Απόδοση δικαιοσύνης ζητάει η Χαρούλα Μακαρούνα, η οποία έχασε τον γιο της κατά τη διάρκεια της φονικής πλημμύρας στη Μάνδρα τον Νοέμβριο του 2017. Μιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» λίγες ημέρες μετά την έναρξη της δίκης για την τραγωδία, που στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, η Χαρούλα Μακαρούνα τονίζει πως «περιμένει δικαιοσύνη».

Συνολικά, στο εδώλιο του Β’ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας κάθονται 21 κατηγορούμενοι. Μεταξύ αυτών, η πρώην περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, η οποία προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο, αλλά εκπροσωπείται από τον δικηγόρο της, Θεόδωρο Σχινά.

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να τιμωρηθούν οι ένοχοι, γιατί, εάν έκαναν τη δουλειά τους, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ που φτάσαμε. Δεν θα είχαμε αυτήν την καταστροφή. Δεν θα είχαμε χάσει τους δικούς μας ανθρώπους. Αυτοί αδιαφόρησαν, δεν έκαναν τίποτα, ενώ ήξεραν πως υπήρχαν προβλήματα με τα δύο ρέματα εδώ στη Μάνδρα», εξηγεί η κυρία Μακαρούνα, η οποία και στις δύο συνεδριάσεις του δικαστηρίου βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα, περιμένοντας με ανυπομονησία την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Ο γιος της, ο 36χρονος Γιώργος Μακαρούνας, παρασύρθηκε μαζί με την νταλίκα που οδηγούσε, φορτωμένη με 42 τόνους, από τα ορμητικά νερά που κατέβαιναν από το όρος Πατέρας στη Μάνδρα. Όπως περιγράφει η κυρία Μακαρούνα στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», «ο γιος μου δούλευε, ήταν οδηγός νταλίκας. Μετέφερε υλικά, ήταν φορτωμένο το φορτηγό με 42 τόνους. Τον παρέσυρε το ρέμα στην περιοχή Καντίνα, εδώ, στη Μάνδρα. Σε εκείνο το σημείο χάθηκαν 18 άνθρωποι. Μιλάμε για πραγματική κόλαση».

Η ίδια, φορώντας ακόμα τα μαύρα, εξηγεί πως το παιδί της δεν μπορεί να έρθει πίσω, αλλά θέλει να επιβληθεί τιμωρία όσων ευθύνονται για την τραγωδία, προκειμένου να μη συμβούν ανάλογα γεγονότα στο μέλλον και θρηνήσουμε και άλλα θύματα. Η κατάσταση που, δυστυχώς, επικράτησε στις δύο πρώτες συνεδριάσεις του δικαστηρίου την απογοήτευσε. Το γεγονός πως, παρότι πρόκειται για μία πολυπρόσωπη δίκη, που αφορά μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που σημειώθηκαν στην Αττική τα τελευταία χρόνια, οι Αρχές δεν είχαν φροντίσει να βρουν την κατάλληλη αίθουσα για τη διεξαγωγή της, την εξόργισε, όπως εξηγεί στα «Π». «Επρεπε να το είχαν σκεφτεί, να είχαν λάβει μέτρα και να είχαν διαμορφώσει την αίθουσα διαφορετικά», επισημαίνει η κυρία Μακαρούνα. Πλέον, ευελπιστεί πως στις 18 Φεβρουαρίου 2020 η δίκη θα αρχίσει, επιτέλους, και επί της ουσίας στην αίθουσα τελετών του Εφετείου της Αθήνας.

Εάν έκαναν τη δουλειά τους, δεν θα είχαμε αυτή την τραγωδία


Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονται, εκτός της Ρένας Δούρου, άλλα πρώην στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, πρώην δήμαρχοι, στελέχη του Δασαρχείου και της Πολεοδομίας. Κατά περίσταση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις πλημμεληματικές κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας, της σωματικής βλάβης εξ αμελείας, της πλημμύρας εξ αμελείας και της παράβασης καθήκοντος. Από τη μέχρι σήμερα δικαστική έρευνα προέκυψε πως στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής. Στην τραγωδία συνέβαλαν οι αυθαίρετες παρεμβάσεις εντός της κοίτης των ρεμάτων και η ανεπάρκεια των υφιστάμενων τεχνικών έργων, είτε λόγω κατασκευής είτε λόγω μη καθαρισμού και συντήρησης από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

ΕΥΘΥΝΕΣ
Οι δικαστικές Αρχές έχουν αποδώσει βαρύτατες ευθύνες στην Περιφέρεια Αττικής, στους δήμους και τα Δασαρχεία για την τραγωδία, η οποία άφησε πίσω 25 νεκρούς, 13 τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές. Μεταξύ άλλων, από τη μέχρι στιγμής έρευνα προέκυψε πως δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και το κατεπείγον της εκτέλεσής τους. Κι αυτό παρότι κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την αντιπλημμυρική προστασία. Επίσης, διαπιστώθηκε πως τα πλημμυρικά ύδατα που είχαν περιοριστεί εντός της κοίτης του χειμάρρου Σούρες κατά τη ροή τους συνάντησαν κατασκευές, όπως βιομηχανικά κτίρια, το αμαξοστάσιο του Δήμου Μάνδρας κ.λπ., με συνέπεια να εκτραπούν και να κατακλύσουν την περιοχή βόρεια-βορειοανατολικά της Μάνδρας.