Περιορισµένες θα είναι οι ετήσιες, κανονικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., που ξεκινούν σε λίγα 24ωρα. Στη θέση τους αναµένεται να παραµείνουν ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχ. Καραµαλάκης, και τουλάχιστον τρεις έως πέντε από τους κορυφαίους αξιωµατικούς, και αυτό ύστερα από µία διετία που υπήρξαν, ούτε λίγο - ούτε πολύ, πέντε διαδικασίες ριζικών αλλαγών και «κοψιµάτων» στην ηγεσία της Αστυνοµίας, που προκάλεσαν διάλυση. Ταυτόχρονα άλλαξαν τρεις φορές οι αρχηγοί της Αστυνοµίας και όλοι σχεδόν οι ανώτατοι αξιωµατικοί.

Από τις αρχές του 2018 έχουν υπάρξει πέντε κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. Οι κανονικές, που είχε παραµείνει στη θέση του ο τότε αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κ. Τσουβάλας, ο οποίος αντικαταστάθηκε από τον τότε υπαρχηγό Αρ. Ανδρικόπουλο, µετά την τραγωδία στο Μάτι τον Αύγουστο του 2018. Ακολούθησαν τον Νοέµβριο του 2018 νέες έκτακτες δοµικές κρίσεις µε την αποχώρηση έµπειρων αξιωµατικών, που είχε επιβάλει ο κ. Ανδρικόπουλος, ο οποίος είχε εµφανιστεί αργότερα και σε προεκλογικές συγκεντρώσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Στις αρχές του 2019 υπήρξαν οι κανονικές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ., όπου και πάλι έφυγαν σηµαντικοί αξιωµατικοί.

Συνολικά, σε αυτές τις δύο κρίσεις µε τα κοµµατικά κριτήρια του ΣΥΡΙΖΑ και άλλες σκοπιµότητες χάθηκε µία σειρά σηµαντικών στελεχών, όπως οι Χρ. Παπαζαφείρης, Στ. Χαιρετάκης, Θ. Κοκκαλάκης, Γ. Παπασηφάκης, Αθ. Πράπας, Χρ. Κοτλίδας, Μ. Πλουµής, Μ. Λυδάκης, Στ. Σπανάκης και άλλοι. Ακολούθησαν οι κρίσεις του Ιουλίου του 2019, όπου αποχώρησε ο κ. Ανδρικόπουλος, αλλά και οι τότε ανώτατοι αξιωµατικοί Ανδρέας Αποστολόπουλος, Χρήστος ∆ραγατάκης, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και άλλοι.

Στις τωρινές κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. αναµένεται να προσµετρηθούν και να συνεκτιµηθούν οι εξής παράγοντες: Πρώτον, ότι οι προηγούµενες κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. είχαν πραγµατοποιηθεί µόλις πριν από έξι µήνες και δεν υπάρχουν περιθώρια να γίνουν αλλαγές µεγάλης έκτασης. ∆εύτερον, το δεδοµένο ότι ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (φωτ.) και ο υφυπουργός Λ. Οικονόµου φαίνεται να έχουν καλές και ισορροπηµένες σχέσεις µε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., υπάρχει υλοποίηση των σχεδίων για τα Εξάρχεια, το πανεπιστηµιακό άσυλο, τον περιορισµό της εγκληµατικότητας και τα «αγκάθια» που έχουν υπάρξει είναι λίγα. Τρίτον, στη Λεωφόρο Κατεχάκη δίνουν το «παρών» πολλοί πρώην ανώτατοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. όπως ο υφυπουργός Λ. Οικονόµου, (που είχε διατελέσει αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.), ο γραµµατέας Κ. Τσουβάλας και άλλοι πρώην ανώτατοι αξιωµατικοί που είχαν σηµαντικό έργο στην εξάρθρωση της «17Ν», στην ασφάλεια των Ολυµπιακών Αγώνων, σε άλλες έρευνες για την τροµοκρατία, όπως οι Φ. Νασιάκος, Γ. Γαλιάτσος, Αλ. Τζωίτης (ως άτυποι σύµβουλοι), που πλαισιώνουν και υποβοηθούν την πολιτική ηγεσία. Ετσι υπάρχουν πολλά «φίλτρα» ελέγχου και αποφάσεων και µειώνεται το βάρος στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Με το δεδοµένο, βέβαια, ότι ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης και το επιτελείο του παρακολουθούν και επιβλέπουν τα πάντα.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ
Σύµφωνα µε τα παραπάνω, εκτός από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ., Μιχ. Καραµαλάκη, που έχει αξιόλογη θητεία στο πόστο του, αναµένεται να παραµείνει ο υπαρχηγός Ανδρέας ∆ασκαλάκης, ενώ πιθανόν να παραµείνει στο πόστο του ο επιτελάρχης Κ. Λαγουδάκης, που είχε κύριο ρόλο στη σύλληψη των απαγωγέων του Μιχ. Λεµπιδάκη πριν από δύο χρόνια. Σύµφωνα µε την επικρατέστερη εκδοχή, ίσως να βρεθεί εκτός ΕΛ.ΑΣ. ο περιφερειάρχης Νοτίου Ελλάδος, Ανδρέας Βασιλόπουλος, που θεωρείται έµπειρος αξιωµατικός και µε σηµαντική προϋπηρεσία στη ΓΑ∆Α. Αν αποχωρήσει, δεν µπορεί να αποκλεισθεί η µετακίνηση στην Αθήνα του αστυνοµικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνου Σκούµα. Στη θέση του κ. Σκούµα, αν υπάρξει αυτό το σενάριο µετακινήσεων, αναµένεται ίσως να τοποθετηθεί ο γενικός περιφερειακός αστυνοµικός διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Νίκος Μενεξίδης. Οµως τίποτα δεν είναι απολύτως βέβαιο. Ακολουθούν σε αυτήν τη λίστα κατά σειρά οι Παναγιώτης Κορδολαίµης (προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης Προστασίας Επισήµων και Ευπαθών Στόχων), Στέλιος Βολυράκης (στενός συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη), ∆ηµήτρης Κρίκας (διευθυντής στην Υπηρεσία Προστασίας Προέδρου ∆ηµοκρατίας, όπου προφανώς θα υπάρξει αλλαγή), Παναγιώτης Ντζιοβάρας, ο οποίος είχε επιτυχηµένη παρουσία στον Κλάδο Οικονοµικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Βέβαιη θεωρείται η αποχώρηση από τη θέση του αττικάρχη Γιώργου Ψωµά, ο οποίος, αν και έχει την εκτίµηση του κ. Χρυσοχοΐδη, συγκεντρώνει ορισµένες ενστάσεις, πιθανόν και από στελέχη του Μαξίµου. Ζητούµενο είναι η τύχη και η υπηρεσιακή εξέλιξη των αξιωµατικών Γιώργου Γιάννινα (γενικός διευθυντής Επισήµων) και Γιώργου Καστανή (προϊστάµενος Κλάδου Ασφαλείας).

Στη θέση τους αναµένεται να παραµείνουν, αν δεν υπάρξει έκπληξη και ντόµινο αλλαγών της τελευταίας στιγµής, ο διοικητής της Ασφάλειας Αττικής, Πέτρος Τζεφέρης, ο προϊστάµενος της ∆ιεύθυνσης ∆ιαχείρισης Πληροφοριών, Νίκος Τσέτσικας, ο διοικητής των «αδιάφθορων» της ΕΛ.ΑΣ., Ηλίας Κοσσυβάκης, και άλλοι. Ζητούµενο είναι και το «βάθος» των κρίσεων των ταξιαρχών. Αφού προέκυψε το πρόβληµα µόνο 7-8 εξ αυτών, σε σύνολο 62, να έχουν συµπληρώσει δύο χρόνια στον βαθµό, ώστε να υπάρχει εκ του νόµου δικαίωµα να προαχθούν σε υποστρατήγους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 18/11