφαση εναρμονισμένη με το κεκτημένο του ΟΗΕ, εναρμονισμένη με το κεκτημένο του Σένγκεν, η οποία ‘πατάει’ και σε προηγούμενη νομολογία και αφορά ως επί το πλείστον τα χερσαία σύνορα».

Τέλος, ο κ. Σισιλιάνος επισήμανε ότι η απόφαση «σηματοδοτεί μια αυστηροποίηση», προσθέτοντας, όμως, «αυστηροποίηση ναι, αλλά πάντα με σεβασμό των αρχών και των συμβατικών κειμένων, ιδίως της Σύμβασης της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων».

Η συζήτηση έγινε κατά την κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Λίνο Αλέξανδρο Σισιλιάνο για την εμπειρία του ως Προέδρου του ΕΔΔΑ για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη, τις καταδικαστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο Δικαστήριο για τη χώρα μας.