Η Ελλάδα βρίσκεται σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τυχόν κρούσμα από τον κοροναϊό, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η λοιμωξιολόγος Έλενα Μαλτέζου. 

Είπε πως ο ιός έχει χαμηλή θνησιμότητα και τα συμπτώματα είναι τέτοια όπως της πνευμονίας. Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Πρόκειται για μια επιδημία από ένα νέο κορονοϊό η οποία εμφανίστηκε στην Κίνα, τα κρούσματα αυξάνονται όμως ο κίνδυνος να έχουμε ένα περιστατικό στη χώρα μας και στην Ευρώπη είναι χαμηλός. Είμαστε σε επαγρύπνηση, έχουμε ετοιμαστεί τόσο σε επίπεδο αεροδρομίων, έχουν ενημερωθεί και οι ταξιδιώτες οι οποίοι φεύγουν προς την Κίνα με οδηγίες που έχει βγάλει ο εθνικός οργανισμός δημόσιας υγείας εδώ και δέκα μέρες αλλά και όσοι εισέρχονται μέσω πτήσεων από την Κίνα. Έχουν ενημερωθεί τα νοσοκομεία, γενικότερα η χώρα είναι σε ετοιμότητα.

Η λοίμωξη αυτή έχει περιορισμένη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν ξέρουμε ακριβώς πώς μεταδίδεται, το πιο πιθανό είναι ότι μεταδόθηκε από κάποιο ζώο. Δείχνει να είναι περιορισμένη η μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο, γιατί στην αντίθετη περίπτωση θα είχαμε πολύ περισσότερα κρούσματα. Δεν έχει την εικόνα της γρίπης που μεταδίδεται εύκολα. Αυτό είναι το ένα θετικό και το άλλο θετικό είναι ότι έχει χαμηλή σχετικά θνητότητα. Ο κοροναϊός είναι ένα νόσημα που εκδηλώνεται με τον πυρετό, βήχα, αναπνευστική δυσχέρεια, εικόνα πνευμονίας κάνει.»

Τέλος, συνέστησε στους ταξιδιώτες προς αυτές τις χώρες να πλένουν τα χέρια τους, να χρησιμοποιούν αλκοολούχα, να αποφεύγουν άτομα τα οποία βήχουν και όταν επιστρέψουν και έχουν αρρωστήσει να το πουν στο γιατρό τους.