Αναβιώνει στην αίθουσα του Τριµελούς Πληµµελειοδικείου Ηρακλείου η υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασκάκη, η οποία έχασε τη ζωή της έπειτα από επέµβαση για κρεατάκια, στο Βενιζέλειο Νοσοκοµείο Ηρακλείου, τον ∆εκέµβριο του 2015.

Πρόκειται για µια υπόθεση η οποία είχε συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Οι γονείς της µικρής Μελίνας δίνουν εδώ και τέσσερα χρόνια έναν τεράστιο αγώνα ζητώντας δικαιοσύνη για τον χαµό της κόρης τους και πλέον, έπειτα από µεγάλη ταλαιπωρία, φτάνει η ώρα που η ∆ικαιοσύνη θα αποφανθεί για τον θάνατο της κορούλας τους. Η δίκη είχε αρχικά προσδιοριστεί να πραγµατοποιηθεί στις 24 Ιουνίου 2019.

Στο εδώλιο έχει παραπεµφθεί µε την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αµέλεια, τελούµενη κατά παράλειψη η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, εξαδέλφη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη. Ωστόσο, τότε η δίκη δεν ξεκίνησε λόγω κωλύµατος της δικηγόρου της αναισθησιολόγου, η οποία απέστειλε στο δικαστήριο έγγραφα για την παρουσία της σε µεταπτυχιακό µάθηµα στην Αλεξανδρούπολη.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Η µικρή Μελίνα κατέληξε στις 29 ∆εκεµβρίου 2015. Ουσιαστικά είχε εισαχθεί στο νοσοκοµείο για µια απλή εγχείρηση για «κρεατάκια». Η επέµβαση πραγµατοποιήθηκε στο Βενιζέλειο Νοσοκοµείο, χωρίς να παρουσιαστεί κάποιο πρόβληµα. Οταν ολοκληρώθηκε η επέµβαση, το κοριτσάκι µεταφέρθηκε στην αίθουσα ανάνηψης, όπου οι γιατροί το αποσωλήνωσαν. Λίγα λεπτά µετά, ωστόσο, η κατάσταση της υγείας του άρχισε να παρουσιάζει επιπλοκές.

Το παιδί διασωληνώθηκε ξανά και, τελικά, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, κρίθηκε ότι έπρεπε να µεταφερθεί στο Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Ηρακλείου, προκειµένου να εισαχθεί άµεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων. Η κατάσταση της υγείας του, ωστόσο, όλο και χειροτέρευε, µε αποτέλεσµα να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Το πόρισµα του Σώµατος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) για την υπόθεση, το οποίο είδε το φως της δηµοσιότητας το 2017, έκανε λόγο για βαριά ιατρική αµέλεια και παρεκκλίσεις από την εφαρµογή των ιατρικών πρωτοκόλλων για την ανάταξη του βρογχοσπασµού. Κι αυτό, όπως επισηµαίνεται στο πόρισµα, καθώς δεν χορηγήθηκαν βρογχοδιασταλτικά, ενώ δεν έγινε και ορθή χρήση αδρεναλίνης όσον αφορά την ενδοφλέβια και τη χορηγούµενη δοσολογία.

Η ΕΡΕΥΝΑ

Τελικά, έπειτα από εξαντλητική εισαγγελική έρευνα, ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, Ευστάθιος Θεοφανίδης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση των συνθηκών υπό τις οποίες χάθηκε η µικρή Μελίνα, κατέληξε στη σύνταξη ενός άριστα τεκµηριωµένου κατηγορητηρίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο εισαγγελικός λειτουργός κατέληξε ότι προκύπτουν ευθύνες της αναισθησιολόγου σε ό,τι αφορά τη µετεγχειρητική διαχείριση της διαδικασίας αφύπνισης της 4χρονης.

Σύµφωνα µε τα πορίσµατα της ∆ικαιοσύνης, φέρεται να αποδίδεται στην αναισθησιολόγο ότι δεν τήρησε αυστηρά το ισχύον πρωτόκολλο ως προς την αντιµετώπιση της σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης που παρουσίασε το κοριτσάκι µε επιµένοντα βρογχόσπασµο, υπόταση και βραδυκαρδία. Αντίθετα, η ιατρός φέρεται ότι χορήγησε στο παιδί δόσεις ινοτρόπων ουσιών και αδρεναλίνης καταφανώς υψηλότερες από τις συνιστώµενες κατ’ αναλογία.

Παράλληλα, φέρεται να της αποδίδεται ότι ούτε αυτή καθεαυτή η δοσολογία της φαρµακευτικής αγωγής ήταν σύµφωνη µε τη διεθνώς αναγνωρισµένη πρακτική και τους ισχύοντες παιδιατρικούς αλγορίθµους που εφαρµόζονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Να σηµειωθεί πως το αποτέλεσµα του Πειθαρχικού που διενεργήθηκε ήταν να επιβληθεί στην αναισθησιολόγο για την ιατρική αµέλεια που επέδειξε στη διαχείριση του περιστατικού στέρηση µισθού για µισό χρόνο και για δύο χρόνια στέρηση εργασιακής εξέλιξης.

Από την πλευρά της, η αναισθησιολόγος, µιλώντας σε τοπική εφηµερίδα το 2016 για την υπόθεση, είχε υποστηρίξει ότι έκαναν τα πάντα για να σώσουν τη µικρή Μελίνα. «Ακολουθήσαµε όλες τις προβλεπόµενες διαδικασίες. ∆εν τα καταφέραµε. Σας το λέω µε πόνο ψυχής. Επιστρέφω στο σπίτι, κοιτάζω τη µικρή µου κόρη και κλαίω γιατί µου θυµίζει το 4χρονο κοριτσάκι που χάθηκε», ανέφερε τότε. Μάλιστα, είχε αποδώσει τον θάνατο της µικρής σε βαρύ αλλεργικό σοκ από κάποιο φάρµακο της αναισθησίας, που οι γιατροί δεν µπορούσαν ούτε να γνωρίζουν ούτε να προβλέψουν.