Η Ελλάδα είναι η 21η καλύτερη χώρα του κόσµου για όσους µεγαλώνουν παιδιά, όµως είναι ακόµα καλύτερη για εκείνους που αναζητούν µία άνετη συνταξιοδότηση. Και την ίδια στιγµή, είναι µια από τις καλύτερες χώρες για όποιον ξεκινά την καριέρα του, αλλά µια από τις χειρότερες για όποιον ξεκινά µια επιχείρηση. Σύµφωνα µε την έρευνα «Best Countries», την οποία για πέµπτη συνεχόµενη χρονιά διεξήγαγε το US News σε συνεργασία µε την εταιρεία συµβούλων BAV Group και τη Σχολή Γουόρτον του Πανεπιστηµίου της Πενσιλβάνια, η Ελλάδα έρχεται 27η στη λίστα µε τις καλύτερες χώρες του κόσµου, σκοράροντας λίγο καλύτερα από τη Βραζιλία, το Ισραήλ και το Κατάρ, αλλά λίγο χειρότερα από την Πορτογαλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη.

Από τις απαντήσεις που έδωσαν περισσότεροι από 20.000 ερωτηθέντες από όλο τον κόσµο προκύπτει ότι η εικόνα της Ελλάδας βελτιώθηκε αισθητά τον τελευταίο χρόνο. Συγκεκριµένα, η χώρα κέρδισε τρεις θέσεις στη συνολική κατάταξη σε σχέση µε την έρευνα του 2019, όταν είχε βρεθεί στην 30ή θέση. Αλλωστε, αυτή η δυναµική αποτυπώνεται και στην είσοδο της Ελλάδας στο Τop 20 των ανερχόµενων χωρών του πλανήτη. «Αυτές οι χώρες, που έχουν ανερχόµενες οικονοµίες, είναι εκείνες που πρέπει να παρακολουθείτε», γράφει το US News για τις χώρες της κατηγορίας «movers», στην οποία πρωταγωνιστούν τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα, η Ινδία, η Κίνα και η Αίγυπτος.

newsp

ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ
Ακόµα και στους τοµείς όπου παραδοσιακά η Ελλάδα σκοράρει άσχηµα, όπως για παράδειγµα στην ευκολία του επιχειρείν, καταγράφεται πλέον µια ξεκάθαρη βελτίωση του σκηνικού. Στην κατηγορία «Open for Business», όπου η έρευνα αναζητά τις «προσανατολισµένες στις αγορές χώρες, οι οποίες είναι παράδεισος για τους καπιταλιστές και τις επιχειρήσεις», το Λουξεµβούργο βρέθηκε στην πρώτη θέση, αλλά η Ελλάδα µόλις στην 46η, µόλις µία θέση υψηλότερα από τη Βουλγαρία.

Η Ελλάδα εµφανίζει πολύ χαµηλή βαθµολογία εξαιτίας της διαφθοράς, της γραφειοκρατίας, του δυσµενούς φορολογικού περιβάλλοντος, του υψηλού βιοµηχανικού κόστους αλλά και των αδιαφανών πρακτικών του Δημοσίου. Όμως, το ενθαρρυντικό είναι ότι επιτυγχάνει σταθερή πρόοδο στον κρίσιμο τομέα της επιχειρηματικότητας, αφού μόνο τον τελευταίο χρόνο κέρδισε πέντε θέσεις στη σχετική κατάταξη της έρευνας «Best Countries», καταφέρνοντας να απομακρυνθεί αισθητά από την 57η θέση, στην οποία είχε πέσει το 2017.

Η Ελλάδα βρίσκεται κάπως πιο ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη με βάση το κριτήριο του «entrepreneurship». Ανάμεσα στις χώρες όπου «η καινοτομία ανθίζει και οι πολίτες έχουν τη νοοτροπία των startups», η Ελλάδα εμφανίζεται 32η, καθώς τα πλεονεκτήματα ενός μορφωμένου πληθυσμού και της καλής διασύνδεσης με την παγκόσμια αγορά αντισταθμίζονται από τις φτωχές υποδομές, την αδιαφάνεια στις επιχειρηματικές πρακτικές, την υστέρηση στην καινοτομία και την απουσία τεχνολογικής εξειδίκευσης.

newspaper

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Κατά τα άλλα, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να ξεχωρίζει ανάμεσα στις χώρες που διαμόρφωσαν την παγκόσμια ιστορία με την κουλτούρα τους (αφού στο κριτήριο της κληρονομιάς έρχεται τρίτη, μετά την Ιταλία και την Ισπανία), καθώς και σε εκείνες που δείχνουν τον δρόμο στην Τέχνη, τη μόδα και την ψυχαγωγία (καθώς έρχεται 13η ανάμεσα στις χώρες με τη μεγαλύτερη πολιτιστική επιρροή). Ομως, στο κριτήριο της συνολικής ισχύος η Ελλάδα κατατάσσεται 43η, μακριά από τις υπερδυνάμεις που αποτελούν τους βασικούς «παίκτες» στην παγκόσμια σκηνή. Από την άλλη πλευρά, η έρευνα καταγράφει την αισθητή βελτίωση της ποιότητας ζωής στην Ελλάδα κατά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η χώρα έχει κερδίσει 10 ολόκληρες θέσεις από το 2016 και πλέον βρίσκεται 26η στη λίστα, με ποιότητα ζωής ανάλογη με εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ελλάδα είναι μια χώρα φιλική για τις οικογένειες, σχετικά προσιτή και αρκετά ασφαλής, που ωστόσο χάνει «πόντους» εξαιτίας της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας, καθώς και της κακής κατάστασης της αγοράς εργασίας. Κατόπιν τούτων, η Ελλάδα είναι ένας ελκυστικός προορισμός για όσους ψάχνουν μια άνετη συνταξιοδότηση (στη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης), θεωρείται πολύ φιλική για όσους ταξιδεύουν μόνοι τους (στην 3η θέση), όπως και αρκετά καλή για τις γυναίκες (στην 24η θέση).