Συνθήκες θηριώδους ανοµίας επικρατούν στη Μυτιλήνη από την πλευρά των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όσων εµπλέκονται στην παραγκούπολη των 32.000 αλλοδαπών της Μόριας και των 40.000 περίπου µεταναστών που διαβιούν σε µισθωµένα κτίρια, διαµερίσµατα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί. Το πάλαι ποτέ αιγαιοπελαγίτικο προπύργιο του Ελληνισµού και του πολιτισµού έχει µετατραπεί σε άντρο διακίνησης µεταναστών και προσφύγων, ενώ οι καταγγελίες για την έκταση των εγκληµατικών δραστηριοτήτων απαιτούν πρώτιστα άµεση διερεύνηση και παράλληλα καταστολή.


32 χιλιάδες αλλοδαποί υπολογίζεται ότι ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες στην παραγκούπολη της Μόριας, ενώ 40.000 περίπου μετανάστες διαβιούν σε μισθωμένα κτίρια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί

Το διήµερο οδοιπορικό των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» στο νησί φέρνει στη δηµοσιότητα άγνωστες έως σήµερα πτυχές του προβλήµατος. Επισήµως, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αγνοούν τον ακριβή αριθµό των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, των επιτελών τους, της προέλευσης της χρηµατοδότησής τους και της διάθεσης των πόρων. «Πολύ πιθανόν να είναι πάνω από 25. Κανείς και σε κανέναν από αυτούς δεν µπορεί να γίνει έλεγχος», σηµειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Αρ. Χατζηκοµνηνός, ενώ και οι αστυνοµικοί επιτελείς χαρακτηρίζουν αδύνατη την οποιαδήποτε µορφή εποπτείας του τεράστιου καταυλισµού.

Τούτο διότι το κλειστό κέντρο υποδοχής της Μόριας, µέγιστης χωρητικότητας 2.200 ανθρώπων, έχει «καταρρεύσει», καθώς ο πληθυσµός έχει απλωθεί, µε πρωτοβουλία των ΜΚΟ, άναρχα σε όλη την ελαιόφυτη πλαγιά, µε τις παράγκες και τις σκηνές να κατασκευάζονται σε απόσταση 50 εκατοστών η µία από την άλλη.

Οι δε «Μίκι Μάους», όπως αποκαλούν οι Μυτιληνιοί τους εργαζοµένους στις οργανώσεις αυτές, απαγορεύουν την είσοδο σε «τρίτα πρόσωπα», ή στην έσχατη περίπτωση που επιχειρηθεί κάποια αστυνοµική έρευνα ενηµερώνουν εν ριπή οφθαλµού τους «πυρήνες» τους στον καταυλισµό, χρησιµοποιώντας το τουρκικό δίκτυο τηλεφωνίας. Ολοι οι διαµένοντες στον χώρο αυτό διαθέτουν τουρκικούς αριθµούς κινητών τηλεφώνων και προµηθεύονται τις κάρτες τους είτε από πλανόδιους είτε από ορισµένα σηµεία στο κέντρο της πρωτεύουσας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Πέραν των υπέρογκων κονδυλίων που λαµβάνουν ήδη από την Ε.Ε. και των ακαθόριστου ύψους δωρεών από οργανώσεις, ιδρύµατα και γενικότερες φιλανθρωπίες, εργαζόµενοι και στελέχη των ΜΚΟ έχουν και διάφορες ακόµη δραστηριότητες, όπως άπαντες οµολογούν, αλλά κανείς δεν αποτολµά δηµοσίως να πει, καθώς είναι γνωστό ότι κάτοικοι και φορείς βιώνουν κλίµα τροµοκρατίας. Ευρέως, λοιπόν, καταγγέλλονται τα εξής:

1) Τα γεµάτα µετανάστες φουσκωτά που έρχονται από τα τουρκικά παράλια κατευθύνονται από στελέχη των ΜΚΟ µε ισχυρά ναυτικά λέιζερ προς δύο ακτές, τη Συκαµιά και την παραλία µπροστά από το αεροδρόµιο του νησιού. Πολλές φορές, «ιδίως σε περιπτώσεις φουρτούνας», οι νεαροί οδηγοί, εντεταλµένοι των δουλεµπόρων, ανταλλάσσουν σινιάλα µε τα στελέχη των οργανώσεων για την ασφαλή προσάραξή τους. Το πρόσθετο κόστος σε τέτοιες καταστάσεις ανέρχεται στα 200-300 ευρώ το κεφάλι ή γίνεται χρησιµοποίηση όσων δεν διαθέτουν άλλα χρήµατα σε έτερες αξιόποινες ενέργειες.

2) Τον τελευταίο χρόνο, οπότε µόνο στα νησιά κατέφθασαν 55.000-58.000 λαθροµετανάστες, αναφέρονται υποψίες περί παράνοµης διακίνησης πολύτιµων λίθων, πανάκριβων κοσµηµάτων και ράβδων χρυσού. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η συνεννόηση γίνεται µεταξύ κοσµηµατοπωλών και επιχειρηµατιών από τις δύο πλευρές του Αιγαίου σε συνέργεια µε ΜΚΟ και πρόσφυγες-βαποράκια, που λαµβάνουν ως αντάλλαγµα τη δωρεάν διέλευσή τους. Οι λιµενικές Αρχές, που παλαιότερα πραγµατοποιούσαν εξονυχιστικούς σωµατικούς ελέγχους σε όσους εισέρχονταν παράνοµα στα χωρικά ύδατα, τώρα αδυνατούν να το κάνουν αυτό. Και διότι έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι ηµερήσιες ροές, κυρίως όµως γιατί κάθε φορά που προσεγγίζει στα παράλια βάρκα µε αλλοδαπούς, τους περιµένουν µε κάµερες οι «αλληλέγγυοι», καταγράφοντας καταλεπτώς τις κινήσεις και τα πρόσωπα των λιµενικών, οι οποίοι ούτε µπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ούτε να αποµακρύνουν από εκεί τους εντεταλµένους των ΜΚΟ, αφού αυτοί τους περιθάλπουν και τους µεταφέρουν στη Μόρια.

