Εάν στο άμεσο μέλλον παρκάρετε παρανόμως, υπερβείτε το όριο ταχύτητας ή παρκάρετε σε θέση ΑμεΑ και δεν δείτε στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας ή της μοτοσικλέτας σας κλήση, μη νομίζετε ότι τη γλιτώσατε.

Γιατί πολύ απλά, το υπουργείο Μεταφορών σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής δεν καταργεί τις κλήσεις αλλά το χαρτί στις κλήσεις! Κατόπιν συμφωνίας των δύο υπουργείων οι κλήσεις για κάθε παράβαση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας θα καταγράφονται ηλεκτρονικώς και θα μεταφέρονται απευθείας στην Εφορία.

Σύμφωνα με το Βηματοδότη ο στόχος, όπως αναφέρεται στην απόφαση, είναι «η ενίσχυση της γενικής αποτροπής από την τέλεση παραβάσεων του ΚΟΚ. Κάθε παραβάτης του ΚΟΚ πρέπει να υφίσταται τη νόμιμη συνέπεια της παραβατικής του συμπεριφοράς».

Με απλά λόγια, ο παραβάτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα καταβάλει το προβλεπόμενο πρόστιμο από την παράβαση που έχει τελέσει. Και το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς θα αντιληφθεί ότι έκανε παράβαση τη στιγμή που δεν λαμβάνει κλήση.

Η απάντηση είναι απλή. Οι αστυνομικοί θα εφοδιαστούν με ειδικά τάμπλετ (ή ειδικά ηλεκτρονικά μηχανήματα) και θα καταγράφουν εκεί τις παραβάσεις. Ενίοτε θα φωτογραφίζουν και το όχημα του παραβάτη. Όλα αυτά θα μεταφέρονται αμέσως στην Εφορία και ο παραβάτης που δεν θα καταβάλει το πρόστιμο εμπρόθεσμα θα το βλέπει, σε σχετικά σύντομο χρόνο, να βεβαιώνεται στο Taxis. Όλα αυτά που ορισμένοι γνώριζαν ότι μπορούν με μέσο να σβήσουν την κλήση θα πρέπει να τα ξεχάσουν. Καμία κλήση για κανένα παράπτωμα και για κανέναν δεν θα σβήνεται εφεξής. Όλες θα πληρώνονται.

Επιπλέον καθιερώνονται ηλεκτρονικές διαδικασίες ελέγχου και παρακολούθησης των παραβάσεων διατάξεων του ΚΟΚ και της οδικής συμπεριφοράς των καθ’ έξιν παραβατών οδηγών. Με δυο λόγια, οι παραβάσεις θα ενημερώνουν απευθείας και ηλεκτρονικώς και το point system των απρόσεκτων οδηγών. Από την άλλη, όμως, η κοινή αυτή υπουργική απόφαση προβλέπει και την ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών για απόκτηση άδειας οδήγησης, την οποία να υπενθυμίσω μπορεί, μόλις ψηφιστεί ο σχετικός νόμος, να την αποκτήσει και ένας 17χρονος. Με ένα κλικ δηλαδή θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να υποβάλει όλα τα δικαιολογητικά του για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης.