Μαίνεται η κόντρα για τις «λέσχες καπνιστών», µε µερίδα επιχειρηµατιών καταστηµάτων υγειονοµικού ενδιαφέροντος να αναζητούν «παραθυράκια» στην εφαρµογή του αντικαπνιστικού νόµου, και την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας, από την πλευρά της, να σφραγίζει κάθε διέξοδο, τονίζοντας ότι δεν χωρά καµία έκπτωση στις διατάξεις της νοµοθεσίας.

Η καθολική απαγόρευση του καπνίσµατος σε κλειστούς δηµόσιους χώρους αποτέλεσε εξαρχής προτεραιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη, µε την εντατικοποίηση των ελέγχων από την Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας και, παράλληλα, τη λειτουργία τηλεφωνικής γραµµής για την αναφορά παραβάσεων να αποτελούν τα όπλα της κυβέρνησης για την προάσπιση της δηµόσιας υγείας.

Ωστόσο, ορισµένοι καταστηµατάρχες δεν άργησαν να επιστρατεύσουν κάποια παράθυρα προκειµένου να ικανοποιήσουν τους... θεριακλήδες θαµώνες τους, µε τη εξέλιξη µπαρ, καφέ και εστιατορίων σε «λέσχες καπνιστών». Ειδικότερα, επιστολή-προτροπή που αποδίδεται στον ΠΑΣΚΕ∆Ι και κάνει τον γύρο του διαδικτύου υπόσχεται στους καταστηµατάρχες καταστατικό «λέσχης» µέσα σε δέκα ηµέρες µε αντίτιµο 1.500 ευρώ.

Στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ρητά η «πρόταση» µετατροπής επιχείρησης υγειονοµικού ενδιαφέροντος σε «smoking club», όπου δεν θα δίδονται νόµιµες αποδείξεις στους συµµετέχοντες - πελάτες αλλά χειρόγραφα κουπόνια συµµετοχής, τα οποία θα αναγράφουν «Συνδροµή µελών». Την ίδια στιγµή οι «ευρηµατικοί» καταστηµατάρχες δίνουν λύση στο θέµα της απασχόλησης προσωπικού στους συγκεκριµένους χώρους, αναφέροντας ότι δεν υπάρχει ζήτηµα µε ανασφάλιστους εργαζοµένους, αρκεί να είναι εγγεγραµµένοι στο βιβλίο µελών και «φυσικά, να είναι ενηµερωµένοι για το τι θα πουν» σε περίπτωση ελέγχου.

Ο επικεφαλής της Αρχής ∆ιαφάνειας, Αγγελος Μπίνης, µιλώντας στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» βάζει στο στόχαστρο της ανεξάρτητης Αρχής τα «εικονικά σωµατεία», όπως τα χαρακτηρίζει τονίζοντας ότι αντιβαίνουν στην αντικαπνιστική νοµοθεσία, αλλά και στη φορολογική και εργατική νοµοθεσία, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι δεν υφίστανται νοµικά. «Βαφτίζουν εστιατόρια, καφετέριες, µπαρ, fast food σε λέσχες, παραπλανώντας πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους επιχειρηµατίες και επιδιώκοντας να κοροϊδέψουν τον ελεγκτικό µηχανισµό», δηλώνει στα «Παραπολιτικά» ο Αγγελος Μπίνης.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

Την ίδια στιγµή η ΕΑ∆ επιβεβαιώνει τα πρώτα «τσουχτερά» πρόστιµα σε καταστήµατα που τιτλοφορούνταν ως λέσχες καπνιστών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία ανήλθαν σε 12.000 ευρώ το προηγούµενο χρονικό διάστηµα (2.000 κατά κεφαλήν). «Σε ένα σωµατείο δεν κόβεις αποδείξεις και δεν µπορείς να έχεις υπαλλήλους.

