Πιστεύουμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα αρχίσουν να παραδίδονται τα κλειστά κέντρα, δήλωσε ο Ειδικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Μάνος Λογοθέτης, στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Να ’χαμε να λέγαμε» με το δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο.

Αναφορικά με το προσφυγικό ζήτημα ο κ. Λογοθέτης τόνισε ότι «Υπήρχαν διαφορετικά στάδια στο πώς αντιμετωπίζει ο κόσμος στα νησιά το ζήτημα. Το ’15 υπήρχε αλληλεγγύη, αγάπη κατανόηση, προσφορά των ανθρώπων αυτών απέναντι στο κύμα των προσφύγων μεταναστών που ερχόντουσαν στη χώρα μας σιγά -σιγά όμως υπήρξε μια κόπωση η οποία είναι δικαιολογημένη. Είναι πολύ οξύ το φαινόμενο εκεί. Είναι αντιληπτό ότι υπάρχουν δύο πληθυσμοί που είναι πολύ κοντά ο ένας στον άλλο, υπάρχει μια συνεχόμενη τριβή, και υπάρχει και μια τεράστια αλλαγή της καθημερινότητας για αυτό και λέμε ότι αντιλαμβανόμαστε το πώς αισθάνονται οι άνθρωποι στα νησιά και πόσο πολύ τους έχει επηρεάσει».

Παράλληλα, ο Ειδικός Γραμματέας αναφέρθηκε και στις κλειστές δομές υπογραμμίζοντας ότι «Το 40% των αφίξεων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη γίνεται στα πέντε νησιά του Αιγαίου. Σήμερα είναι περίπου 38.900 άτομα σε αυτά τα νησιά. Ξέρουμε ότι τα κλειστά κέντρα θα έχουν μια χωρητικότητα περίπου στις 20 χιλιάδες γιατί πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη εντός της περίφραξης να μπορεί να φιλοξενηθεί περισσότερος κόσμος από αυτούς που είναι η επίσημη χωρητικότητά τους γιατί μπορεί στο μέλλον, κάτι που απευχόμαστε όλοι αλλά πρέπει να έχουμε την πρόβλεψη να υπάρχει δυνατότητα εντός των τειχών των κέντρων αυτών να μπορεί να φιλοξενηθεί περισσότερος κόσμος».

Ερωτηθείς για το πότε θα είναι έτοιμα να παραδοθούν τα κλειστά κέντρα, ο κ. Λογοθέτης απάντησε ότι «Από τη μέρα που θα μπει ο εργολάβος θα έχει το χρονοδιάγραμμα των έξι μηνών. Πιστεύουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, τον Αύγουστο να μπορούμε να πούμε ότι αρχίζουν να παραδίδονται τα κέντρα».

«Ένας τρόπος εξόδου από ένα κλειστό κέντρο είναι οι άνθρωποι αυτοί να λάβουν αυτό που έχουν αιτηθεί που είναι η απάντηση επί του ασύλου, να κριθούν ως πρόσφυγες κάποιοι και να απελευθερωθούν. Εκεί πλέον σταματάει η άμεση παρέμβαση του ελληνικού κράτους. Δεν έχουμε υποχρέωση φιλοξενίας των προσφύγων, εμείς φιλοξενούμε τους αιτούντες άσυλο. Δεύτερος τρόπος που μπορεί να βγει κάποιος. Κάποιος που δεν αναγνωρίζεται ως πρόσφυγας, «δεν είσαι πρόσφυγας, είσαι παράνομος εισερχόμενος πολίτης τρίτης χώρας, παράνομος μετανάστης και πρέπει να επιστραφείς στη χώρα σου» σχολίασε ο κ. Λογοθέτης.

Και συνέχισε λέγοντας ότι «Δεν είναι εύκολο για όλους να πούμε «ναι είσαι, όχι δεν είσαι πρόσφυγας», υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις οι οποίες μπορεί να έχουν τα χαρακτηριστικά αλλά να χρειάζονται παραπάνω χρόνο για να κριθούν. Αυτό που λένε «υψηλό προφίλ» αλλά δεν παίρνει αμέσως το προσφυγικό, αυτός μπορεί να μεταφερθεί στην ενδοχώρα, να φιλοξενηθεί κάποιο διάστημα μέχρι πάλι να κριθεί η απόφασή του και να απελευθερωθεί ή να επιστραφεί».

