Διακόπτει κάθε συνεργασία με την κυβέρνηση και επιμένει στην ανάκληση για επίταξη ακινήτων προκειμένου να γίνει η μετεγκατάσταση των μεταναστών, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Η Περιφέρεια αρνείται να συνεργαστεί στην λύση που προτείνει η κυβέρνηση προκειμένου να μειωθεί όχι μόνο ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται στα νησιά, αλλά και να περιοριστεί η οποιαδήποτε παραβατική δράση.

Συγκεκριμένα με ψήφισμά της, η Περιφέρεια, μετά από την έκτακτη συνεδρίασή της  καταδικάζει την πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια και κάνει γνωστή την προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια. Επίσης διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

 Τέλος με το ψήφισμα στηρίζονται οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων των δήμων του Βορείου Αιγαίου, με τα οποία, εκτός της αποσυμφόρησης, ζητείται να κλείσουν όλες οι δομές φιλοξενίας στα νησιά και να μην δημιουργηθεί καμία νέα.