Στους πελάτες θα κόβουν απόδειξη συνδροµής µέλους και όχι την κανονική απόδειξη λιανικής, ενώ δασκαλεύουν τους υπαλλήλους να λένε ότι είναι εθελοντές, αν υπάρξει έλεγχος», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Αγγελος Μπίνης. «Ο αντικαπνιστικός νόµος προστατεύει πρώτα απ’ όλα τους ίδιους τους εργαζοµένους.

Ο σερβιτόρος δεν θα πει “δεν θέλω να είµαι παθητικός καπνιστής”, διότι θα τον απολύσει. Με βάση αυτό, οι λέσχες καπνιστών δεν µπορούν να διαθέτουν εργαζοµένους», εξηγεί ο επικεφαλής της ΕΑ∆. Επιπλέον, ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι τα κλιµάκια που πραγµατοποιούν τους ελέγχους για τον αντικαπνιστικό νόµο είναι µεικτά και αποτελούνται από ελεγκτές της Εθνικής Αρχής ∆ιαφάνειας, του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και της Οικονοµικής Αστυνοµίας.

Ο Αγγελος Μπίνης αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι η ΕΑ∆ θα διασφαλίσει την τήρηση της αντικαπνιστικής νοµοθεσίας, αλλά και τον έλεγχο στις περιπτώσεις όπου προωθείται αθέµιτος ανταγωνισµός µεταξύ των επιχειρήσεων. Επιπλέον ο επικεφαλής της ΕΑ∆, αναφερόµενος στις διατάξεις για τους ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι είναι προστατευόµενοι µε υαλοπετάσµατα ή µουσαµάδες -έως και 1,5 µέτρο- και θερµαντικές συσκευές επισηµαίνει ότι «αποτελούν λύση για τους καπνιστές αλλά και για τους καταστηµατάρχες καθώς βλέπουν να γεµίζουν και τα τραπέζια των εξωτερικών χώρων».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕ∆Ι, Νίκη Κωνσταντίνου, µετά την προσφυγή του σωµατείου στο ΣτΕ για τον αντικαπνιστικό νόµο, δηλώνει µέσω των «Παραπολιτικών» ότι «η λειτουργία λέσχης αποτελεί µια ευρωπαϊκή πρακτική, την οποία υιοθετούµε στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβληµα µε τις λέσχες και µένει να αποφανθεί η ∆ικαιοσύνη για το ζήτηµα, που αποτελεί και τον αρµόδιο φορέα».

Η ίδια αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι δεν γνωρίζει τα καταστήµατα που λειτουργούσαν ως παράνοµες λέσχες, στα οποία και επιβλήθηκαν πρόστιµα, και σε καµία περίπτωση δεν πρόκειται για µέλη του ΠΑΣΚΕ∆Ι.

Αναφερόµενη στην ίδρυση λέσχης καπνιστών, η κυρία Κωνσταντίνου επισηµαίνει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ότι «στις κλήσεις που δέχεται το νοµικό τµήµα του σωµατείου από καταστηµατάρχες, αναφορικά µε τον αντικαπνιστικό νόµο, απαντούν ότι έχει γίνει προσφυγή στο ΣτΕ και σε καµία των περιπτώσεων δεν συνιστούν ανυπακοή στον νόµο. Αν έχουν πολλά τετραγωνικά, δεν απευθύνονται σε ανηλίκους και διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο, µπαίνουµε σε µια δεύτερη συζήτηση». «Είναι µια µπόρα που θα περάσουµε. Ας επιβληθούν πρόστιµα, υπάρχει το ΣτΕ να τα ακυρώσει.

Θέλω να υπάρχουν νόµιµες διέξοδοι και εναλλακτικά σενάρια για τους επιχειρηµατίες», καταλήγει η πρόεδρος του ΠΑΣΚΕ∆Ι. Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις καταστηµαταρχών, ο αντικαπνιστικός νόµος έχει τεθεί σε πλήρη εφαρµογή, µε επιχειρηµατίες και καταναλωτές να συµµορφώνονται στις διατάξεις του.