«Το 90% της αλήθειας της ιστορίας των προσφύγων λέγεται τις πρώτες μέρες δηλαδή μόλις έχει έρθει σε συνθήκες που να είναι χωριστά από όλους τους υπολοίπους προκειμένου να μην αναπαράγει ιστορίες άλλων. Εμείς θέλουμε να μας πει τη μοναδική αλήθεια θα που αφορά τη δικιά του περίπτωση για να το εξασφαλίσουμε αυτό θα πρέπει να είναι υπό κράτηση προκειμένου να μην επηρεάζεται από τους υπολοίπους να μας την αλήθεια. Αυτό γίνεται για 25 μέρες, ξεχωριστή κράτηση αυτών των οποίων εισέρχονται.

Αν αυτός στις 25 αυτές μέρες κριθεί ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη, επικίνδυνος για την εθνική ασφάλεια, αν αναπτύξει παραβατική συμπεριφορά, αν δεν έχει καμία πιθανότητα να πάρει προσφυγικό προφίλ δεν βγαίνει στο κομμάτι που έχει τις κάρτες για να μπορεί να μπαινοβγαίνει στα κέντρα. Πάει κατευθείαν στο κέντρο που είναι εντελώς κλειστό προκειμένου να επιστραφεί όταν του επιτραπεί είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα καταγωγής του. Αν ο άνθρωπος αυτός έχει την πιθανότητα να πάρει προσφυγικό και μέσα στις 25 μέρες δεν τελείωσε τη διαδικασία αλλά δεν έχει ενοχλήσει, δεν αποτελεί κίνδυνο κλπ μπαίνει σε ένα τρίτο κομμάτι του κέντρου που είναι το ελεγχόμενο με τις κάρτες ώστε να μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει κάποιες ώρες. Κανένα κομμάτι του κέντρου δεν είναι φυλακή, είναι κέντρα που έχουν ξεχωριστή περίφραξη και δεν επιτρέπεται να μετακινηθεί από το ένα κομμάτι στο άλλο» σχολίασε ο Ειδικός Γραμματέας.

Τέλος, για τις ΜΚΟ ο κ. Λογοθέτης αναφέρθηκε το πολύ καλό έργο που προσφέρουν τόσα χρόνια. Χαρακτηριστικά είπε ότι «Οι ΜΚΟ προσφέρουν ένα πολύ καλό έργο τόσα χρόνια γιατί δεν είχαμε εμείς αναλάβει να το προσφέρουμε, είχαμε αδυναμία διοικητική. Εμείς λέμε ότι θα προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτή τη διαδικασία όλη, όσο όμως δεν μπορούμε μπορούν οι ΜΚΟ να βοηθάνε όμως σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο να προστατεύει και τους επωφελούμενους των δράσεών τους αλλά και τις ίδιες τις ΜΚΟ από παραποίηση των στοιχείων τους, από κακόβουλες πράξεις, από ανθρώπους που εισέρχονται στον κόσμο της κοινωνίας των πολιτών με άλλους σκοπούς για αυτό και περνάμε αυτή τη νομοθετική ρύθμιση.

Και βέβαια επειδή αφορά και πολύ σοβαρή χρηματοδότηση και ένα σοβαρό οικονομικό έλεγχο γιατί δεν έχουμε το περιθώριο να κατασπαταλούνται πόροι. Δεν λέμε κάτι παράλογο και να ξέρετε ότι οι σοβαρές ΜΚΟ οι οποίες έχουν ιστορία στο χώρο το επιθυμούν και οι ίδιες γιατί αυτή η φρενίτιδα των ΜΚΟ που ίσχυσε τα τελευταία χρόνια έχει στερήσει πόρους και από τις πολύ σοβαρές ΜΚΟ».