Συνήθως τα ίδια πρόσωπα χρησιµοποιούνται για τη µεταφορά του παράνοµου εµπορεύµατος στους τελικούς παραλήπτες, καθώς δεν ελέγχονται οι επιβάτες των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών παρά µόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

3) Πέραν της διακίνησης των ναρκωτικών, ακούγεται έντονα, και έως σήµερα δεν έχει διαψευστεί, ότι δύο τουλάχιστον ΜΚΟ, στις οποίες µεταξύ άλλων συµµετέχουν Ολλανδοί, Βρετανοί και Γάλλοι πολίτες, διαθέτουν παρασκευαστήριο απαγορευµένων ουσιών σε απόσταση λίγων δεκάδων µέτρων από την παραγκούπολη. Ο χώρος, που χρησιµοποιείται ως πρόχειρο αναρρωτήριο, φυλάσσεται συνεχώς από µικρές οµάδες.
Το εν λόγω εργαστήριο φαίνεται να λειτουργεί ως εξής: ∆εκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες µετανάστες µε το που πατούν το πόδι τους στη Λέσβο, παράλληλα µε τα χαρτιά παραµονής, υποβάλλουν «αιτήσεις ευαλωτότητας», επειδή βάσει του Ν. 4375/2016, που ψηφίστηκε επί των ηµερών ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έχουν «εξειδικευµένη φροντίδα και προστασία». ∆ηλαδή άµεση πρόσβαση σε ψυχιατρικά φάρµακα και «κόκκινες» συνταγές, ενώ προτιµώνται για τη χορήγηση ασύλου αν δεν διαθέτουν τις προϋποθέσεις του πρόσφυγα πολέµου.


55 χιλιάδες λαθρομετανάστες κατέφθασαν στα νησιά τον τελευταίο χρόνο, πολλοί εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν ως «βαποράκια» διακίνησης πολύτιμων λίθων με αντάλλαγμα τη δωρεάν διέλευσή τους
Επί τούτου, διοικητικός αξιωµατούχος του Βοστάνειου Νοσοκοµείου της Λέσβου εξήγησε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ»: «Οι γιατροί των ΜΚΟ τούς γράφουν τις συνταγές, αυτοί αγοράζουν δωρεάν τα φάρµακα που είµαστε υποχρεωµένοι να τους διαθέσουµε και ακολούθως τα πηγαίνουν στο παρασκευαστήριο του θανάτου, αφού οι προσµείξεις, οι δοσολογίες και οι µέθοδοι είναι καθ’ όλα επικίνδυνες». Τον περασµένο Οκτώβριο, κατά τη συζήτηση του νοµοσχεδίου για τις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε καταγγείλει σχετικώς ότι «ιδιώτες γιατροί διευκόλυναν µε γνωµατεύσεις τους χιλιάδες μετανάστες να μην επιστρέφονται στην Τουρκία, αλλά να προωθούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα».

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ

Οι ΜΚΟ στη Λέσβο διακινούν τα χρήματά τους (σ.σ.: στη συντριπτική πλειονότητά τους) μέσω offshore εταιρειών ή «κοινωφελών ιδρυμάτων του εξωτερικού», που σε κάθε χώρα δηλώνουν την ίδια οδό και τον ίδιο αριθμό ως έδρα. Μέχρι τώρα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανείς έλεγχος στα οικονομικά τους στοιχεία, παρότι μόνον από την Ε.Ε. έχουν δοθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από το 2016, ενώ οι όποιες εργασίες πραγματοποιούν οι φορείς των οργανώσεων (εκμισθώσεις, επισκευές, αγορές ειδών κ.λπ.) ούτε τιμολογούνται ούτε περιλαμβάνονται σε κάποιο κιτάπι. Το 2018 ο βουλευτής της Ν.Δ. Χ. Αθανασίου με ερώτησή του προς τους τότε υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Κουρουμπλή (Ναυτιλίας) και Δ. Βίτσα (Μεταναστευτικής Πολιτικής), είχε κατονομάσει τη «Refugee 4 Refugees», η οποία δραστηριοποιούνταν στην παραλία Παμφίλων χωρίς να είναι εγγεγραμμένη στο σχετικό Εθνικό Μητρώο Ελληνικών και Ξένων ΜΚΟ (σ.σ.: υπάρχει και τέτοιο, όπου έχουν εγγραφεί μόνον 24 εταιρείες, από τις 400-500 που κυκλοφορούν). Την ίδια περίοδο είχαν συλληφθεί 30 άτομα της ΜΚΟ ERCI για διακίνηση μεταναστών.

Σύμφωνα με την ενημέρωση της οικείας Αστυνομικής Διεύθυνσης, «η οργάνωση αποκόμισε σημαντικά χρηματικά ποσά, το ύψος των οποίων αποτελεί αντικείμενο προσδιορισμού από τις αρμόδιες Αρχές, όπως και η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί όλο το εύρος της παράνομης δραστηριότητάς της και οι διασυνδέσεις της». Η υπόθεση βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.


Η μία από τις δύο εταιρείες εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στο νησί. «Η Ελλάδα κάθεται πάνω σε μία βόμβα, που, όταν σκάσει, οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες για όλους. Και θα σκάσει αν δεν ανακοπούν οι ροές και δεν επιταχυνθούν οι επιστροφές», δηλώνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης.