Μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών Μυτιλήνης, από πέντε δικηγόρους Μη Kυβερνητικών Oργανώσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα παροχής δωρεάν νομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο στη Λέσβο, κατατέθηκε στις 29 Ιανουαρίου.

Αίτημά τους, η διερεύνηση των ακριβών αιτιών και συνθηκών θανάτου του 31χρονου Ιρανού υπηκόου, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος σε χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μόριας το πρωί της ίδιας ημέρας.

Η μηνυτήρια αναφορά θέτει υπόψη του αρμόδιου εισαγγελέα το θέμα των ανεπαρκών ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στο ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Μόριας. Συγκεκριμένα, η αποκλειστική πάροχος ιατρικών υπηρεσιών στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α., η ΑΕΜΥ Α.Ε. από τον Απρίλιο του 2019 λειτουργεί μόνο με μια ψυχολόγο, ενώ δεν διαθέτει διερμηνέα για καμία γλώσσα για πάνω από ένα χρόνο.

Όσον αφορά την περίπτωση του εν λόγω συμβάντος, από την επομένη της μεταφοράς του θανόντος Ιρανού υπηκόου στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. (18.12.2019) μέχρι τουλάχιστον και τη 31.12.2019 το μοναδικό μέλος του προσωπικού του αποκλειστικού φορέα παροχής ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών στον χώρο του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α, ήταν σε άδεια, χωρίς να υπάρξει μέριμνα για την αντικατάστασή της. Έτσι, οι περίπου 85 κρατούμενοι είχαν αφεθεί χωρίς πρόσβαση σε ιατρικές και ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες.
Χωρίς ενημέρωση από την ΕΛ.ΑΣ

Η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε, καθώς είχαν περάσει είκοσι ημέρες χωρίς η Ελληνική Αστυνομία να προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες διερεύνησης της υπόθεσης, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη το μακρύ ιστορικό των θανάτων στην Μόρια, όπως αναφέρουν οι οργανώσεις.

Στις περιπτώσεις των τραγικών θανάτων του Ιανουαρίου του 2017, όπου σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας τρεις άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους από αναθυμιάσεις στις παγωμένες σκηνές της Μόριας, του θανάτου του 24χρονου από το Καμερούν τον Ιανουάριο του 2019, αλλά και στην περίπτωση του θανάτου της 49χρονης Αφγανής μητέρας λόγω πυρκαγιάς τον Σεπτέμβρη του 2019, δεν υπήρξε κατά τα φαινόμενα άμεση και έγκαιρη διερεύνηση των υποθέσεων, αλλά ούτε και επίσημη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των διαδικασιών και τα σχετικά πορίσματα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Οι υπογράφοντες δικηγόροι, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το τραγικό συμβάν έλαβε χώρα σε χώρο ευθύνης των ελληνικών αρχών, καλούν την εισαγγελέα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διερευνηθούν τα ακριβή αίτια και οι συνθήκες θανάτου του 31χρονου Ιρανού υπηκόου, υπό το φως των θετικών υποχρεώσεων της ελληνικής Πολιτείας με βάση το άρθρο 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και πιθανή τέλεση αξιόποινων πράξεων, συμπεριλαμβανομένου του αδικήματος της έκθεσης κατ’άρθρον ΠΚ 360.

Εκ των Οργανώσεων:

HIAS Ελλάδος
Fenix Humanitarian Legal Aid
Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο (RSA)
Legal Centre Lesvos
Διοτίμα – Κέντρο Γυναικείων Μελετών και Ερευνών / CRWI Diotima